Görög joghurt

A görög joghurt, mint ahogy a neve is mutatja, Görögországból származik, bár maga a joghurt, mint műfaj, Törökország találmánya. Az 1920-as években Franciaországba menekülő görög emigránsok magukkal vitték a receptet - az akkori változat juhtejből készült, melyet felszolgálták éttermeikben, később pedig a boltokba is eljutott.
A görög joghurt sűrűbb és egészségesebb, mint a normál joghurtok. Alacsony laktóztartalma miatt néhány arra érzékeny is fogyaszthatja. Fehérjében gazdag, rendszeres fogyasztása megfelelő mennyiségű kalciumot biztosít a szervezet számára, és a bélrendszert is rendben tartja.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A görög joghurt abban különbözik a natúr joghurttól, hogy legtöbbször zsírosabb tejből készítik, a bekultúrázott tejet pedig addig csöpögtetik és szűrik, amíg a víz és tejsavó nagy része távozik belőle. Ezek miatt lesz lágy és krémes, ízben gazdagabb, picit zsírosabb, teltebb a görög joghurt.
A görög joghurt remek zsír- és fehérjeforrás, ezáltal segít a telítettségérzet elérésében és annak fenntartásában. Kombináljuk lehetőleg összetett szénhidráttal, és máris teljes értékű uzsonnáról beszélhetünk. A jó görög joghurtnak alacsony a cukortartalma, így nem dobja meg hirtelen, majd tolja le nemsokkal utána az inzulinszintedet.
Sok könnyen felszívódó kalciumot tartalmaz, ami elengedhetetlen az egészséges csontokhoz. Egy adag nagyjából 19 százaléka a napi kalciumszükségletnek. Fehérjében gazdagabb, mint a hagyományos joghurt, sőt, B-12-vitamin, foszfor, cink, jód, kálium és riboflavin is található benne.
A görög joghurtban levő probiotikumok csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, rendben tartják a bélflórát, ezáltal az egész szervezet egészségét. Mivel magas a fehérjetartalma, segíthet a sport utáni izomregenerálódásban is, ugyanis fehérjére szüksége van az izmoknak.
Mindig a natúr, semmiképp sem hozzáadott cukorral turbózott változatokat keressük. A boltok nagy részében megtalálhatjuk, egész évben, a hűtőpultokban.
Egy nagy adag natúr joghurtra és egy konyharuhára lesz szükségünk. A konyharuhát tegyük egy tálba vagy szűrőbe, a szélei lógjanak túl. Most le kell csöpögtetnünk a joghurtunkat: öntsük rá a konyharuhára a joghurtot, majd óvatosan, hogy mind benne maradjon, csomózzuk össze a négy sarkát. Tegyük a ruhás csomagot egy sűrű szitába, és alulra egy tálat is rakjunk, ami felfogja a csöpögő joghurtunkat.
A joghurt tetejére tegyünk egy akkora tányért, hogy befedje, majd rakjunk rá nehezékeket, például befőttesüveget, konzervet, egy nagyobb burgonyát, a lényeg, hogy rendesen lenyomja. Hagyjuk pár órát így, majd ellenőrizzük. Ha még sűrűbbre szeretnénk, adjunk további időt a görög joghurtunknak.
Mindenféle fogásba illik, amibe sima joghurtot tennénk, de tejföl, kefir, tejszín helyett is felhasználhatjuk. Milliónyi sütemény és pohárkrém, de tésztaszósz, húsokra való mártás, besamel, salátaöntet vagy főzelék is készülhet vele.
Mehet cukormentes málnás-joghurtos házi fagyiba, impozáns joghurttortába, újkrumplifőzelékbe, chilis csokitortába, rebarbarás bögrekrémbe, hűsítő zöldbablevesbe, cukkinis tökfőzelékbe, közép-keleti padlizsánkrémbe, kávés kuglófba, de akár tökmagos pogácsába is!
Még több görög joghurtos receptért görgess lejjebb!
Bármikor, a nagyobb élelmiszerboltokban.
Hűtőben.
fehérjetartalom
4 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
5 g
víztartalom
0 g
fehérje
4 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok
Virító zöld tavaszias krémleves, baconnel spékelt batátatócsni és egy tiramisus chiapuding a jussod ma.
NosaltyItt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Mind feledkeztünk már meg kamrafiókban hagyott fokhagymáról, ami a legtöbb esetben (ha épp nem penészedik be teljesen) ilyenkor sem hagyja el magát, hanem csírázni kezd. Lássuk, mi ezzel a teendő!
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!