Görög joghurt

Görög joghurt

Leírás

Görög joghurt – receptek, leírás, tippek

A görög joghurt, mint ahogy a neve is mutatja, Görögországból származik, bár maga a joghurt, mint műfaj, Törökország találmánya. Az 1920-as években Franciaországba menekülő görög emigránsok magukkal vitték a receptet - az akkori változat juhtejből készült, melyet felszolgálták éttermeikben, később pedig a boltokba is eljutott.

A görög joghurt sűrűbb és egészségesebb, mint a normál joghurtok. Alacsony laktóztartalma miatt néhány arra érzékeny is fogyaszthatja. Fehérjében gazdag, rendszeres fogyasztása megfelelő mennyiségű kalciumot biztosít a szervezet számára, és a bélrendszert is rendben tartja.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a görög joghurt?

A görög joghurt abban különbözik a natúr joghurttól, hogy legtöbbször zsírosabb tejből készítik, a bekultúrázott tejet pedig addig csöpögtetik és szűrik, amíg a víz és tejsavó nagy része távozik belőle. Ezek miatt lesz lágy és krémes, ízben gazdagabb, picit zsírosabb, teltebb a görög joghurt.

A görög joghurt remek zsír- és fehérjeforrás, ezáltal segít a telítettségérzet elérésében és annak fenntartásában. Kombináljuk lehetőleg összetett szénhidráttal, és máris teljes értékű uzsonnáról beszélhetünk. A jó görög joghurtnak alacsony a cukortartalma, így nem dobja meg hirtelen, majd tolja le nemsokkal utána az inzulinszintedet.

Sok könnyen felszívódó kalciumot tartalmaz, ami elengedhetetlen az egészséges csontokhoz. Egy adag nagyjából 19 százaléka a napi kalciumszükségletnek. Fehérjében gazdagabb, mint a hagyományos joghurt, sőt, B-12-vitamin, foszfor, cink, jód, kálium és riboflavin is található benne.

A görög joghurtban levő probiotikumok csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, rendben tartják a bélflórát, ezáltal az egész szervezet egészségét. Mivel magas a fehérjetartalma, segíthet a sport utáni izomregenerálódásban is, ugyanis fehérjére szüksége van az izmoknak.

Hogyan vásároljuk?

Mindig a natúr, semmiképp sem hozzáadott cukorral turbózott változatokat keressük. A boltok nagy részében megtalálhatjuk, egész évben, a hűtőpultokban.

Hogyan készítsük el a görög joghurtot otthon?

Egy nagy adag natúr joghurtra és egy konyharuhára lesz szükségünk. A konyharuhát tegyük egy tálba vagy szűrőbe, a szélei lógjanak túl. Most le kell csöpögtetnünk a joghurtunkat: öntsük rá a konyharuhára a joghurtot, majd óvatosan, hogy mind benne maradjon, csomózzuk össze a négy sarkát. Tegyük a ruhás csomagot egy sűrű szitába, és alulra egy tálat is rakjunk, ami felfogja a csöpögő joghurtunkat.

A joghurt tetejére tegyünk egy akkora tányért, hogy befedje, majd rakjunk rá nehezékeket, például befőttesüveget, konzervet, egy nagyobb burgonyát, a lényeg, hogy rendesen lenyomja. Hagyjuk pár órát így, majd ellenőrizzük. Ha még sűrűbbre szeretnénk, adjunk további időt a görög joghurtunknak.

Mi készülhet görög joghurtból?

Mindenféle fogásba illik, amibe sima joghurtot tennénk, de tejföl, kefir, tejszín helyett is felhasználhatjuk. Milliónyi sütemény és pohárkrém, de tésztaszósz, húsokra való mártás, besamel, salátaöntet vagy főzelék is készülhet vele.

Mehet cukormentes málnás-joghurtos házi fagyiba, impozáns joghurttortába, újkrumplifőzelékbe, chilis csokitortába, rebarbarás bögrekrémbe, hűsítő zöldbablevesbe, cukkinis tökfőzelékbe, közép-keleti padlizsánkrémbe, kávés kuglófba, de akár tökmagos pogácsába is!

Még több görög joghurtos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor, a nagyobb élelmiszerboltokban.

hogyan tároljam

Hűtőben.

100g Görög joghurt

fehérjetartalom

4 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

5 g

víztartalom

0 g

gramm görög joghurt?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

4 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...