Laskagomba panírbundában kisvendéglő módra
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
A gombához
-
125g laskagomba37 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g zsemlemorzsa158 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
40g trappista sajt141 kcal
A körethez
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
A gombához
-
250g laskagomba73 kcal
-
160g finomliszt582 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
80g zsemlemorzsa316 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
80g trappista sajt282 kcal
A körethez
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
A gombához
-
12.8g laskagomba4 kcal
-
8.2g finomliszt30 kcal
-
5.6g tojás7 kcal
-
4.1g zsemlemorzsa16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4.1g trappista sajt14 kcal
A körethez
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 46.6 g
Zsír
-
Összesen 21 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 229 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2097.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 78 mg
-
Kálcium 412 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 163 mg
-
Foszfor 799 mg
-
Nátrium 625 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 215.9 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 559.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 231 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 80 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 445 micro
-
Kolin: 260 mg
-
Retinol - A vitamin: 203 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 301 micro
-
β-crypt 82 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1941 micro
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 93.2 g
Zsír
-
Összesen 42 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 458 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4195 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 155 mg
-
Kálcium 824 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 325 mg
-
Foszfor 1598 mg
-
Nátrium 1250 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 431.7 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 1118.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 461 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 94 mg
-
D vitamin: 161 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 34 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 889 micro
-
Kolin: 520 mg
-
Retinol - A vitamin: 405 micro
-
α-karotin 43 micro
-
β-karotin 602 micro
-
β-crypt 164 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3882 micro
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 215.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 57.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 199 micro
Hozzávalók
A gombához
-
25 dkg laskagomba
-
8 púpozott ek finomliszt
-
2 db tojás
-
8 ek zsemlemorzsa
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
8 dkg trappista sajt
A körethez
-
gyömbér ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
1 db csöves kukorica
-
10 dkg zöldborsó
-
3 közepes db burgonya
Elkészítés
A gombához
- A gombát sózzuk, borsozzuk, és a közismert módon bepanírozzuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd néhány percre félrerakjuk.
- A gombafejeket mindkét oldalon ropogósra sütjük, majd szalvétára rakjuk, és az olajat alaposan lecsöpögtetjük róla.
- A még forró kész gombafejeket a tányérra rakjuk, és megszórjuk reszelt sajttal.
A körethez
- Kicsi olajon megpirítjuk a rizst, majd néhány perc múlva hozzáadunk kétszer annyi vizet, mint amennyi a száraz rizs volt. (Pl.: Egy bögre rizshez két bögre vizet.)
- Hozzáadjuk a zöldborsószemeket, és lefedve készre főzzük a rizst. (Ízlés szerint lehet egy kis gyömbérport hozzáadni.)
- A krumplit a speciális krumplivágóval "körbe-körbe", vagy ennek hiányában uborkareszelővel 1-2 mm-re karikákra vágjuk, majd bő olajban pirosra sütjük. Ha kész, alaposan lecsöpögtetjük, és tálaljuk.
- A frissen főtt kukoricacsőről késsel levágjuk a kukoricaszemeket, és a kész zöldborsós rizshez öntjük, majd néhányszor elkeverjük azzal.
- A kész rizi-bizit pudingformába vagy bögrébe szedjük, majd azt a tányérra fordítva tálaljuk a köretet.
- A fogás tetejére frissen felaprított petrezselymet szórunk.
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 124
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 78
- Össznézettség: 59857
- Feltöltés dátuma: 2014. július 10.
Ajánló
A kisvendéglőkben mindig kis üveges ásványvizet vagy üdítőt ajánlottak mellé, amelybe 2-3 mm vastag citromkarikát raktak. (Esetleg szívószálat.)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gyermekkoromban imádtam kisvendéglőkbe járni, ahol mindig örömmel fogyasztottam a minden gyermek által oly kedvelt, panírozott - ha úgy tetszik rántott - frissensülteket. Habár ezek legtöbbjét nagyon egyszerű otthon is elkészíteni, mégis kellemes nosztalgiával gondolok vissza ezekre az alkalmakra. Valahogy a nyolcvanas, kilencvenes évek kisvendéglőinek volt egy kellemes és egyedi légköre, amely mára csak igen kevés helyen található meg. Nem túl komplikált étlap, kedves közvetlen kiszolgálás, fogpiszkálótartóval ellátott és nem túl míves só- és borstartó, lágy, a dohányzórészből átszivárgó dohányfüst, csapóajtóval vagy műanyag szalagfüggönnyel elválasztott konyharész, ahonnan legtöbbször kihallatszott a klopfolás zaja, és természetesen a nélkülözhetetlen konyharuha, amellyel a pincér egy nem túl elegáns, de annál lazább mozdulattal csapdosva eltávolította a morzsaszemeket a vendégek asztaláról. A fenti recept különlegessége nem a hozzávalók kiválasztásában vagy az elkészítés módjában van, hanem a tálalásban. Az egyszerű fehér tányér, a bundára szórt reszelt sajt, a puding- vagy bögreformával megformázott rizi-bizi köret és a speciális krumplivágóval vagy uborkaszeletelővel előkészített sült krumpli mind-mind hozzátartozott a korábbi kisvendéglők "gasztronómiai eszköztárához". A recept elkészítése már olyan egyszerű, hogy szinte szót sem érdemelne. Viszont a tálalásnak köszönhetően mindenki elkalandozhat egy kicsit a magyar kisvendéglők múltjába. Remélem, minél többen fognak kedvet kapni egy kis nosztalgiázásra...