Laskagomba

A laskagomba különleges, kagyló formájú kalapjával igen jellegzetes külsejű, közkedvelt gombafaj Magyarországon, és előszeretettel fogyasztjuk párolva, főzve, sütve, pörköltekben és megannyi fogásban.
A laskagomba íze igen semleges, ezért számos ételben megállja a helyét. Fehérjében és antioxidánsban gazdag, egyszerű szénhidrátban és zsírokban pedig szegény. Nincs benne koleszterin illetve A- és C-vitamin, viszont találunk benne B2-, B3- és B5-vitamint illetve fellelhető benne a D2-vitamin provitaminja is. Magas az élelmirost-tartalma.
A laskagomba egy nagyon finom, ehető gomba, mely a csiperke után az egyik legnépszerűbb fajta hazánkban. Ha késő ősszel illetve télen találunk rá az erdőben (korhadó fákon, fatörzseken él), és szürke, acélszürke színű, akkor kései laskagombáról van szó. A nyári laskagomba nyáron terem, és világosabb színű.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Szedhetjük erdőben októbertől-decemberig, ekkor terem ugyanis kései, sötétebb szürkés fajtája, illetve nyáron is, színe ekkor világosabb. Nagyobb boltokban, áruházakban általában dobozos kiszerelésben megtalálható, de a legtöbb piacon is beszerezhető. Ha erdőben szedjük, fogyasztás előtt mindig keressünk fel egy gombaszakértőt, és vizsgáltassuk be!
Nem kell lehámozni vagy a bőrét lehúzni, és nem kell leforrázni sem. A laskagombát rostszerkezete miatt célszerű a lemezekre merőlegesen szeletelni. A szár és a tönk is kitünően felhasználható. A tönkhöz közeledve vékonyabb szeleteket vágjunk!
Apróra vágva levesekbe, pörköltekbe, húsokkal együtt, esetleg kuktában főzve is elkészíthetjük. Ledarálva készíthetünk belőle fasírozottat, szószokat, ízesítő alapokat, sőt, a legtöbb gombához hasonlóan darálva húspótlóként is működik, már csak azért is, mert magas a fehérjetartalma.
A laskagomba minden gombát igénylő ételbe passzol, a fűszerek közül jól illik hozzá a só, feketebors, fehérbors, majoránna, fokhagyma, petrezselyem vagy kakukkfű.
Főzzünk belőle gombakrémlevest, lehet belőle szaftos, húsmentes vadasgomba, de grillezhetjük és resztelhetjük is többféle gomba kíséretében, sőt, laskagombachips is készülhet belőle! Ezen kívül pörköltként is finom, mehet krémlevesek tetejére is pirítva, egy szaftos tokányban is kiváló, és persze panírozott-rántott formában is ajánljuk.
Még több laskagombás receptért görgess lejjebb!
Erdőben vagy késő ősszel vagy nyáron terem. Piacon a fiatal, rugalmas példányokat keressük, melyek húsa fehéres, szürkés. Ha nyálkás, fura szagú, ne vegyük meg! Boltokban szinte egész évben elérhető.
Célszerű a frissen szedett laskagombát mielőbb hűtőbe tenni. 1-6°C-on 6-10 napig is eláll. A fagyasztóba inkább készétel formájában tegyük el.
fehérjetartalom
3.31 g
zsírtartalom
0.216 g
szénhidráttartalom
6.09 g
víztartalom
89.18 g
Foszfor
120 mg
Magnézium
18 mg
Nátrium
18 mg
Kalcium
3 mg
B6 vitamin
0.11 g
Kolin
48.7 mg
Niacin - B3 vitamin
4.956 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.294 mg
fehérje
3.31 g
Zsír
telített zsírsav
0.062 g
egyszeresen telített zsírsav
0.031 g
többszörösen telített zsírsav
0.123 g
ásványi anyagok
Kalcium
3 mg
Vas
1.33 mg
Magnézium
18 mg
Foszfor
120 mg
Nátrium
18 mg
Cink
0.77 mg
Réz
0.244 mg
Mangán
0.113 mg
Szelén
2.6 µg
szénhidrát
rost
2.3 g
cukor
1.11 g
víz
89.18 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.125 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.349 mg
Niacin - B3 vitamin
4.956 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.294 mg
Folát
38 µg
Kolin
48.7 mg
Béta-karotin
29 µg
D vitamin
29 µg
A vitamin
2 µg
B6 vitamin
0.11 g
Már készülnek a termelők, áruházláncok és viszonteladók a húsvétra, és bár nem várható fennakadás a tojásellátásban, érdemes nem az utolsó napokra hagyni a bevásárlást. Megtudtuk azt is, mennyibe kerül majd átlagosan egy tojás.
NosaltySajnos a kisboltokat meglehetősen negatívan érinti az árrésstop.
NosaltyA korábban titkolt beszállítói árak az árrésstop bevezetése óta szép lassan látszanak kirajzolódni. Ez a jelenség az összes élelmiszeripari szereplőt igen kínosan érintheti.
NosaltyKözeleg a tavasz, majd eljön a nyár is, szóval a télre behurcolt kinti növények lassan újra kikerülhetnek. Ezúttal a nagy kedvenc, a muskátli kerül górcső alá: következzen pár tipp, ami abban segít, hogy a telet követően sok-sok virágot hozzon.
A Sparban vásárolva meglepődhetünk a termékek árait vizsgálva. Pozitív értelemben.
A leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Jó, hát tudom, hogy van már pár aranygaluska receptünk, de ilyen még nincs! :) Nem a tésztában van a pláne, gyanítom, a nagymamámat is Horváth Ilona tanította aranygaluskát készíteni, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!