r
Nosalty Logó

A legtökéletesebb kakaspörkölt

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
A legtökéletesebb kakaspörkölt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 731 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 4383 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 122 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.4 g

Zsír

  • Összesen
    48.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1633.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    458 mg
  • Nátrium
    980 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    330.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    183 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    181 mg
  • Retinol - A vitamin:
    116 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    720 micro
  • β-crypt
    125 micro
  • Likopin
    858 micro
  • Lut-zea
    479 micro
Összesen 731 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    326.4 g

Zsír

  • Összesen
    289 g
  • Telített zsírsav
    86 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    120 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    60 g
  • Koleszterin
    1304 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9799.3 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    249 mg
  • Kálcium
    417 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    453 mg
  • Foszfor
    2751 mg
  • Nátrium
    5882 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.5 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    1981.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1100 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    158 mg
  • D vitamin:
    201 micro
  • K vitamin:
    110 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    119 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    243 micro
  • Kolin:
    1085 mg
  • Retinol - A vitamin:
    697 micro
  • α-karotin
    291 micro
  • β-karotin
    4318 micro
  • β-crypt
    751 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    2876 micro
Összesen 4383 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    274 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    164 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    121 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    144 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 122 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Irány a piac: szerezzünk be egy háztáji, egész kakast! Megtisztítjuk, majd feldaraboljuk: a mellét két-három darabra vágjuk, a combot kettőbe, a szárnyat egészben hagyjuk.
  2. A vöröshagymákat megtisztítjuk, és igen apró kockákra (esetleg késes aprítógépben finomra) vágjuk, majd egy nagyobb vasedényben/lábosban/bográcsban nagyon lassú tűzön elkezdjük párolni a zsíron. Hagyjunk időt a hagymának, hogy pépesre párolódjon!
  3. Ha kellően puha és pépes lett a hagyma, adjuk hozzá a pirospaprikát. Keverjük össze a hagymával, majd egy kicsit pirítsuk meg a paprikát.
  4. Ezután mehetnek hozzá a kakasdarabok, a fokhagyma, az apró kockákra vágott (vagy turmixolt) paradicsom, paprika, só, bors, babérlevél (vagy a plusz fűszernövények és az őrölt kömény). Felöntjük 2 dl tiszta, szűrt vízzel, majd fedőt teszünk rá, mérsékeljük a tűzhely hőmérsékletét, és lassú tűzön elkezdjük főzni a pörköltet.
  5. Fedő alatt, alacsony hőfokon pároljuk 3-4 órán át, közben inkább rázogatjuk, mint keverjük. Félidőben adjunk hozzá 2 dl jó minőségű, száraz vörösbort. A folyadékot közben pótoljuk, ha szükséges, nehogy leégjen.
  6. Amíg fő a kakaspörkölt, készítsünk hozzá kapros galuskát, túrós-tepertős csuszát vagy bármilyen tésztaköretet.
  • Receptkönyvben: 51
  • Tegnapi nézettség: 131
  • 7 napos nézettség: 867
  • Össznézettség: 61238
  • Feltöltés dátuma: 2023. február 03.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A legtökéletesebb kakaspörkölt
Hering András 182 recept

A legtökéletesebb kakaspörkölt alapszabályai közé tartozik, hogy mindenképpen háztáji, közvetlenül a gazdálkodótól beszerzett kakast vásároljunk. Szintén fontos tényező, hogy jó minőségű, ellenőrzött fűszerpaprikát válasszunk a pörkölthöz (egy ünnepi kakaspörkölthöz megengedhetünk egy-egy különlegesebb pirospaprikát is), jó választás lehet a szegedi vagy kalocsai fűszerpaprika. A pörkölthöz kizárólag zsírt használjunk (sertés- vagy mangalicazsírt), és legyen nagyon sok türelmünk hozzá. Akkor lesz igazán finom a végeredmény, ha kellő időt adunk a hús megpuhulásának: szánjunk rá 3-4 órát a lassú tűzön (bográcsban lesz a legfinomabb!) való főzésnek, hogy a főzési idő lejárta után sűrű, krémes pörköltszaftot (a kakaspörkölt nem bő szafttal készül), és a csontokról leolvadó, puha, lágy és szaftos húst kapjunk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...