r
Nosalty Logó

Szaftos vadasgomba puha knédlivel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Szaftos vadasgomba puha knédlivel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A vadasmártáshoz

A sült gombához

A knédlihez

Összesen 620 kcal
  • 3% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A vadasmártáshoz

A sült gombához

A knédlihez

Összesen 3104 kcal
  • 3% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A vadasmártáshoz

A sült gombához

A knédlihez

Összesen 86 kcal
  • 3% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    18.6 g

Zsír

  • Összesen
    15.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1480.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    212 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    365 mg
  • Nátrium
    774 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    515.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    798 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    132 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    3096 micro
  • β-karotin
    7395 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    308 micro
Összesen 620 kcal
  • 3% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    92.9 g

Zsír

  • Összesen
    78.9 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    287 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7404.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    241 mg
  • Kálcium
    1058 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    372 mg
  • Foszfor
    1823 mg
  • Nátrium
    3872 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    514.9 g
  • Cukor
    81 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

VÍZ

  • Összesen
    2575.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3989 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    99 mg
  • D vitamin:
    105 micro
  • K vitamin:
    168 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    659 micro
  • Kolin:
    460 mg
  • Retinol - A vitamin:
    264 micro
  • α-karotin
    15480 micro
  • β-karotin
    36976 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    1540 micro
Összesen 3104 kcal
  • 3% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    207.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    108 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    433 micro
  • β-karotin
    1035 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 86 kcal

Hozzávalók

A vadasmártáshoz

A sült gombához

A knédlihez

Elkészítés

A vadasmártáshoz

  1. A répát, fehérrépát és zellert meghámozzuk, felkockázzuk, majd egy fazékba tesszük a vízzel, a babérlevéllel és borókabogyóval. Fedő alatt addig főzzük, míg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak. Ekkor a fűszereket kihalásszuk és az alaplé nagyjából felét kiszűrjük a fazékból.
  2. A hagymát megpucoljuk, félkarikákra vágjuk, majd némi olajjal egy serpenyőbe tesszük és fedő alatt 10 percig dinszteljük, míg teljesen üvegessé nem válik. Ekkor levesszük a fedőt, hozzáadjuk a karikára vágott fokhagymát és 1-2 percig pirítjuk. Megszórjuk cukorral és további 1 perc alatt hagyjuk, hadd karamellizálódjon. Levesszük a tűzről és félretesszük.
  3. A megfőtt zöldségeket a fazékban maradt alaplével és a karamellizált hagymákkal leturmixoljuk. A püréhez adjuk a citromlevet, mustárt és tejszínt, majd teljesen selymesre dolgozzuk a mártást (ha kell, további alaplevet adhatunk hozzá). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A sült gombához

  1. A gombákat felaprítjuk, majd összekeverjük. Egy száraz serpenyőt felhevítünk, hogy jó forró legyen, majd kisebb adagokban kisütjük benne a vegyes gombakeveréket. Ehhez elsőzör a száraz, forró serpenyőben hagyjuk, hogy a gombák pár perc alatt kiadják magukból a nedvesség nagy részét (látni fogjuk, ahogy páraként távozik). Ha már nem párolog a gomba, megsózzuk, ezzel ösztönözve az összes maradék vizet a távozásra (így a gumis-szottyos állag helyett kellemesen rágós lesz), utána pedig kevés olajat öntünk alá és addig pirítjuk, míg helyeken aranybarna nem lesz. Ha kész, frissen őrölt borsot tekerünk rá. A sült gombát elkeverjük a vadasmártással. A tálaláshoz süthetünk nagyobb gombaszeleteket külön, hasonló módszerrel.

A knédlihez

  1. A lisztet egy nagy tálban elkeverjük a sóval. A közepén lyukat képezünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk cukorral és leöntjük a langyos tej egy részével. Megvárjuk, míg felfut, majd hozzáadjuk a maradék tejet és a tojássárgáját is. Gombóccá gyúrjuk, majd lisztezett felületen 10 percig dagasztjuk.
  2. A begyúrt tésztát meleg helyen, letakarva nagyjából 1 órát kelesztjük, amíg duplájára nem nő. Ekkor átgyúrjuk, két részre osztjuk és téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk a kockára vágott száraz zsemlével, majd felcsavarjuk, és kis hengert/kígyót formázunk a tésztából (a végeit zárjuk le). A két tésztakígyót konyharuha alatt hagyjuk 30 percig kelni.
  3. Egy nagy lábasban vizet forralunk, majd ha már lobog, ráhelyezünk egy sűrű szűrőt/szitát. Ebbe helyezzük a knédlinket, majd lefedjük egy nagy fedővel. 20 percig gőzöljük, félúton megfordítjuk. Ha kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
  • Receptkönyvben: 87
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 69
  • Össznézettség: 7348
  • Feltöltés dátuma: 2023. október 11.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: vegetáriánus receptek
Szaftos vadasgomba puha knédlivel
Lakos Benedek 373 recept

A vegetáriánusok sem maradnak ki abból az élvezetből, amit az őszies, erdőhangulatú vadas képes nyújtani. Omlós hússzeletek helyett most ugyancsak szaftos sült gombák kerülnek az ízes mártásba, ami knédlivel szervírozva tökéletes vasárnapi ebéddé válhat.

Hozzávalók

A vadasmártáshoz

A sült gombához

A knédlihez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...