Portobello gombaleves
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
87g portobello gomba19 kcal
-
50g póréhagyma13 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
100g zöldség alaplé7 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
13g fehérbor10 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
158
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
348g portobello gomba74 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
400g zöldség alaplé28 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
633
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
30.9g portobello gomba7 kcal
-
17.8g póréhagyma5 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
35.5g zöldség alaplé2 kcal
-
1.8g finomliszt6 kcal
-
4.4g fehérbor4 kcal
-
8.9g habtejszín26 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
56
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 527.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 122 mg
-
Nátrium 341 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.3 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 123.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 235 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 419 micro
Összesen
158
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 40.6 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 111 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2110.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 71 mg
-
Kálcium 139 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 487 mg
-
Nátrium 1365 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 495.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 352 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 57 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 161 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 274 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 940 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1676 micro
Összesen
633
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 187.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 121 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 83 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 149 micro
Összesen
56
kcal
Hozzávalók
-
1 közepes db póréhagyma
-
1 ek olívaolaj
-
4 dl zöldség alaplé
-
1 púpozott ek finomliszt
-
1 dl habtejszín
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Tisztítsuk meg a gombafejeket konyhai papírtörlővel, majd rögtön felhasználás előtt öblítsük le őket és vágjuk szeletekre. Semmiképpen ne hámozzuk meg, hiszen a héja alatt vannak a legértékesebb táp- és ízanyagok.
- Vágjuk apró kockákba a megtisztított póréhagymát.
- Egy nagy, öblös (széles) leveses lábasban közepes lángon hevítsünk olívaolajat, dobjuk rá a hagymakockákat, és pároljuk puhára, ez kb. 3 percet vesz igénybe.
- Ekkor jöhetnek a gombaszeletek, melyekkel tovább pároljuk az alapot úgy 5 percig, barnuljon át a száruk is. Közben sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Közben egy kis tálban keverjük csomómentesre az alaplevet a liszttel. Aztán mehet a gomba-hagyma keverékhez, és forraljuk össze vele.
- Csökkentsük a hőmérsékletet, és lassan öntsük, keverjük a leveshez a tejszínt és a bort, melyekkel még további 5-10 percig pároljuk a gombát.
- Tálaláskor díszítsük póré karikákkal, frissen őrölt borssal a levest. Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 357
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 20083
- Feltöltés dátuma: 2014. szeptember 22.
Ajánló
A fehérbor vagy a sherry minden gombalevest ízletesebbé tesz, de ha valaki nem szereti a pikáns ízvilágot, el is hagyhatja. Tálaláskor frissen aprított petrezselymet, tárkonyt is szórhatunk a levesre, illetve ha igazán különlegessé szeretnénk tenni, akkor fűszerezzük cayenne borssal.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
581 recept
Ha ősz, akkor gombaszezon, ilyenkor gombaleves nélkül nem telhet el egy hét! A nagyfejű barna csiperke, más néven portobello gomba a kedvencünk, és egyben a legjobb fajta gombaleves-készítéshez. Csak ajánlani tudom.