Citromfű

Citromfű

Leírás

Citromfű – receptek, leírás, tippek

A citromfű az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növény. A leveleiből, ujjaink között szétmorzsolva finom, a citromillatú illóolajak szabadulnak fel. Természetgyógyászatban a kellemes íze mellett nemkevésbé illóolaj- és cseranyag- valamint flavointartalma miatt gyakran használják különféle teakeverékekben. Nyugtató- és vírusölő hatású gyógynövény.

A citromfüvet már az ókori görögök és rómaiak is ismerték, melyet nemcsak ételízesítőként, de dekorációként és teákba is felhasználhatjuk. Ha fáradtnak érezzük magunkat, akkor frissítőleg hat, ha a fürdővízbe teszünk belőle. Jól illik a halhoz, szárnyashoz, salátákhoz. Tehetjük gyümölcs salátába, de készíthetünk belőle limonádét és teát is.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a citromfű?

A citromfű (Melissa officinalis) egy évelő, aromás gyógynövény, amely a mentafélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Európában, Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában őshonos, de világszerte termesztik kellemes citromos illata és számos jótékony hatása miatt.

Hogyan vásároljuk?

Szárított citromfüvet szuper- és hipermarketekben, bioboltokban, gyógyszertárakban és drogériákban is tudsz venni. Ha frissre vágysz, akkor keresd fel a helyi piacot vagy egy kertészetet, ahol palántát és magot is tudsz venni, hiszen utóbbiként is szépen cseperedik, ha cserépbe ülteted.

Mire jó a citromfű?

A citromfüvet elsősorban gyógytea formájában tudjuk fogyasztani. Alkalmas a stressz, szorongás, alvászavarok és idegi eredetű panaszok kezelésére. Enyhíti a puffadást, hasi görcsöket, emésztési zavarokat, de még segíthet például a herpeszvírus okozta tünetek enyhítésében. A benne található fenolvegyületek és flavonoidok miatt gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is van.

Mi készülhet a citromfűből?

Készülhet nasi goreng - indonéz pirított rizs, autentikus thai Tom Yum leves garnélával (Tom Yum Goong), túrókrémes-barackos leveles pite, spárgás tarte tatin zöldfűszeres ricottakrémmel, kávés álomszelet kecskesajtos krémmel, illatos-omlós csirkemellcsíkok és rántott cukkini lédúsan és ropogósan - citromfüves joghurtmártogatóssal.

Még több citromfüves receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Piacon általában tavasszal tudjuk megvásárolni, de cserépben otthon is nevelhetjük és így több éven keresztül hozzájuthatunk a friss citromfűhöz.

hogyan tároljam

A levágott hajtások szárait célszerű vízbe állítani, így tovább eláll. Finomra összevágva jégkockatartóban kevés vízzel lefagyaszthatjuk, és különféle mártásokhoz, levesekhez, desszertekhez használhatjuk.

100g Citromfű

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm citromfű?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

Címlapról ajánljuk

5 medvehagyma-lelőhely országszerte, ha te magad szednéd

A medvehagyma igazi tavaszi csemege, ami remekül feldobja a már megszokott ízeket, ezért érdemes belecsempészni néhány ételbe, legalább kísérletező jelleggel. Március vége és április eleje hagyományosan a medvehagymaszezon legmeghatározóbbja, szóval irány az erdő, ha magad szednéd!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!