Kígyóuborka

Kígyóuborka

Leírás

Kígyóuborka – receptek, leírás, tippek

Az ősi indián eledelt, a kígyóuborkát sokféleképpen hasznosítjuk: megesszük, krémekhez keverjük vagy éppen salátákba tesszük, vagy csak egyszerűen felszeleteljük, és fáradt szemeinket hűsítjük vele. Egész évben fogyaszthatjuk, hiszen a multik polcairól télen sem hiányzik. Az igazi szezon azonban tavasszal kezdődik és a nyáron teljesedik ki: ilyenkor aki csak teheti, uborkát fogyaszt a fűszeres húsok mellé.

A kígyóuborka elnevezés a zöldség alakjára utal. Alapvetően a nyersfogyasztásra használt fajtákat nevezzük salátauborkáknak, ezeknek az egyik alaptípusa a kígyóuborka. Hossza legalább 20 cm, egyenes, sima héjú, húsa magvatlan.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a kígyóuborka?

A kígyóuborka (Cucumis sativus) az egyik legnépszerűbb zöldség a világon, amely friss, lédús állaga és enyhe íze miatt sokféleképpen felhasználható. Magas víztartalma miatt különösen hidratáló hatású, így nyáron kifejezetten jó választás a folyadékpótlás kiegészítésére. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően remekül beilleszthető fogyókúrás és egészségtudatos étrendekbe is.

Hogyan vásároljuk?

Friss kígyóuborkáért érdemes a piacra vagy a közeli zöldség-gyümölcsöshöz menni, de szuper- és hipermarketekben is megtaláljuk egész évben, annak ellenére, hogy szezonja tavasztól őszig tart. Válasszunk sértetlen, sötétzöld árnyalatú darabot, abból is kisebbeket, mert ezeknek sokkal frissebb íze van, mint termetes társaiknak, amik gyakran már magvasodnak.

Mire jó a kígyóuborka?

A kígyóuborka gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például C-vitaminban, K-vitaminban, káliumban és magnéziumban. Ezek az anyagok hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a szív- és érrendszer egészségéhez, valamint a csontok és izmok megfelelő működéséhez. A benne található antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, ezáltal lassíthatják az öregedési folyamatokat és csökkenthetik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát.

Mi készülhet a kígyóuborkából?

Készülhet extra ropogós, lazacos-uborkás salátabowl sült rizzsel, krémes ázsiai dresszinggel, gombaköfte tzatzikivel mindenmentesen, laktató rizssaláta, házi falafel szendvics, zöldséges tarhonyasaláta, répa-dog, andalúz gazpacho selymesen, csevap ajvárral, egyszerűen de nagyszerűen, autentikus tzatziki, hideg litván céklaleves (Šaltibarščiai), autentikus báránydürüm, gyros házilag és zöldséges buddha bowl.

Még több kígyóuborkás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Tavasztól őszig van szezonja, de egész évben beszerezhető.

hogyan tároljam

A hűtőben vagy hűvös helyen korlátozott ideig tárolható a kígyóuborka.

100g Kígyóuborka

fehérjetartalom

0.65 g

zsírtartalom

0.074 g

szénhidráttartalom

3.63 g

víztartalom

95.23 g

gramm kígyóuborka?

Top ásványi anyagok

Foszfor

24 mg

Kalcium

16 mg

Magnézium

13 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.04 g

Kolin

6 mg

C vitamin

2.8 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.259 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.65 g

Zsír

telített zsírsav

0.037 g

egyszeresen telített zsírsav

0.005 g

többszörösen telített zsírsav

0.032 g

ásványi anyagok

Kalcium

16 mg

Vas

0.28 mg

Magnézium

13 mg

Foszfor

24 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.2 mg

Réz

0.041 mg

Mangán

0.079 mg

Szelén

0.3 µg

szénhidrát

rost

0.5 g

cukor

1.67 g

víz

95.23 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.027 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.033 mg

Niacin - B3 vitamin

0.098 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.259 mg

Folát

7 µg

Kolin

6 mg

Alfa-karotin

11 µg

Béta-karotin

45 µg

Béta-kriptoxantin

26 µg

Lutein+zeaxantin

23 µg

E vitamin

0.03 mg

K vitamin

16.4 µg

A vitamin

5 µg

C vitamin

2.8 mg

B6 vitamin

0.04 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!