Autentikus thai Tom Yum leves garnélával (Tom Yum Goong)
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
125g garnéla89 kcal
-
3g szezámolaj22 kcal
-
250g csirke alaplé18 kcal
-
25g citromfű0 kcal
-
5 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g galangal0 kcal
-
0g lime levél0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
63g shiitake gomba21 kcal
-
3g nádcukor10 kcal
-
0g chilipaszta0 kcal
-
10g halszósz4 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
3g szójaszósz2 kcal
-
26g koktélparadicsom5 kcal
-
375g víz0 kcal
-
25g üvegtészta88 kcal
-
43g lime11 kcal
-
3g menta2 kcal
-
5g kesudió28 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
500g garnéla355 kcal
-
10g szezámolaj88 kcal
-
1000g csirke alaplé70 kcal
-
100g citromfű0 kcal
-
28g salottahagyma18 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g galangal0 kcal
-
0g lime levél0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
250g shiitake gomba85 kcal
-
10g nádcukor38 kcal
-
0g chilipaszta0 kcal
-
40g halszósz14 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
10g szójaszósz6 kcal
-
102g koktélparadicsom18 kcal
-
1500g víz0 kcal
-
100g üvegtészta351 kcal
-
170g lime43 kcal
-
12g menta8 kcal
-
20g kesudió111 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
13g garnéla9 kcal
-
0.3g szezámolaj2 kcal
-
25.9g csirke alaplé2 kcal
-
2.6g citromfű0 kcal
-
0.7g salottahagyma0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g galangal0 kcal
-
0g lime levél0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
6.5g shiitake gomba2 kcal
-
0.3g nádcukor1 kcal
-
0g chilipaszta0 kcal
-
1g halszósz0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.3g szójaszósz0 kcal
-
2.6g koktélparadicsom0 kcal
-
38.9g víz0 kcal
-
2.6g üvegtészta9 kcal
-
4.4g lime1 kcal
-
0.3g menta0 kcal
-
0.5g kesudió3 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 21 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 158 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3156.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 121 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 87 mg
-
Foszfor 437 mg
-
Nátrium 2461 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.1 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 610.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 131 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 26 micro
-
β-karotin 125 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 656 micro
-
Lut-zea 33 micro
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 83.9 g
Zsír
-
Összesen 25.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 630 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12626.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 180 mg
-
Kálcium 486 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 347 mg
-
Foszfor 1749 mg
-
Nátrium 9842 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 152.3 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 2442.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 343 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 63 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 206 micro
-
Kolin: 525 mg
-
Retinol - A vitamin: 272 micro
-
α-karotin 103 micro
-
β-karotin 502 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2624 micro
-
Lut-zea 133 micro
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 327.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 45 mg
-
Nátrium 255 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 63.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 68 micro
-
Lut-zea 3 micro
Hozzávalók
-
1 l csirke alaplé
-
5 szál koriander (megmosva, összevágva, a szárakat belefőzzük a levesbe, a leveleket a díszítéshez használjuk)
-
10 db lime levél (makrut lime levelek (más néven kaffir lime levelek), ha nem kapunk, használjunk babérlevelet és hosszú csíkokra vágott lime héjat)
-
4 db chili
-
2 teáskanál nádcukor
-
4 ek halszósz
-
1.5 l víz
Elkészítés
- Tisztítsuk meg a garnélarákokat, és távolítsuk el a fejüket. A húst és a héjakat/fejeket tegyük külön.
- Melegítsünk fel 1 evőkanál olajat egy wokban közepes lángon, és adjuk hozzá a garnélarákok héjait és fejeit. 1-2 percig kevergetve pirítjuk, amíg a héj világos színe mély narancssárgára nem válik. Adjunk hozzá nagyjából 7 dl vizet, és forraljuk fel. Fedjük le, és pároljuk 10 percig. Szűrővel távolítsuk el a héjakat az alapléből, és adjuk hozzá a csirkehúslevet.
- Fogjuk a citromfüvet, és vágjuk le a szárazabb részét (körülbelül a szár felénél). Húzzuk le a keményebb, külső rétegeket, csak a puhább, gyengédebb közeprészt használjuk fel. Törjük össze a citromfüvet egy húsklopfolóval vagy egy sodrófával.
- Aprítsuk össze az összetört citromfűszárat nagyjából 5 cm hosszúságúra, és adjuk hozzá a wokban lévő húsleveshez. Tegyük bele az apróra vágott hagymát, a koriander szárát, a galangalt (vagy reszelt gyömbért), a koktélparadocsomokat (vagy 4 teáskanál sűrített paradicsomot), a lime- és mentaleveleket és a thai chilit is. *Ha az ajánlásban említett thai tom yum pasztával dolgozunk, akkor az előbbi alapanyagok helyett ezen a ponton keverjük az alapléhez.
- Forraljuk fel, fedjük le, és pároljuk 10 percig. 10 perc elteltével az ehetetlen fűszernövényeket és aromákat finom szűrővel eltávolíthatjuk az edényből. Én szeretem bennehagyni őket, ahogy az Thaiföldön is szokás.
- Hozzáadjuk a gombát, és további 5 percig pároljuk. Keverjük hozzá a cukrot, a thai chilipasztát, szójaszószt és a halszószt. Addig keverjük, amíg a chilipaszta teljesen fel nem oldódik a levesben.
- Végül adjuk hozzá a garnélarákot, és főzzük nagyjából 30 másodperctől 1 percig, méretüktől függően, amíg meg nem főnek.
- Jöhet a tálalás: öntsük a forró tom yum levest egy kisebb leveses tálba/csészébe. Díszítsük korianderlevéllel, kínáljunk mellé friss lime-ot (locsoljuk meg vele a levest), szórhatunk rá tört kesudiót vagy mogyorót (opcionális), és azonnal tálaljuk. Ha kiadósabbra szeretnénk, főzzünk ki hozzá egy csomag üvegtésztát.
- Receptkönyvben: 53
- Tegnapi nézettség: 14
- 7 napos nézettség: 106
- Össznézettség: 3451
- Feltöltés dátuma: 2023. november 05.
Ajánló
A klasszikus Tom Yum leves hozzávalóit ázsiai élelmiszerboltokban beszerezhetjük, ezek felhasználásával lesz a legautentikusabb a levesünk. *Ha nincs a közelben hasonló üzlet, nagyobb szupermarketekben szinte már mindenhol kapható thai tom yum paszta, amely a legfőbb fűszereket tartalmazza, így gyakorlatilag a friss citromfű, fokhagyma, lime és chilifűszerek keverékét is fel tudod használni a thaiföldi Tom Yum leves készítéséhez. Az autentikus receptek nem használnak ehhez a leveshez sem kókusztejet/krémet (a kókusztejes verzió a Tom Kha, csirkével Tom Kha Gai), sem pedig rizstésztát, de ha kiadósabbá tennénk, szerintem mindeképpen üvegtésztát főzzünk ki hozzá. Egyes receptek a krémesítés céljából (kókuszkrém helyett) pár csepp (!) sűrített tejet használnak, de nem azt a cukros félét, amit nálunk a kávékhoz is használunk, sajnos itthon viszonylag nehezebb beszerezni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Ez a thai Tom Yum leves garnélával (vagy más néven Tom Yum Goong) meglepően könnyen elkészíthető néhány kulcsfontosságú összetevőből, mint például a thai chili, citromfű, lime levelek és halszósz. Fantasztikus és csípős, hihetetlenül garnélaízű, amit a rákhéjak megsütésével és gyors alapléfőzéssel kapunk. Ez nem feltétlenül egy hagyományos thai technika, de szerintem plusz ízt és gazdagságot ad a húslevesnek. A Tom Yum Goongnak is sokféle elkészítési módja létezik, én most megpróbáltam az otthoni körülmények között legegyszerűbb, de autentikus főzési folyamatot bemutatni.