Gyros tál házilag
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 12% Zsír
Lepénykenyér készítése
-
125g finomliszt455 kcal
-
7 kcal
-
13g napraforgó olaj111 kcal
-
63g víz0 kcal
-
4g só0 kcal
-
4g cukor15 kcal
Gyros hús pácolása
-
250g csirke felsőcomb470 kcal
-
0 kcal
-
25g napraforgó olaj221 kcal
-
2 kcal
Tál készítése
-
50g kígyóuborka7 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
23g lilahagyma8 kcal
-
235g vöröskáposzta58 kcal
-
83g fejessaláta8 kcal
-
25g tárkonyecet5 kcal
-
25g olívaolaj221 kcal
Joghurtszósz készítése
-
50g görög joghurt52 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
13g víz0 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
1g kapor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 12% Zsír
Lepénykenyér készítése
-
500g finomliszt1820 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
50g napraforgó olaj442 kcal
-
250g víz0 kcal
-
16g só0 kcal
-
16g cukor62 kcal
Gyros hús pácolása
-
1000g csirke felsőcomb1879 kcal
-
0 kcal
-
100g napraforgó olaj884 kcal
-
10g dijoni mustár6 kcal
Tál készítése
-
200g kígyóuborka29 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
940g vöröskáposzta233 kcal
-
330g fejessaláta32 kcal
-
100g tárkonyecet18 kcal
-
100g olívaolaj884 kcal
Joghurtszósz készítése
-
200g görög joghurt206 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
50g víz0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
5g kapor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 12% Zsír
Lepénykenyér készítése
-
10.8g finomliszt39 kcal
-
0.5g friss élesztő1 kcal
-
1.1g napraforgó olaj10 kcal
-
5.4g víz0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
Gyros hús pácolása
-
21.6g csirke felsőcomb41 kcal
-
0.5g gyros fűszerkeverék0 kcal
-
2.2g napraforgó olaj19 kcal
-
0.2g dijoni mustár0 kcal
Tál készítése
-
4.3g kígyóuborka1 kcal
-
8.7g paradicsom2 kcal
-
1.9g lilahagyma1 kcal
-
20.3g vöröskáposzta5 kcal
-
7.1g fejessaláta1 kcal
-
2.2g tárkonyecet0 kcal
-
2.2g olívaolaj19 kcal
Joghurtszósz készítése
-
4.3g görög joghurt4 kcal
-
4.3g tejföl9 kcal
-
1.1g víz0 kcal
-
0.2g olívaolaj2 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0.1g kapor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 56.9 g
Zsír
-
Összesen 115.6 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 238 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2948.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 88 mg
-
Kálcium 225 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 134 mg
-
Foszfor 652 mg
-
Nátrium 1836 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 129.3 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 686.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 366 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 128 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 174 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 194 micro
-
Kolin: 171 mg
-
Retinol - A vitamin: 109 micro
-
α-karotin 106 micro
-
β-karotin 2958 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 2611 micro
-
Lut-zea 1757 micro
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 227.7 g
Zsír
-
Összesen 462.5 g
-
Telített zsírsav 94 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 217 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 100 g
-
Koleszterin 951 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11792.7 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 351 mg
-
Kálcium 901 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 535 mg
-
Foszfor 2609 mg
-
Nátrium 7342 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 517.3 g
-
Cukor 73 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 2747 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1466 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 84 mg
-
C vitamin: 511 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 697 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 56 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 774 micro
-
Kolin: 683 mg
-
Retinol - A vitamin: 438 micro
-
α-karotin 425 micro
-
β-karotin 11830 micro
-
β-crypt 55 micro
-
Likopin 10442 micro
-
Lut-zea 7029 micro
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 10 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 255.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 159 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 256 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 226 micro
-
Lut-zea 152 micro
Hozzávalók
Lepénykenyér készítése
-
500 g finomliszt
-
25 g friss élesztő
-
50 ml napraforgó olaj
-
250 ml víz
-
16 g só
-
16 g cukor
Gyros hús pácolása
-
100 ml napraforgó olaj
-
1 ek dijoni mustár
Tál készítése
-
0.5 közepes db kígyóuborka
-
4 közepes db paradicsom
-
1 közepes db lilahagyma
-
1 kis fej vöröskáposzta
-
1 db fejessaláta
-
100 ml tárkonyecet
Joghurtszósz készítése
-
200 ml görög joghurt
-
50 ml víz
-
2 gerezd fokhagyma
-
1.5 ek kapor
-
só ízlés szerint
Elkészítés
Lepénykenyér készítése
- Receptet lásd: <a href=http://www.nosalty.hu/recept/lepenykenyer-kornel-konyhajabol target="_blank">Lepénykenyér Kornél konyhájából</a>.
Gyros hús pácolása
- A csirkehúst vágjuk fel csíkokra (a tokányhoz hasonlóan, ceruza vastagságúra), és tegyük egy megfelelő méretű tálba.
- Adjunk hozzá egy evőkanálnyi mustárt, a fűszerkeveréket, valamint az olajat, és az egészet alaposan keverjük össze.
- Felhasználásig fóliával lefedve pihentessük a hűtőben, akár egy éjszakán keresztül is.
Tál készítése
- A joghurtot és a tejfölt keverjük el, ameddig sima állagú lesz. Hígítsuk kevés vízzel, ízesítsük zúzott fokhagymával, aprított kaporral, sóval és borssal, valamint kevés extra szűz olívaolajjal. Ízlés szerint adhatunk némi csavart az ízekhez kevés frissen facsart citromlé hozzáadásával.
- Dolgozzuk össze alaposan a szószt, felhasználásig tegyük félre.
Joghurtszósz készítése
- A zöldségek előkészítésével kezdjünk: a salátát vágjuk fel kb. 4-5 mm-es csíkokra, a kígyóuborkát kb. 5x5mm-es kockákra, a lila hagymát finomra, valamint a káposztát gyaluljuk le. A paradicsomot tetszés szerint vágjuk karikákra vagy cikkekre.
- Legjobb, ha minden aprított zöldséget külön edénykében tárolunk felhasználásig, így a tálaláskor nagyon egyszerűen elkészíthetőek lesznek a tálak.
- Serpenyőt tegyünk fel a lángra, és forrósítsuk fel. Hozzáadott zsiradék nélkül tegyük bele a pácolt hús, és gyakori forgatás mellett süssük készre. Fontos, hogy végig nagy lángon süssünk, így a hús pirulni fog, és nem tudja kiengedni magából a nedvességet, nem fog elázni, párolódni.
- Ameddig a hús sül, készítsük fel a tálakat: tegyünk mindegyikre vegyesen az aprított zöldségekből, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd ízesítsük kevés tárkonyecettel és jó minőségű extra szűz olívaolajjal.
- A zöldségekre halmozzuk rá a megsütött húst, ízesítsük a joghurtszósszal, és kínáljunk mellé felszeletelt lepénykenyeret. Köretként adhatunk hozzá hasábburgonyát vagy párolt jázmin rizst.
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 449
- Tegnapi nézettség: 233
- 7 napos nézettség: 2410
- Össznézettség: 653290
- Feltöltés dátuma: 2017. február 19.
Ajánló
Ez a házilag elkészíthető egytálétel megér annyit, hogy többféle húsból is kipróbáljuk az elkészítését, hiszen pillanatok alatt kiadós, meleg étellel tudunk előrukkolni, mégis újabb ízeket adhatunk hozzá. A csípős íz kedvelői használhatnak darált chili paprikát vagy chiliszószt kedvük szerint.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Azt gondolom, joggal mondható, hogy mindannyian találkoztunk már a görög gyros-szal, vagy a török megfelelőjével, a kebappal. Számtalan ízesítés, titkos fűszerezés, elkészítési mód létezik, egy dolog azonban biztos, ami minden gyrosban szerepel: a fűszeres hús, a zöldségek és a joghurtszósz, valamint a pita vagy lepénykenyér. Legtöbbször utcai árusoknál találkozunk ezzel az egyszerű étellel, a vélemények pedig megosztóak: valahol még nyers a hús, ízetlen a szósz, vagy éppen még hideg a mirelit pita, amit nem sikerült felmelegíteni kellőképpen. Ebben a receptemben áthidaljuk ezeket a problémákat, és egy egyszerű elkészítési móddal könnyen elsajátítható házilag történő elkészítése ennek a remek ételnek. Természetesen nem feltétlenül szükséges csirkehúst használnunk, sokkal autentikusabb lenne a bárány, de adott esetben készíthetjük akár sertéshúsból is.