Kígyóuborka

Az ősi indián eledelt, a kígyóuborkát sokféleképpen hasznosítjuk: megesszük, krémekhez keverjük vagy éppen salátákba tesszük, vagy csak egyszerűen felszeleteljük, és fáradt szemeinket hűsítjük vele. Egész évben fogyaszthatjuk, hiszen a multik polcairól télen sem hiányzik. Az igazi szezon azonban tavasszal kezdődik és a nyáron teljesedik ki: ilyenkor aki csak teheti, uborkát fogyaszt a fűszeres húsok mellé.
A kígyóuborka elnevezés a zöldség alakjára utal. Alapvetően a nyersfogyasztásra használt fajtákat nevezzük salátauborkáknak, ezeknek az egyik alaptípusa a kígyóuborka. Hossza legalább 20 cm, egyenes, sima héjú, húsa magvatlan.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A kígyóuborka (Cucumis sativus) az egyik legnépszerűbb zöldség a világon, amely friss, lédús állaga és enyhe íze miatt sokféleképpen felhasználható. Magas víztartalma miatt különösen hidratáló hatású, így nyáron kifejezetten jó választás a folyadékpótlás kiegészítésére. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően remekül beilleszthető fogyókúrás és egészségtudatos étrendekbe is.
Friss kígyóuborkáért érdemes a piacra vagy a közeli zöldség-gyümölcsöshöz menni, de szuper- és hipermarketekben is megtaláljuk egész évben, annak ellenére, hogy szezonja tavasztól őszig tart. Válasszunk sértetlen, sötétzöld árnyalatú darabot, abból is kisebbeket, mert ezeknek sokkal frissebb íze van, mint termetes társaiknak, amik gyakran már magvasodnak.
A kígyóuborka gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például C-vitaminban, K-vitaminban, káliumban és magnéziumban. Ezek az anyagok hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a szív- és érrendszer egészségéhez, valamint a csontok és izmok megfelelő működéséhez. A benne található antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, ezáltal lassíthatják az öregedési folyamatokat és csökkenthetik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát.
Készülhet extra ropogós, lazacos-uborkás salátabowl sült rizzsel, krémes ázsiai dresszinggel, gombaköfte tzatzikivel mindenmentesen, laktató rizssaláta, házi falafel szendvics, zöldséges tarhonyasaláta, répa-dog, andalúz gazpacho selymesen, csevap ajvárral, egyszerűen de nagyszerűen, autentikus tzatziki, hideg litván céklaleves (Šaltibarščiai), autentikus báránydürüm, gyros házilag és zöldséges buddha bowl.
Még több kígyóuborkás receptért görgess lejjebb!
Tavasztól őszig van szezonja, de egész évben beszerezhető.
A hűtőben vagy hűvös helyen korlátozott ideig tárolható a kígyóuborka.
fehérjetartalom
0.65 g
zsírtartalom
0.074 g
szénhidráttartalom
3.63 g
víztartalom
95.23 g
Foszfor
24 mg
Kalcium
16 mg
Magnézium
13 mg
Nátrium
2 mg
B6 vitamin
0.04 g
Kolin
6 mg
C vitamin
2.8 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.259 mg
fehérje
0.65 g
Zsír
telített zsírsav
0.037 g
egyszeresen telített zsírsav
0.005 g
többszörösen telített zsírsav
0.032 g
ásványi anyagok
Kalcium
16 mg
Vas
0.28 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
24 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.2 mg
Réz
0.041 mg
Mangán
0.079 mg
Szelén
0.3 µg
szénhidrát
rost
0.5 g
cukor
1.67 g
víz
95.23 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.027 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.033 mg
Niacin - B3 vitamin
0.098 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.259 mg
Folát
7 µg
Kolin
6 mg
Alfa-karotin
11 µg
Béta-karotin
45 µg
Béta-kriptoxantin
26 µg
Lutein+zeaxantin
23 µg
E vitamin
0.03 mg
K vitamin
16.4 µg
A vitamin
5 µg
C vitamin
2.8 mg
B6 vitamin
0.04 g
Bár a százszorszép látványa igen kellemes, ennek ellenére nem biztos, hogy jó jel, ha tucatjával jelenik meg a kertben.
NosaltyMa krémlevessel kedveskedünk, hátha maradt még sárgarépa, amit nem rágott el a nyuszi húsvétkor, és egy könnyed citrusos tésztasalátát kínálunk főételnek, garnélával. A desszertnek is hagyjunk időt és helyet, mert narancsos palacsintára szavaztunk.
NosaltyHatalmas érvágás ennek az országnak, hiszen évente több millió tonna rizs fogy náluk.
NosaltyBár a százszorszép látványa igen kellemes, ennek ellenére nem biztos, hogy jó jel, ha tucatjával jelenik meg a kertben.
Az életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
Ezt a receptet nagyjából magamtól találtam ki. Egyszer ettem vendégségben hasonlót, és annyira ízlett, hogy otthon kikísérleteztem. (Ahelyett, hogy elkértem volna a receptet:).)
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!