r
Nosalty Logó

Gombagyros tejmentes tzatzikivel

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Nosalty vegán
Gombagyros tejmentes tzatzikivel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
225 °C
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír

gombagyros

tzatziki

gyrostál

Összesen 539 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír

gombagyros

tzatziki

gyrostál

Összesen 3241 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír

gombagyros

tzatziki

gyrostál

Összesen 111 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    30.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2605.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    305 mg
  • Nátrium
    2102 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    366.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    365 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    112 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    194 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    37 micro
  • β-karotin
    4340 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    772 micro
  • Lut-zea
    1901 micro
Összesen 539 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    67.8 g

Zsír

  • Összesen
    180.9 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    123 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15631.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    666 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    338 mg
  • Foszfor
    1828 mg
  • Nátrium
    12612 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    361.9 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    2198.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2190 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    137 mg
  • D vitamin:
    78 micro
  • K vitamin:
    671 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    53 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1166 micro
  • Kolin:
    257 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    225 micro
  • β-karotin
    26041 micro
  • β-crypt
    101 micro
  • Likopin
    4632 micro
  • Lut-zea
    11405 micro
Összesen 3241 kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    528.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    426 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    880 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    157 micro
  • Lut-zea
    385 micro
Összesen 111 kcal

Hozzávalók

gombagyros

tzatziki

gyrostál

Elkészítés

gombagyros

  1. A gombákat megmossuk, szárazra töröljük, majd eltávolítjuk a tönköket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, mindkét oldalukat megkenjük olívaolajjal és alaposan megsózzuk.
  2. A gombakalapokra teszünk egy másik sütőpapírt, egy másik gáztepsit és valamilyen hőálló nehezéket (pl. vízzel teli sütőedény). Így együtt tesszük be a sütőbe kb. 30-40 percre - a nehezékekre azért van szükség, hogy a gomba sülés közben szépen összelapuljon. Közben érdemes ránézni, mert rengeteg folyadékot eresztenek ki a gombafejek, és ezt érdemes leönteni róla legalább egyszer.
  3. Amíg (elő)sül a gomba, elkészítjük a pácunkat. Ehhez az összes fűszert egy tálkában összekeverjük, majd hozzáöntünk 1-1,5 deci olajat és kb. 2 evőkanál sót. Alaposan elkeverjük és félretesszük.
  4. A sült gombafejeket egy tányérra szedjük. Fogunk egy fél fej hagymát, átszúrunk rajta két hurkapálcát, majd egyesével ráhúzzuk a kilapított gombafejeket az így kialakított "nyársra". (Pontosabb instrukciókért lásd a videót.)
  5. A sokfűszeres pácot felkenjük a gombanyársra, úgy hogy a gombák közé is kenünk belőle. A kész nyársat (shawarmát) egy kis sütőedénybe állítjuk, majd 200 fokos sütőbe küldjük kb. 30 percre. Sütés közben tízpercenként érdemes újra átkenni a páccal.
  6. A készre sült gombát hagyjuk picit pihenni, majd késsel kezdjük el csíkokra vágni, pont úgy, ahogy a gyrosos szokta. Amikor az egésszel megvagyunk, keverjük össze a gombaszeleteket a kisült szafttal, és így használjuk a gyrosunkhoz.

tzatziki

  1. A kókuszjoghurtot, a növényi tejfölt és a reszelt fokhagymát kevés sóval-borssal kikeverjük.
  2. Hozzáadjuk a kockázott kígyóuborkát, és alaposan összeforgatjuk. A gombagyros mellé tálaljuk.

gyrostál

  1. Salátával, szeletelt paradicsommal, sült burgonyával, lilahagyma-karikákkal és csíkokra vágott pitával tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 225 °C
  • Sütés ideje: 70 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 127
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 6652
  • Feltöltés dátuma: 2022. január 28.

Ajánló

A fűszerpác jóval több, mint amire a recepthez szükségünk van. A maradékot tegyük egy üvegedényben hűtőbe, más zöldségételekhez is remekül felhasználhatjuk.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: vegán receptek
további kategória: mentes receptek kategória: vegetáriánus receptek
Gombagyros tejmentes tzatzikivel
Nosalty vegán 140 recept

Gombából készítettünk gyrost, és még mi is meglepődtünk, mennyire finom lett! A fűszerkeverék igazán autentikus ízt kölcsönöz a gombának, a shawarma-szerű sütés pedig a szuper állagot garantálja. Egy gyors tejmentes tzatzikit is csináltunk hozzá, amit semmiképp ne hagyjatok ki belőle, akár pitába töltve, akár gyros tálként tálaljátok.

Hozzávalók

gombagyros

tzatziki

gyrostál

Címlapról ajánljuk

Érkezik az omlós, lekvárral pufira töltött hókifli, minden ünnep kedvence

A hókifli bármilyen alkalomra megfelelő választás, porcukorral bevont külseje miatt azonban karácsonykor jön el igazán az ideje. Szinte elképzelhetetlen nélküle az ünnepi asztal, még a legkritikusabb vendéget is egyből elvarázsolja. A hókifli készítése egyszerű, így bárki nekiláthat, aki egy kis ünnepi hangulatot szeretne csempészni az otthonába. Ezúttal viszont lekvárral is megtöltöttük!

Kristyán Fanni

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...