Citromfű

A citromfű az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növény. A leveleiből, ujjaink között szétmorzsolva finom, a citromillatú illóolajak szabadulnak fel. Természetgyógyászatban a kellemes íze mellett nemkevésbé illóolaj- és cseranyag- valamint flavointartalma miatt gyakran használják különféle teakeverékekben. Nyugtató- és vírusölő hatású gyógynövény.
A citromfüvet már az ókori görögök és rómaiak is ismerték, melyet nemcsak ételízesítőként, de dekorációként és teákba is felhasználhatjuk. Ha fáradtnak érezzük magunkat, akkor frissítőleg hat, ha a fürdővízbe teszünk belőle. Jól illik a halhoz, szárnyashoz, salátákhoz. Tehetjük gyümölcs salátába, de készíthetünk belőle limonádét és teát is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A citromfű (Melissa officinalis) egy évelő, aromás gyógynövény, amely a mentafélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Európában, Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában őshonos, de világszerte termesztik kellemes citromos illata és számos jótékony hatása miatt.
Szárított citromfüvet szuper- és hipermarketekben, bioboltokban, gyógyszertárakban és drogériákban is tudsz venni. Ha frissre vágysz, akkor keresd fel a helyi piacot vagy egy kertészetet, ahol palántát és magot is tudsz venni, hiszen utóbbiként is szépen cseperedik, ha cserépbe ülteted.
A citromfüvet elsősorban gyógytea formájában tudjuk fogyasztani. Alkalmas a stressz, szorongás, alvászavarok és idegi eredetű panaszok kezelésére. Enyhíti a puffadást, hasi görcsöket, emésztési zavarokat, de még segíthet például a herpeszvírus okozta tünetek enyhítésében. A benne található fenolvegyületek és flavonoidok miatt gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is van.
Készülhet nasi goreng - indonéz pirított rizs, autentikus thai Tom Yum leves garnélával (Tom Yum Goong), túrókrémes-barackos leveles pite, spárgás tarte tatin zöldfűszeres ricottakrémmel, kávés álomszelet kecskesajtos krémmel, illatos-omlós csirkemellcsíkok és rántott cukkini lédúsan és ropogósan - citromfüves joghurtmártogatóssal.
Még több citromfüves receptért görgess lejjebb!
Piacon általában tavasszal tudjuk megvásárolni, de cserépben otthon is nevelhetjük és így több éven keresztül hozzájuthatunk a friss citromfűhöz.
A levágott hajtások szárait célszerű vízbe állítani, így tovább eláll. Finomra összevágva jégkockatartóban kevés vízzel lefagyaszthatjuk, és különféle mártásokhoz, levesekhez, desszertekhez használhatjuk.
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok
Mindent megmentünk, átalakítunk: a zöldségmaradék salátába, a húsvéti sonka palacsintába kerül, a száraz kalács pedig édes bundát kap!
NosaltySzinte lehetetlen kiküszöbölni, hogy a húsvéti dínom-dánom után ne legyen maradék, amivel nem tudunk mit kezdeni. E heti fogásaink segítő fakanalat nyújtanak, hogy minden, ami húsvéti alapanyag, méltó módon születhessen újjá!
NosaltyMájus 8-a a Magyar Fagylalt Napja, amit méltó módon kell ünnepelni, éppen ezért több száz cukrászda adja féláron fagyiját országszerte.
NosaltyA sétálás az egyik legjobb mozgásforma, ha fogyni szeretnénk. Na de mennyi az annyi?
Mai Napi Tippünk elárulja, mi az, amit szinte mind elrontunk, amikor brokkolival sütünk-főzünk.
Húsvéthétfőre sonkatekercses előétel, újragondolt koronázási saláta és sütés nélküli citromtorta dukál.
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Kaszinótojást nem szoktam gyakran készíteni, de a húsvéti ünnepi asztalról nem hiányozhat.
Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!