Shiitake gomba

A Távol-Keleten őshonos, intenzív, fokhagymás ízű, gumis állagú, ízletes gombafajta. A shiitake kalapja barna, lemezkéi bézs színűek. A keleti kultúrákban a hosszú élet zálogaként tartják számon. Sok ázsiai étel hozzávalója, jól illik húsokhoz, wokban sült ételekhez, de tésztás levesekhez is (pl. ramenhez.)
A shiitake gomba egy Kínában, Japánban és más ázsiai országokban őshonos gombafaj. Ezekben a kultúrákban nemcsak táplálkozási célzattal termesztik, hanem rendkívüli gyógyító tulajdonságait is felhasználják már évszázadok óta. A shiitake gomba sok más gombafajtához hasonlóan fák törzsén él. A nevét is onnan kapta, hogy a japánok nagy számban a “shii” fa – egyfajta tölgy – törzsén találkoztak vele.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A shiitake gomba egyes források szerint a legrégebbi gombafaj. Japánban és Kínában már mintegy 2000 éve termesztik, mára világszerte elterjedt. Termőterületein csodaszerként kezelik, hiszen kiváló gombaölő, rákellenes és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az erejét a lentinan nevű hatóanyagának köszönheti, ami az immunrendszer erősítését és a fertőzések, betegségek leküzdését szolgálja. Jelentős B-vitamin-forrás.
Ásványi anyagai közül említésre méltó tönkjében található magas cinktartalma, ami jelentős szerepet játszik az immunrendszer aktivizálásában. Ha a gombát napsugárzás vagy UV-sugarak érik, 4-5 szárított termőtest elfogyasztása elegendő egy felnőtt ember napi teljes D-vitamin-igényének kielégítéséhez. E tulajdonság különösen vegetáriánusok számára előnyös. A shiitake fontos fehérje- és káliumforrás.
Tudományos vizsgálatok egész sora bizonyította, hogy számos hatóanyagot tartalmaz, közöttük az immunrendszert erősítő lentinánt, melyből ma már gyógyszert is készítenek. A shiitake 15,8 % vizet, 12,5 g fehérjét, 1,6 g zsírt, 65,5 g szénhidrátot, 5,5 g rostot, 16 mg kálciumot, 200 mg foszfort, 0,39 mg vasat és 10 mg niacint tartalmaz.
A shiitakének allergia- és gyulladáscsökkentő hatása is van. Rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezáltal véd a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulása ellen.
A shiitake gomba fokozza az inzulintermelést, ezáltal csökkenti a vércukorszintet, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, kitűnő méregtelenítő hatása is ismert. A makrobiotikus diétában is jelentős szerepet játszik, főleg a nyákoldó és tejtermékekből, állati eredetű zsírokbòl adodó lerakódásokat tisztító hatásáról ismeretes.
Manapság egyre több nagyobb élelmiszerboltban/zöldségesnél megtaláljuk frissen is (általában 250 grammos dobozokban). Ha nyákos, vizes állagú, inkább ne vegyük meg!
Gyógyhatásainak köszönhetően találkozhatunk vele tabletta és por formájában is táplálékkiegészítőként. Emellett a többi gombához hasonlóan a shiitake gomba fagyasztva is megőrzi állagát és ízét, sőt, szárítva is használhatjuk - utóbbi kiszerelésekben autentikus ázsiai boltokban keressük!
A friss gomba tisztításakor ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb ideig érje víz, mert hamar magába szívja a nedvességet, és akkor szivacsossá válik. Az ázsiai konyha sokszor használja a szárított shiitake gombát is, elsősorban levesek fűszerezéséhez.
Először alaposan mossuk meg folyó víz alatt a friss shiitakét, majd a tönk végéből vágjunk le egy kicsit, hiszen kicsit rágós, úgyhogy akár teljesen el is távolíthatjuk.
Elkészítése hasonló a többi jól ismert gombáéhoz, pl. a csiperkéhez. Tehetjük levesekbe, szószokba, de grillezve és sütve is finom. A friss gombát mindig alaposan hőkezeljük!
Tehetjük vegán ramenbe, de csirkés ramenbe, illik egy egyszerűbb zöldséges csirkemellhez, autentikus thai Tom Yum levesbe, kínai rizses egytálételbe, kerülhet pirítva zöldségkrémleves tetejére, gombás-spenótos orzóba, de még baconös csirkemájjal is finom. Sülve, pirítós feltétjeként és koreai tésztaételekben is remek, de a kínai, gőzölt zöldséges batyukról se felejtkezzünk meg!
Még több shiitake gombás receptért görgess lejjebb!
Frissen (általában 250 grammos dobozokban) vagy szárítva a nagyobb élelmiszerboltokban/zöldségeseknél illetve ázsiai fűszerboltokban kapható. Porítva vagy tabletta formájában étrendkiegészítőként is elérhető a bioboltokban.
Papírtörlővel borított tálcán szétterítve néhány napig eláll a hűtőben. Tisztítása: egy szűrőbe téve engedjünk rá folyóvizet. Ha lefagyasztjuk, frissen tegyük, és előtte semmiképpen se mossuk meg.
fehérjetartalom
2.24 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
6.79 g
víztartalom
89.74 g
Foszfor
112 mg
Magnézium
20 mg
Nátrium
9 mg
Kalcium
2 mg
B6 vitamin
0.293 g
Niacin - B3 vitamin
3.877 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.5 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.217 mg
fehérje
2.24 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
2 mg
Vas
0.41 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
112 mg
Nátrium
9 mg
Cink
1.03 mg
Réz
0.142 mg
Mangán
0.23 mg
Szelén
5.7 µg
szénhidrát
rost
2.5 g
cukor
2.38 g
víz
89.74 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.015 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.217 mg
Niacin - B3 vitamin
3.877 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.5 mg
Folát
13 µg
D vitamin
18 µg
B6 vitamin
0.293 g
Itt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaVannak, akik szeretnek meginni egy pohár bort főzés közben, különösen, ha valamilyen összejövetelre készülnek – de nem ez az egyetlen módja az alkohol felhasználásának a konyhában.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
Puffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...
Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!