Kesudió

A kesudió az egyik legközkedveltebb csonthéjas, amelyet India, Vietnam és Brazília trópusi üzemeiben termesztenek. Enyhén édeskés íze és krémes textúrája miatt sokféle étel alapanyaga lehet. A kesudió önmagában is finom snack, de gyakran felhasználják süteményekben, pácokban és növényi alapú krémek készítéséhez is. A növényi tej helyettesítésére is egyre népszerűbb alapanyag.
A kesudió szemiarid területeken Közép-Amerikától Északkelet-Brazíliáig honos, de a trópusokon világszerte termesztik. Èdeskés ízű, vesealakú olajos mag, mely a kesufa termésének, a kesualmának a magja. A „kesualmát” sokféleképpen fogyasztják. A vékony pergamenszerű héj alatt szúrós illatú, világossárga, lédús hús található. A valódi termés, a kesudió, a megvastagodott kocsány alján található. A vesealakú, hosszúkás, 2,5 cm-es mag belseje finom csemege.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A kesudió pörkölt vagy nyers formában is fogyasztható, de gyakran sózva vagy fűszerezve kapható. A kesufa egyedülálló, mert két termést állít elő: az ehető kesudiót és a kesualmát, amelyből juice-t vagy alkoholos italt is készítenek.
A kesudió szinte minden élelmiszerboltban elérhető, nyers, pörkölt vagy sózott formában. Érdemes tartósítószer-mentes, lehetőleg bio termékeket választani. A nyers kesudíó sokoldalúbban felhasználható, mint a sózott vagy pörkölt változat. Körültekintően ellenőrizzük a csomagoláson feltüntetett tárolási időt, mert a zsiradékok avasodhatnak.
A kesudió magas fehérje- és magnéziumtartalma miatt támogatja az izmok működését, valamint antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően hozzájárul az egészségmegőrzéshez. Szívbarát zsírokat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a koleszterinszintet. Fogyasztása hozzájárul a szellemi teljesítőképesség növeléséhez is, különösen magas energiatartalma miatt sportolók és aktív életmódot folytatók számára ideális.
Növényi sajtok: Kesudióalapú vegán kesuöntet, tahiniszósz vagy sajtpótló.
Levesek: Selymes krémlevesek, gomba vagy a híres thai Tom Yum leves alapja.
Sütemények: Csokitorta, zabkekszek, vegán kesutorták és energiagolyók alapanyaga.
Saláták: Kesukrémes színes vitaminbomba saláta és smoothie-bowl alapja is.
Curryk és főételek: Az indiai konyha gyakran használja a kesudiót alapléként, currykben varázslatos, de a magyar konyhában, vegán töltött káposztában is működik.
Tejhelyettesítő: Kesutej, amely tejérzékenyek és vegánok számára kiváló alternatíva, például karfiolkrémlevesben, de még karácsonyi vegán likőrben is.
Még több kesudióval készült receptért görgess lejjebb!
A kesudió egész évben vásárolható nagyobb élelmiszerboltokban, zöldségeseknél, egészségboltokban, csomagoltan, de kimérve is.
A kesudiót hűvös, száraz helyen tartsuk, légmentesen zárt edényben. Kerüljük a nedvességet, mert megavasodhat. Hosszabb tároláshoz hűtőszekrényben vagy fagyasztóban is tartható..
fehérjetartalom
18.22 g
zsírtartalom
39.425 g
szénhidráttartalom
30.19 g
víztartalom
5.2 g
Foszfor
593 mg
Magnézium
292 mg
Kalcium
37 mg
Nátrium
12 mg
B6 vitamin
0.417 g
Niacin - B3 vitamin
1.062 mg
E vitamin
0.9 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.864 mg
fehérje
18.22 g
Zsír
telített zsírsav
7.783 g
egyszeresen telített zsírsav
23.797 g
többszörösen telített zsírsav
7.845 g
ásványi anyagok
Kalcium
37 mg
Vas
6.68 mg
Magnézium
292 mg
Foszfor
593 mg
Nátrium
12 mg
Cink
5.78 mg
Réz
2.195 mg
Mangán
1.655 mg
Szelén
19.9 µg
szénhidrát
rost
3.3 g
cukor
5.91 g
víz
5.2 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.423 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.058 mg
Niacin - B3 vitamin
1.062 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.864 mg
Folát
25 µg
Lutein+zeaxantin
22 µg
E vitamin
0.9 mg
K vitamin
34.1 µg
C vitamin
0.5 mg
B6 vitamin
0.417 g
A világ top legfinomabb gyümölcsei között biztosan ott van a szamóca illetve az eper. Na de te tudod, mi a különbség közöttük?
NosaltyGyors és ízletes fogások kápráztatnak el: tavaszias zöldséglevessel, karalábéfőzelékkel és fasírttal, illetve mákos-citromos minimuffinnal készülünk.
NosaltyMegdöbbentő, mik történtek a híres Wang mester éttermében.
NosaltyA Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!
Bizony, a héten már megüljük a húsvét ünnepét, az előtte lévő napokban azonban még nem lebzselhetünk: az alábbi gyors ebédek elkészítésével gyorsan jóllakhatunk, ha úgy hozza a szükség.
Megdöbbentő, mik történtek a híres Wang mester éttermében.
Az őzgerincformában sült baconös-sajtos csirke egy igazán ínycsiklandó és laktató étel, ami látványra és ízre egyaránt lenyűgöző. A bacon aranybarnára sült és ropogós külsőt ...
Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...
A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!