A legtökéletesebb kakaspörkölt
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
417g kakas609 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
5g sertészsír45 kcal
-
6 kcal
-
33g paradicsom6 kcal
-
17g zöldpaprika3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
33g száraz vörösbor27 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1g zsálya2 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0 kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
2500g kakas3655 kcal
-
510g vöröshagyma186 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
200g száraz vörösbor164 kcal
-
12g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3g zsálya9 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0 kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
69.9g kakas102 kcal
-
14.3g vöröshagyma5 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.8g sertészsír8 kcal
-
0.3g fűszerpaprika1 kcal
-
5.6g paradicsom1 kcal
-
2.8g zöldpaprika0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
5.6g száraz vörösbor5 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.1g zsálya0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0 kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 54.4 g
Zsír
-
Összesen 48.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1633.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 75 mg
-
Foszfor 458 mg
-
Nátrium 980 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 330.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 183 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 181 mg
-
Retinol - A vitamin: 116 micro
-
α-karotin 48 micro
-
β-karotin 720 micro
-
β-crypt 125 micro
-
Likopin 858 micro
-
Lut-zea 479 micro
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 326.4 g
Zsír
-
Összesen 289 g
-
Telített zsírsav 86 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 120 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 60 g
-
Koleszterin 1304 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9799.3 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 249 mg
-
Kálcium 417 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 453 mg
-
Foszfor 2751 mg
-
Nátrium 5882 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.5 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 1981.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1100 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 158 mg
-
D vitamin: 201 micro
-
K vitamin: 110 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 119 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 243 micro
-
Kolin: 1085 mg
-
Retinol - A vitamin: 697 micro
-
α-karotin 291 micro
-
β-karotin 4318 micro
-
β-crypt 751 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 2876 micro
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 274 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 164 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 55.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 121 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 144 micro
-
Lut-zea 80 micro
Hozzávalók
-
3 nagy fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
3 ek fűszerpaprika
-
2 db paradicsom
-
1 db zöldpaprika
-
2 db babérlevél
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Irány a piac: szerezzünk be egy háztáji, egész kakast! Megtisztítjuk, majd feldaraboljuk: a mellét két-három darabra vágjuk, a combot kettőbe, a szárnyat egészben hagyjuk.
- A vöröshagymákat megtisztítjuk, és igen apró kockákra (esetleg késes aprítógépben finomra) vágjuk, majd egy nagyobb vasedényben/lábosban/bográcsban nagyon lassú tűzön elkezdjük párolni a zsíron. Hagyjunk időt a hagymának, hogy pépesre párolódjon!
- Ha kellően puha és pépes lett a hagyma, adjuk hozzá a pirospaprikát. Keverjük össze a hagymával, majd egy kicsit pirítsuk meg a paprikát.
- Ezután mehetnek hozzá a kakasdarabok, a fokhagyma, az apró kockákra vágott (vagy turmixolt) paradicsom, paprika, só, bors, babérlevél (vagy a plusz fűszernövények és az őrölt kömény). Felöntjük 2 dl tiszta, szűrt vízzel, majd fedőt teszünk rá, mérsékeljük a tűzhely hőmérsékletét, és lassú tűzön elkezdjük főzni a pörköltet.
- Fedő alatt, alacsony hőfokon pároljuk 3-4 órán át, közben inkább rázogatjuk, mint keverjük. Félidőben adjunk hozzá 2 dl jó minőségű, száraz vörösbort. A folyadékot közben pótoljuk, ha szükséges, nehogy leégjen.
- Amíg fő a kakaspörkölt, készítsünk hozzá kapros galuskát, túrós-tepertős csuszát vagy bármilyen tésztaköretet.
- Receptkönyvben: 51
- Tegnapi nézettség: 131
- 7 napos nézettség: 867
- Össznézettség: 61238
- Feltöltés dátuma: 2023. február 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A legtökéletesebb kakaspörkölt alapszabályai közé tartozik, hogy mindenképpen háztáji, közvetlenül a gazdálkodótól beszerzett kakast vásároljunk. Szintén fontos tényező, hogy jó minőségű, ellenőrzött fűszerpaprikát válasszunk a pörkölthöz (egy ünnepi kakaspörkölthöz megengedhetünk egy-egy különlegesebb pirospaprikát is), jó választás lehet a szegedi vagy kalocsai fűszerpaprika. A pörkölthöz kizárólag zsírt használjunk (sertés- vagy mangalicazsírt), és legyen nagyon sok türelmünk hozzá. Akkor lesz igazán finom a végeredmény, ha kellő időt adunk a hús megpuhulásának: szánjunk rá 3-4 órát a lassú tűzön (bográcsban lesz a legfinomabb!) való főzésnek, hogy a főzési idő lejárta után sűrű, krémes pörköltszaftot (a kakaspörkölt nem bő szafttal készül), és a csontokról leolvadó, puha, lágy és szaftos húst kapjunk.