Wellington szűzpecsenye
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Kristyán Fanni
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 15% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
A douxelles-hez
-
42g portobello gomba9 kcal
-
8g vöröshagyma3 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
2g vaj17 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g spenót1 kcal
Összeállítás
-
91 kcal
-
2 kcal
-
17g prosciutto42 kcal
-
46g leveles tészta170 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g vaj24 kcal
Összesen
360
kcal
- 15% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
A douxelles-hez
-
500g portobello gomba107 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g spenót17 kcal
Összeállítás
-
1000g sertés szűzpecsenye1090 kcal
-
40g dijoni mustár24 kcal
-
200g prosciutto500 kcal
-
550g leveles tészta2041 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
40g vaj287 kcal
Összesen
4312
kcal
- 15% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
A douxelles-hez
-
19.6g portobello gomba4 kcal
-
3.5g vöröshagyma1 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.9g spenót1 kcal
Összeállítás
-
39.1g sertés szűzpecsenye43 kcal
-
1.6g dijoni mustár1 kcal
-
7.8g prosciutto20 kcal
-
21.5g leveles tészta80 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.6g vaj11 kcal
Összesen
169
kcal
- 15% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.9 g
Zsír
-
Összesen 18.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 867.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 260 mg
-
Nátrium 521 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 116.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 348 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 736 micro
Összesen
360
kcal
- 15% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 322.3 g
Zsír
-
Összesen 226.8 g
-
Telített zsírsav 108 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 866 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10404.7 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 415 mg
-
Kálcium 211 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 358 mg
-
Foszfor 3125 mg
-
Nátrium 6256 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 226.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 1398.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 805 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 129 micro
-
K vitamin: 353 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 10 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 90 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 296 micro
-
Kolin: 953 mg
-
Retinol - A vitamin: 456 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4180 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8832 micro
Összesen
4312
kcal
- 15% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.6 g
Zsír
-
Összesen 8.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 406.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 122 mg
-
Nátrium 245 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 163 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 345 micro
Összesen
169
kcal
Hozzávalók
A douxelles-hez
-
500 g portobello gomba
-
1 közepes db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 ek vaj
-
1 teáskanál kakukkfű
-
só ízlés szerint
-
100 g spenót
Összeállítás
-
4 ek dijoni mustár
-
200 g prosciutto
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
40 g vaj
Elkészítés
A douxelles-hez
- A gombát és a friss spenótleveleket összeaprítjuk egy darálóban.
- A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, lepirítjuk rajta a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a gombát és a spenótot, majd fűszerezzük sóval, kakukkfűvel, és lepirítjuk róla a felesleges, időközben kifőtt levet.
- Amikor elkészült, félretesszük pihenni.
Összeállítás
- A szűzpecsenyéket megtisztítjuk, majd egy serpenyőben kérgesre pirítjuk őket a forró vajon. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, megkenjük mustárral, majd félretesszük pihenni.
- Folpackokat több rétegben egymásra helyezünk, hogy nagy méretű fóliát kapjunk, majd elkezdjük ráteríteni a prosciuttokat, úgy, hogy mindegyik fele fedje a másikat. Annyi sonkát használjunk, amilyen hosszú a szűzpecsenyénk.
- A kiterített sonkákra rákenjük a douxelles felét, majd ráhelyezzük az egyik szűzpecsenyénket, és szorosan, a fólia segítségével felcsavarjuk. A két végét jó szorosan összekötjük, mint egy szaloncukornak, majd betesszük a hűtőbe minimum fél órára pihenni. A másik hússal megismételjük a lépéseket.
- A hűtőben megpihent húsroládokat kicsomagoljuk a fóliából, majd szépen óvatosan belecsavarjuk 1-1 leveles tésztába.
- A nyers Wellingtonokat áthelyezzük egymás mellé egy sütőtálcára, és a harmadik csomag leveles tésztából vágott mintákkal feldíszítjük őket. A mintát kedvünk szerint választjuk.
- Amikor elkészültek, egy felvert tojással kenjük meg vastagon, és hagyjuk száradni 5-10 percet. A tésztát pár helyen szurkáljuk meg, hogy a felesleges gőz tudjon távozni.
- Ezután mehetnek az előmelegített, 200 fokos sütőbe, ahol 30-40 perc alatt készre sülnek. A sütőből kivéve pihentessük minimum 15 percet, hogy könnyebben tudjuk felszeletelni.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 41
- Tegnapi nézettség: 21
- 7 napos nézettség: 154
- Össznézettség: 2598
- Feltöltés dátuma: 2023. december 19.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi főételek
további kategória:
húsvét
kategória:
ünnepi főételek és köretek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kristyán Fanni
103 recept
Wellington-módra azért jó elkészíteni bármit, mert könnyedén saját ízlésünkre szabhatjuk azt, amit a leveles tésztába csomagolunk. Legyen szó húsról, halról, vagy zöldségről, mindegyikkel csodás végeredményt kapunk. Az ünnepre való tekintettel szűzpecsenyével készítettük, a douxelles pedig a színélményért kapott egy kis spenótot.