r
Nosalty Logó

Murgh makhani, azaz indiai vajas csirke

5,0

1 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Gerzsenyi Flóra
Murgh makhani, azaz indiai vajas csirke
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

365
Kalória
25.8g
Fehérje
10.3g
Szénhidrátok
25.3g
Zsír
153.2g
Víz
124.6g
Koleszterin
2.2g
Rost
4.4g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 365 kcal
  • 12% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 3662 kcal
  • 12% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 145 kcal
  • 12% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.8 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    125 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    938.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    257 mg
  • Nátrium
    568 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    153.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    206 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    170 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    421 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    11262 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 365 kcal
  • 12% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    258.2 g

Zsír

  • Összesen
    252.7 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1246 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9383.8 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    246 mg
  • Kálcium
    367 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    488 mg
  • Foszfor
    2572 mg
  • Nátrium
    5676 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.9 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    1532.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2057 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    100 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    143 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    107 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    212 micro
  • Kolin:
    997 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1700 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    4207 micro
  • β-crypt
    78 micro
  • Likopin
    112621 micro
  • Lut-zea
    388 micro
Összesen 3662 kcal
  • 12% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    375.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    227 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    61.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    168 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    4505 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 145 kcal

Elkészítés

  1. Első körben pácoljuk be a csirkemelleket, ha van rá lehetőség, érdemes egy egész éjszakára vagy 1-2 órára. Egy nagy tálban keverjük össze a joghurtot a garam masalával és a többi (recept elején) felsorolt fűszerrel, a reszelt citromhéjjal és a sóval. Majd adjuk hozzá a nagyobb kockákra vágott csirkemelldarabokat, és alaposan forgassuk át a páccal. Rakjuk hűtőbe, és hagyjuk állni.
  2. Egy lábasban forrósítsuk fel a ghee-t. Adjuk hozzá a finomra reszelt hagymát, fokhagymát, gyömbért és az apróra vágott chilipaprikát. Pirítsuk pár percig, míg illatos nem lesz.
  3. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és ízlés szerint sót. Öntsünk hozzá egy kevés vizet (opcionális, ha nagyon sűrű lenne).
  4. Tegyük bele a csirkét és a passzírozott paradicsomot, majd keverjük át, és egyszer enyhén forraljuk fel. Alacsony lángon főzzük tovább fedő alatt 15-20 percig.
  5. Végül, miután a csirke megpuhult, zárjuk el a lángot alatta, és apránként keverjük bele a vajat, folyamatosan kevergetve.
  6. Főtt basmati rizzsel és házi naan kenyérrel tálaljuk, hiszen mindkettő a vajas csirke klasszikus körete.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Főzés ideje: 20 perc

A vajas csirke az egyik leggazdagabb ízvilágú indiai étel, illetve a mi nagy kedvencünk is. A vaj, a fűszerek kavalkádja, a friss tanyasi csirke és a krémes görög joghurt már önmagukban is izgalmas alapanyagok, ezek kombinációjával viszont olyan fogást készíthetünk, mely nemcsak kiadós és eszméletlen jó, de igazán karakteres is. Miután kipróbáltátok, gyorsan megértitek majd, hogy miért ez az étel az egyik leggyakrabban fogyasztott indiai fogás világszerte. Garantáltan mind a tíz ujjatokat megnyaljátok utána, és repetáért fogtok esedezni.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Almás bögrés

Ennek a süteménynek az elkészítéséhez nem kell mérleg. Bögrével adagoljuk a hozzávalókat. A bögre méretétől függően alakul a tepsi mérete is. Ha  egy 2,5 dl-es teáscsészével ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!