r
Nosalty Logó

Portobello gombaleves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gréti
Portobello gombaleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 158 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 633 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 56 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    527.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    122 mg
  • Nátrium
    341 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    123.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    235 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    419 micro
Összesen 158 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    40.6 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2110.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    139 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    487 mg
  • Nátrium
    1365 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    495.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    352 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    57 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    161 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    274 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    940 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1676 micro
Összesen 633 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    187.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    121 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    44 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    149 micro
Összesen 56 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a gombafejeket konyhai papírtörlővel, majd rögtön felhasználás előtt öblítsük le őket és vágjuk szeletekre. Semmiképpen ne hámozzuk meg, hiszen a héja alatt vannak a legértékesebb táp- és ízanyagok.
  2. Vágjuk apró kockákba a megtisztított póréhagymát.
  3. Egy nagy, öblös (széles) leveses lábasban közepes lángon hevítsünk olívaolajat, dobjuk rá a hagymakockákat, és pároljuk puhára, ez kb. 3 percet vesz igénybe.
  4. Ekkor jöhetnek a gombaszeletek, melyekkel tovább pároljuk az alapot úgy 5 percig, barnuljon át a száruk is. Közben sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  5. Közben egy kis tálban keverjük csomómentesre az alaplevet a liszttel. Aztán mehet a gomba-hagyma keverékhez, és forraljuk össze vele.
  6. Csökkentsük a hőmérsékletet, és lassan öntsük, keverjük a leveshez a tejszínt és a bort, melyekkel még további 5-10 percig pároljuk a gombát.
  7. Tálaláskor díszítsük póré karikákkal, frissen őrölt borssal a levest. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 357
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 20083
  • Feltöltés dátuma: 2014. szeptember 22.

Ajánló

A fehérbor vagy a sherry minden gombalevest ízletesebbé tesz, de ha valaki nem szereti a pikáns ízvilágot, el is hagyhatja. Tálaláskor frissen aprított petrezselymet, tárkonyt is szórhatunk a levesre, illetve ha igazán különlegessé szeretnénk tenni, akkor fűszerezzük cayenne borssal.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ha ősz, akkor gombaszezon, ilyenkor gombaleves nélkül nem telhet el egy hét! A nagyfejű barna csiperke, más néven portobello gomba a kedvencünk, és egyben a legjobb fajta gombaleves-készítéshez. Csak ajánlani tudom.  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...