Portobello gomba

A tápanyagban gazdag portobello gomba hatalmas népszerűségnek örvend, mivel rendkívül sokféle módon lehet elkészíteni, legyen szó főzésről, grillezésről vagy sütésről. Nagy, lapos és húsos kalapja különleges textúrát és gazdag ízélményt nyújt. A portobello gomba ezenfelül remek húshelyettesítőként is szolgál, így előszeretettel használják vegetáriánus és vegán ételekben is.
A portobello gomba a jól ismert barna csiperkegomba nagy méretű változata, amely kivételes tápanyagtartalmával és intenzív ízvilágával nyűgözi le az ínyenceket és az egészséges táplálkozás követőit. Jellemzője a nagy, lapos és húsos kalap, amelynek átmérője akár 10-15 cm is lehet. Ez a gomba nemcsak ízletes, hanem rendkívül tápláló is, gazdag fehérjében, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. A portobello gombát általában frissen lehet beszerezni szupermarketekben vagy helyi piacokon, és szinte egész évben elérhető. Jellegzetes, intenzív ízéhez jól passzolnak az erőteljes fűszerek és ízesítők, mint például a friss vagy szárított rozmaring, a fokhagyma, a frissen őrölt fekete bors és a friss petrezselyem. A grillezett portobello gomba különösen jól harmonizál az olívaolaj, a balzsamecet és a citromlé által adott frissítő savassággal.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Míg a fiatalabb csiperkegombák, mint a fehér vagy a barna csiperke, kisebb és világosabb színűek, a portobello gomba nagy, lapos és húsos kalapjával tűnik ki, amelynek átmérője akár 10-15 cm is lehet. A növekedési folyamat során a gomba íze fokozatosan erőteljesebbé válik. A portobello gomba gazdag különféle tápanyagokban, illetve jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz. Emellett magas a rosttartalma, ami segíti az emésztést, és hozzájárul a jóllakottság érzéséhez. A portobello gomba gazdag B2-, B3-, B5- és B6-vitaminokban, amelyek támogatják az idegrendszer működését és a bőr egészségét. Jelentős D-vitamin-tartalma hozzájárul a csontok egészségéhez és az immunrendszer megfelelő működéséhez.
A portobello gombát több helyen is be lehet szerezni, például szupermarketekben, ahol frissen, általában a zöldségesrészlegen találhatjuk. Ezenfelül piacokon is megvásárolhatjuk a helyi termelőktől. De online boltokban is találhatunk friss vagy konzerv portobello gombát. A gombák általában egészben kerülnek árusításra, de néha találkozhatunk előre szeletelt, csomagolt verziókkal is.
A portobello gomba húsos textúrájának és ízének köszönhetően remek alternatívát nyújt a húsok helyett, így vegetáriánusok és vegánok is szívesen fogyasztják. A nagy, húsos kalapok kiválóak húsmentes hamburgerek készítéséhez, de meg is tölthetjük sajttal, spenóttal vagy quinoával a nagy kalapokat. Ezenfelül szeletelve és grillezve is remekül mutat salátákban, illetve főtt tésztával és különféle szószokkal is kombinálhatjuk. Végül, de nem utolsó sorban a portobello gombát steakként is elkészíthetjük.
Ha sütni szeretnénk a portobello gombát, akkor először is kenjük be olívaolajjal, majd fűszerezzük (például sóval, borssal, fokhagymával). Ezután 180-200°C fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20-25 percig. Abban az esetben, ha grillezni szeretnénk: helyezzük az olívaolajjal és fűszerekkel ízesített gombákat a grillrácsra, és süssük mindkét oldalukat kb. 5-7 percig.
Főzhetünk belőle zöldséglevest, de zöldségraguhoz vagy szendvicshez is hozzáadhatjuk, valamint zöldborsóval, sertéshússal és ricottával kombinálhatjuk. Ízletes rántott gombát is összedobhatunk belőle, illetve töltött gomba és gyros is készülhet belőle.
Még több portobello gombás étel receptjéért görgess lejjebb!
Csak úgy, mint a hagyományos csiperke, egész évben kapható a piacokon és a nagyobb élelmiszerboltokban.
Hűtőben, papírba csomagolva néhány napig eláll.
fehérjetartalom
2.11 g
zsírtartalom
0.35 g
szénhidráttartalom
3.87 g
víztartalom
92.82 g
Foszfor
108 mg
Nátrium
9 mg
Kalcium
3 mg
Cink
0.53 mg
B6 vitamin
0.148 g
Kolin
21.2 mg
Niacin - B3 vitamin
4.494 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.14 mg
fehérje
2.11 g
Zsír
telített zsírsav
0.01 g
egyszeresen telített zsírsav
0.044 g
többszörösen telített zsírsav
0.296 g
ásványi anyagok
Kalcium
3 mg
Vas
0.31 mg
Foszfor
108 mg
Nátrium
9 mg
Cink
0.53 mg
Réz
0.286 mg
Mangán
0.069 mg
Szelén
18.6 µg
szénhidrát
rost
1.3 g
cukor
2.5 g
víz
92.82 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.059 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.13 mg
Niacin - B3 vitamin
4.494 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.14 mg
Folát
28 µg
Kolin
21.2 mg
E vitamin
0.02 mg
D vitamin
10 µg
B12 vitamin
0.05 µg
B6 vitamin
0.148 g
A levesünk zöldséggel és vajbabbal, tejföllel krémesítve érkezik, a főétel csupa tavasz, csupa medvehagyma, a süti pedig a zebrák kedvenc csokis kuglófja.
NosaltyAz utóbbi hetekben észrevehetted, hogy a karfiol ára magasabb a megszokottnál, és ez nem véletlen.
NosaltyVégleg bezár Magyarország egyik legjobb étterme, hiába kapott 2022-ben Michelin-ajánlást. A családias hangulat és a kiváló sváb fogások miatt sokak kedvence volt a móri Öreg Prés Étterem.
NosaltyNem kérdés, hogy a zabpehely nagyon egészséges, de csak akkor, ha megfelelő alapanyagokkal kombináljuk.
Imádjuk a brassóit szaftos sertéshússal, rengeteg fokhagymával és pont megfelelően sült, ropogósan puha sült burgonyakockákkal. Lássuk azt a 3 lépést, amit ne hagyj ki, ha éppen krumplit készítesz a brassóidhoz!
Vagyunk egy páran, akik el sem tudják képzelni a napindítást egy csésze, de inkább egy bögre forró kávé nélkül. Azonban van egy dolog, amit semmiképp ne tegyünk meg a kávéval, mert egy kutatás szerint akár rákkeltő hatása is lehet.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Van, aki ecetesen szereti, mások több paprikával, van, aki teljesen kihagyja belőle, és sokan szeretik egy kis paprikával vagy paradicsommal feldobni. Nekünk ez a kedvenc verziónk a ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!