r
Nosalty Logó

Gombagyros tejmentes tzatzikivel

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Nosalty vegán
Gombagyros tejmentes tzatzikivel
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

gombagyros

tzatziki

gyrostál

539
Kalória
11.3g
Fehérje
60.3g
Szénhidrátok
30.2g
Zsír
366.5g
Víz
-
Koleszterin
7.3g
Rost
7.1g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír

gombagyros

tzatziki

gyrostál

Összesen 539 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír

gombagyros

tzatziki

gyrostál

Összesen 3241 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír

gombagyros

tzatziki

gyrostál

Összesen 111 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    30.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2605.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    305 mg
  • Nátrium
    2102 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    366.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    365 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    112 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    194 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    37 micro
  • β-karotin
    4340 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    772 micro
  • Lut-zea
    1901 micro
Összesen 539 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    67.8 g

Zsír

  • Összesen
    180.9 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    123 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15631.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    666 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    338 mg
  • Foszfor
    1828 mg
  • Nátrium
    12612 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    361.9 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

Víz

  • Összesen
    2198.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2190 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    137 mg
  • D vitamin:
    78 micro
  • K vitamin:
    671 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    53 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1166 micro
  • Kolin:
    257 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    225 micro
  • β-karotin
    26041 micro
  • β-crypt
    101 micro
  • Likopin
    4632 micro
  • Lut-zea
    11405 micro
Összesen 3241 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    528.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    426 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    74.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    880 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    157 micro
  • Lut-zea
    385 micro
Összesen 111 kcal

Elkészítés

gombagyros

  1. A gombákat megmossuk, szárazra töröljük, majd eltávolítjuk a tönköket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, mindkét oldalukat megkenjük olívaolajjal és alaposan megsózzuk.
  2. A gombakalapokra teszünk egy másik sütőpapírt, egy másik gáztepsit és valamilyen hőálló nehezéket (pl. vízzel teli sütőedény). Így együtt tesszük be a sütőbe kb. 30-40 percre - a nehezékekre azért van szükség, hogy a gomba sülés közben szépen összelapuljon. Közben érdemes ránézni, mert rengeteg folyadékot eresztenek ki a gombafejek, és ezt érdemes leönteni róla legalább egyszer.
  3. Amíg (elő)sül a gomba, elkészítjük a pácunkat. Ehhez az összes fűszert egy tálkában összekeverjük, majd hozzáöntünk 1-1,5 deci olajat és kb. 2 evőkanál sót. Alaposan elkeverjük és félretesszük.
  4. A sült gombafejeket egy tányérra szedjük. Fogunk egy fél fej hagymát, átszúrunk rajta két hurkapálcát, majd egyesével ráhúzzuk a kilapított gombafejeket az így kialakított "nyársra". (Pontosabb instrukciókért lásd a videót.)
  5. A sokfűszeres pácot felkenjük a gombanyársra, úgy hogy a gombák közé is kenünk belőle. A kész nyársat (shawarmát) egy kis sütőedénybe állítjuk, majd 200 fokos sütőbe küldjük kb. 30 percre. Sütés közben tízpercenként érdemes újra átkenni a páccal.
  6. A készre sült gombát hagyjuk picit pihenni, majd késsel kezdjük el csíkokra vágni, pont úgy, ahogy a gyrosos szokta. Amikor az egésszel megvagyunk, keverjük össze a gombaszeleteket a kisült szafttal, és így használjuk a gyrosunkhoz.

tzatziki

  1. A kókuszjoghurtot, a növényi tejfölt és a reszelt fokhagymát kevés sóval-borssal kikeverjük.
  2. Hozzáadjuk a kockázott kígyóuborkát, és alaposan összeforgatjuk. A gombagyros mellé tálaljuk.

gyrostál

  1. Salátával, szeletelt paradicsommal, sült burgonyával, lilahagyma-karikákkal és csíkokra vágott pitával tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 70 perc
  • Sütés hőfoka: 225 °C

Gombából készítettünk gyrost, és még mi is meglepődtünk, mennyire finom lett! A fűszerkeverék igazán autentikus ízt kölcsönöz a gombának, a shawarma-szerű sütés pedig a szuper állagot garantálja. Egy gyors tejmentes tzatzikit is csináltunk hozzá, amit semmiképp ne hagyjatok ki belőle, akár pitába töltve, akár gyros tálként tálaljátok.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Sonkától a répatortáig: 13 tipp, honnan hozza a nyuszi a...

Sonka, torma, kalács, sajtkrém, burgonyasaláta, babka – csak néhány azok közül a finomságok közül, amikkel az éttermek, bisztrók és cukrászdák húsvétra készülnek. 13 tippet gyűjtöttünk össze, honnan hozza idén a húsvéti nyuszi az ünnepi asztal elengedhetetlen fogásait!

Top Receptek

Húsvéti őzgerinc minden jóval

Várjuk húsvétkor vendégeinket ezzel a klasszikus őzgerinccel: az ünnepi ízek csak úgy tobzódnak benne, ráadásul jó előre elkészíthető, így kiváló előétel lehet az olyan ...

Székely tészta

A receptet az anyósomtól kaptam. Megkérdezésemre csak annyit tudott mondani, hogy kb. 30 évvel ezelőtt kapta egy barátnőjétől. Az ő édesapja volt talán székely ember.

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!