Pirítottgombás-rizottó
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Ági78
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 9% Zsír
Az alaprizottóhoz
-
75g rizottó rizs269 kcal
-
275g zöldség alaplé19 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
39g sonkahagyma14 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
20g parmezán sajt78 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A pirított gombához
-
126g csiperkegomba27 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
Összesen
580
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 9% Zsír
Az alaprizottóhoz
-
150g rizottó rizs537 kcal
-
550g zöldség alaplé39 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
78g sonkahagyma28 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
40g parmezán sajt157 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A pirított gombához
-
252g csiperkegomba54 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
Összesen
1160
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 9% Zsír
Az alaprizottóhoz
-
13.4g rizottó rizs48 kcal
-
49.2g zöldség alaplé3 kcal
-
1.4g olívaolaj13 kcal
-
7g sonkahagyma3 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
3.6g parmezán sajt14 kcal
-
1.3g vaj9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A pirított gombához
-
22.6g csiperkegomba5 kcal
-
1.3g vaj9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
Összesen
104
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.4 g
Zsír
-
Összesen 25.2 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1789.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 257 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 331 mg
-
Nátrium 1125 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 163.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 137 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 203 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
580
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.8 g
Zsír
-
Összesen 50.4 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 87 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3578.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 514 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 662 mg
-
Nátrium 2250 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 135.5 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 327.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 274 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 405 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 268 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 71 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Összesen
1160
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 320.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 201 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 29.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
104
kcal
Hozzávalók
Az alaprizottóhoz
-
15 dkg rizottó rizs
-
5.5 dl zöldség alaplé
-
2 ek olívaolaj
-
1 közepes db sonkahagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 ek vaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A pirított gombához
-
6 nagy db csiperkegomba
-
1 ek vaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
kakukkfű ízlés szerint
Elkészítés
Az alaprizottóhoz
- Az alaplevet egy kisebb edényben kis lángon felmelegítjük, és takarékon melegen tartjuk.
- A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.
- Egy nagyobb edényben felhevítjük az olívaolajat. Rátesszük a hagymát, és kis lángon addig pároljuk, míg puha lesz, de nem kezd el nagyon színesedni.
- Hozzáadjuk a rizst, belereszeljük a fokhagymát, és egy csipet sóval 2 percig kevergetve pirítjuk.
- Egy merőkanálnyi alaplevet adunk a rizshez, és folytonos keverés mellett elkezdjük puhára párolni. A levet fokozatosan adagoljuk a rizshez. A következő kanállal akkor adjuk hozzá, mikor az előzőt már beitta.
- 15-17 perc alatt a rizs megpárolódik, de nem fő szét, a rizottó pedig krémes és lágy lesz.
- A végén belekeverjük a vajat és a parmezánt.
- Miközben a rizst pároljuk, elkészítjük a gombát. A fejeket megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük.
- Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat, rátesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel, majd lepirítjuk.
- Mikor elkészült az alap rizottó és a gomba, összekeverjük őket, lefedve 2-3 percig pihentetjük, majd tálaljuk.
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 848
- Tegnapi nézettség: 88
- 7 napos nézettség: 639
- Össznézettség: 301914
- Feltöltés dátuma: 2013. március 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ági78
149 recept
A rizottó az egyik legjobb és legegyszerűbb olasz eredetű rizsétel. Készíthetjük bármilyen zöldséggel vagy hússal; ezernyi íz és kombináció létezik. Én most gombával készítettem, mert volt még itthon pár szép fej. Most, hogy ilyen szép idő van és az ember végre "kiszabadulhat" a házból egy kis kerti munkára, a rizottó jó választás lehet, ha gyors és könnyű ebéd kell. A rizottóról további képeket találhattok a blogomban.