Portobello gomba

A tápanyagban gazdag portobello gomba hatalmas népszerűségnek örvend, mivel rendkívül sokféle módon lehet elkészíteni, legyen szó főzésről, grillezésről vagy sütésről. Nagy, lapos és húsos kalapja különleges textúrát és gazdag ízélményt nyújt. A portobello gomba ezenfelül remek húshelyettesítőként is szolgál, így előszeretettel használják vegetáriánus és vegán ételekben is.
A portobello gomba a jól ismert barna csiperkegomba nagy méretű változata, amely kivételes tápanyagtartalmával és intenzív ízvilágával nyűgözi le az ínyenceket és az egészséges táplálkozás követőit. Jellemzője a nagy, lapos és húsos kalap, amelynek átmérője akár 10-15 cm is lehet. Ez a gomba nemcsak ízletes, hanem rendkívül tápláló is, gazdag fehérjében, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. A portobello gombát általában frissen lehet beszerezni szupermarketekben vagy helyi piacokon, és szinte egész évben elérhető. Jellegzetes, intenzív ízéhez jól passzolnak az erőteljes fűszerek és ízesítők, mint például a friss vagy szárított rozmaring, a fokhagyma, a frissen őrölt fekete bors és a friss petrezselyem. A grillezett portobello gomba különösen jól harmonizál az olívaolaj, a balzsamecet és a citromlé által adott frissítő savassággal.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Míg a fiatalabb csiperkegombák, mint a fehér vagy a barna csiperke, kisebb és világosabb színűek, a portobello gomba nagy, lapos és húsos kalapjával tűnik ki, amelynek átmérője akár 10-15 cm is lehet. A növekedési folyamat során a gomba íze fokozatosan erőteljesebbé válik. A portobello gomba gazdag különféle tápanyagokban, illetve jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz. Emellett magas a rosttartalma, ami segíti az emésztést, és hozzájárul a jóllakottság érzéséhez. A portobello gomba gazdag B2-, B3-, B5- és B6-vitaminokban, amelyek támogatják az idegrendszer működését és a bőr egészségét. Jelentős D-vitamin-tartalma hozzájárul a csontok egészségéhez és az immunrendszer megfelelő működéséhez.
A portobello gombát több helyen is be lehet szerezni, például szupermarketekben, ahol frissen, általában a zöldségesrészlegen találhatjuk. Ezenfelül piacokon is megvásárolhatjuk a helyi termelőktől. De online boltokban is találhatunk friss vagy konzerv portobello gombát. A gombák általában egészben kerülnek árusításra, de néha találkozhatunk előre szeletelt, csomagolt verziókkal is.
A portobello gomba húsos textúrájának és ízének köszönhetően remek alternatívát nyújt a húsok helyett, így vegetáriánusok és vegánok is szívesen fogyasztják. A nagy, húsos kalapok kiválóak húsmentes hamburgerek készítéséhez, de meg is tölthetjük sajttal, spenóttal vagy quinoával a nagy kalapokat. Ezenfelül szeletelve és grillezve is remekül mutat salátákban, illetve főtt tésztával és különféle szószokkal is kombinálhatjuk. Végül, de nem utolsó sorban a portobello gombát steakként is elkészíthetjük.
Ha sütni szeretnénk a portobello gombát, akkor először is kenjük be olívaolajjal, majd fűszerezzük (például sóval, borssal, fokhagymával). Ezután 180-200°C fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20-25 percig. Abban az esetben, ha grillezni szeretnénk: helyezzük az olívaolajjal és fűszerekkel ízesített gombákat a grillrácsra, és süssük mindkét oldalukat kb. 5-7 percig.
Főzhetünk belőle zöldséglevest, de zöldségraguhoz vagy szendvicshez is hozzáadhatjuk, valamint zöldborsóval, sertéshússal és ricottával kombinálhatjuk. Ízletes rántott gombát is összedobhatunk belőle, illetve töltött gomba és gyros is készülhet belőle.
Még több portobello gombás étel receptjéért görgess lejjebb!
Csak úgy, mint a hagyományos csiperke, egész évben kapható a piacokon és a nagyobb élelmiszerboltokban.
Hűtőben, papírba csomagolva néhány napig eláll.
fehérjetartalom
2.11 g
zsírtartalom
0.35 g
szénhidráttartalom
3.87 g
víztartalom
92.82 g
Foszfor
108 mg
Nátrium
9 mg
Kalcium
3 mg
Cink
0.53 mg
B6 vitamin
0.148 g
Kolin
21.2 mg
Niacin - B3 vitamin
4.494 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.14 mg
fehérje
2.11 g
Zsír
telített zsírsav
0.01 g
egyszeresen telített zsírsav
0.044 g
többszörösen telített zsírsav
0.296 g
ásványi anyagok
Kalcium
3 mg
Vas
0.31 mg
Foszfor
108 mg
Nátrium
9 mg
Cink
0.53 mg
Réz
0.286 mg
Mangán
0.069 mg
Szelén
18.6 µg
szénhidrát
rost
1.3 g
cukor
2.5 g
víz
92.82 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.059 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.13 mg
Niacin - B3 vitamin
4.494 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.14 mg
Folát
28 µg
Kolin
21.2 mg
E vitamin
0.02 mg
D vitamin
10 µg
B12 vitamin
0.05 µg
B6 vitamin
0.148 g
Mennyei málnás csigákig tekereg az utunk ma, a menüt szemlélve. Erősen kezdünk, a legédesebb borsólevessel, majd a főétel lakat jól, akár napokra is, savanyú káposztás csirkecombok formájában.
NosaltyNe hagyjuk, hogy kullancstelep váljon a gyönyörű kertünkből! Most eláruljuk, mely növények azok, amiket kifejezetten szeretnek belakni a kullancsok - inkább kerüljük el őket!
NosaltyKülönleges, díszes növény a vérsóska, amely feltűnő leveleiről kapta különleges nevét. De vajon csak esztétikus vagy ehető finomság is?
Németh OrsiUgyan már csak hét üzlete maradt, azt is bezárja az egykor népszerű élelmiszerlánc.
Mennyei málnás csigákig tekereg az utunk ma, a menüt szemlélve. Erősen kezdünk, a legédesebb borsólevessel, majd a főétel lakat jól, akár napokra is, savanyú káposztás csirkecombok formájában.
A sonkatekercsek és töltött tojások szomszédságában gyakran találhatók majonézes saláták a húsvéti asztalon. Ha idén szeretnénk őket egy kissé gatyába rázni, egyszerűen kövessük az alábbi lépéseket.
Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!