Szaftos vadasgomba puha knédlivel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 2% Zsír
A vadasmártáshoz
-
100g sárgarépa36 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
30g zeller11 kcal
-
200g víz0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
54g vöröshagyma20 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
4g mustár2 kcal
-
40g főzőtejszín52 kcal
-
4g citromlé1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g olívaolaj28 kcal
A sült gombához
-
50g csiperkegomba11 kcal
-
25g laskagomba7 kcal
-
25g gomba5 kcal
-
3g olívaolaj28 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A knédlihez
-
50g rétesliszt182 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
3 kcal
-
30g tej17 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
1g só0 kcal
-
22g zsemle59 kcal
Összesen
620
kcal
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 2% Zsír
A vadasmártáshoz
-
500g sárgarépa182 kcal
-
150g fehérrépa96 kcal
-
150g zeller54 kcal
-
1000g víz0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
20g mustár12 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
A sült gombához
-
250g csiperkegomba53 kcal
-
125g laskagomba37 kcal
-
125g gomba27 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A knédlihez
-
250g rétesliszt910 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
15g friss élesztő16 kcal
-
150g tej84 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
6g só0 kcal
-
108g zsemle295 kcal
Összesen
3104
kcal
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 2% Zsír
A vadasmártáshoz
-
14g sárgarépa5 kcal
-
4.2g fehérrépa3 kcal
-
4.2g zeller2 kcal
-
28g víz0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
7.6g vöröshagyma3 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0.6g mustár0 kcal
-
5.6g főzőtejszín7 kcal
-
0.6g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.4g olívaolaj4 kcal
A sült gombához
-
1 kcal
-
3.5g laskagomba1 kcal
-
3.5g gomba1 kcal
-
0.4g olívaolaj4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A knédlihez
-
7g rétesliszt25 kcal
-
4.2g finomliszt15 kcal
-
0.4g friss élesztő0 kcal
-
4.2g tej2 kcal
-
0.1g cukor1 kcal
-
0.6g tojássárgája2 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
3g zsemle8 kcal
Összesen
86
kcal
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 18.6 g
Zsír
-
Összesen 15.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1480.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 212 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 365 mg
-
Nátrium 774 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 515.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 798 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 132 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 3096 micro
-
β-karotin 7395 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 308 micro
Összesen
620
kcal
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 92.9 g
Zsír
-
Összesen 78.9 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 287 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7404.6 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 241 mg
-
Kálcium 1058 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 372 mg
-
Foszfor 1823 mg
-
Nátrium 3872 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 514.9 g
-
Cukor 81 mg
-
Élelmi rost 49 mg
VÍZ
-
Összesen 2575.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3989 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 99 mg
-
D vitamin: 105 micro
-
K vitamin: 168 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 659 micro
-
Kolin: 460 mg
-
Retinol - A vitamin: 264 micro
-
α-karotin 15480 micro
-
β-karotin 36976 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 1540 micro
Összesen
3104
kcal
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 207.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 108 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 72.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 112 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 433 micro
-
β-karotin 1035 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
86
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A vadasmártáshoz
-
500 g sárgarépa
-
150 g fehérrépa
-
150 g zeller
-
1 l víz
-
4 db babérlevél
-
2 kávéskanál borókabogyó
-
3 közepes db vöröshagyma
-
6 gerezd fokhagyma
-
1 ek cukor
-
2 ek mustár
-
200 ml főzőtejszín
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 ek olívaolaj
A sült gombához
-
250 g csiperkegomba
-
125 g laskagomba
-
2 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A knédlihez
-
250 g rétesliszt
-
150 g finomliszt
-
15 g friss élesztő
-
150 ml tej
-
1 teáskanál cukor
-
1 db tojássárgája
-
1 teáskanál só
Elkészítés
A vadasmártáshoz
- A répát, fehérrépát és zellert meghámozzuk, felkockázzuk, majd egy fazékba tesszük a vízzel, a babérlevéllel és borókabogyóval. Fedő alatt addig főzzük, míg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak. Ekkor a fűszereket kihalásszuk és az alaplé nagyjából felét kiszűrjük a fazékból.
- A hagymát megpucoljuk, félkarikákra vágjuk, majd némi olajjal egy serpenyőbe tesszük és fedő alatt 10 percig dinszteljük, míg teljesen üvegessé nem válik. Ekkor levesszük a fedőt, hozzáadjuk a karikára vágott fokhagymát és 1-2 percig pirítjuk. Megszórjuk cukorral és további 1 perc alatt hagyjuk, hadd karamellizálódjon. Levesszük a tűzről és félretesszük.
- A megfőtt zöldségeket a fazékban maradt alaplével és a karamellizált hagymákkal leturmixoljuk. A püréhez adjuk a citromlevet, mustárt és tejszínt, majd teljesen selymesre dolgozzuk a mártást (ha kell, további alaplevet adhatunk hozzá). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A sült gombához
- A gombákat felaprítjuk, majd összekeverjük. Egy száraz serpenyőt felhevítünk, hogy jó forró legyen, majd kisebb adagokban kisütjük benne a vegyes gombakeveréket. Ehhez elsőzör a száraz, forró serpenyőben hagyjuk, hogy a gombák pár perc alatt kiadják magukból a nedvesség nagy részét (látni fogjuk, ahogy páraként távozik). Ha már nem párolog a gomba, megsózzuk, ezzel ösztönözve az összes maradék vizet a távozásra (így a gumis-szottyos állag helyett kellemesen rágós lesz), utána pedig kevés olajat öntünk alá és addig pirítjuk, míg helyeken aranybarna nem lesz. Ha kész, frissen őrölt borsot tekerünk rá. A sült gombát elkeverjük a vadasmártással. A tálaláshoz süthetünk nagyobb gombaszeleteket külön, hasonló módszerrel.
A knédlihez
- A lisztet egy nagy tálban elkeverjük a sóval. A közepén lyukat képezünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk cukorral és leöntjük a langyos tej egy részével. Megvárjuk, míg felfut, majd hozzáadjuk a maradék tejet és a tojássárgáját is. Gombóccá gyúrjuk, majd lisztezett felületen 10 percig dagasztjuk.
- A begyúrt tésztát meleg helyen, letakarva nagyjából 1 órát kelesztjük, amíg duplájára nem nő. Ekkor átgyúrjuk, két részre osztjuk és téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk a kockára vágott száraz zsemlével, majd felcsavarjuk, és kis hengert/kígyót formázunk a tésztából (a végeit zárjuk le). A két tésztakígyót konyharuha alatt hagyjuk 30 percig kelni.
- Egy nagy lábasban vizet forralunk, majd ha már lobog, ráhelyezünk egy sűrű szűrőt/szitát. Ebbe helyezzük a knédlinket, majd lefedjük egy nagy fedővel. 20 percig gőzöljük, félúton megfordítjuk. Ha kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
- Receptkönyvben: 87
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 69
- Össznézettség: 7348
- Feltöltés dátuma: 2023. október 11.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
húsmentes ünnepi és böjti ételek
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegetáriánus receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret
-
alkalom:
Lakos Benedek
373 recept
A vegetáriánusok sem maradnak ki abból az élvezetből, amit az őszies, erdőhangulatú vadas képes nyújtani. Omlós hússzeletek helyett most ugyancsak szaftos sült gombák kerülnek az ízes mártásba, ami knédlivel szervírozva tökéletes vasárnapi ebéddé válhat.