Kurkuma

A kurkuma fűszer- és gyógynövény, amely Dél-Ázsiában honos, és a gyömbérfélék családjába tartozik. Gyógyászati célokra és fűszerként elsősorban a gyökerét használják, de Ázsiában a hajtásait, sőt a virágait is szívesen fogyasztják. Fűszerként a sárga színű gyökértörzséből készült örleményt használjuk. Sajátos aromája és sárga festőszíne miatt kedvelt. A curry (fűszerkeverék) és a Worchester-szósz fontos alkotóeleme.
A kurkuma Európában leginkább a méregmentes sárga festékanyaga miatt közkedvelt. Előszeretettel használják ételszínezékként. Kellemes ízt és színt biztosít a rizsnek, a húslevest pedig aranysárgára festi. Már Marco Polo feljegyzéseiben is szerepel, hogy a sáfrányt helyettesíthetjük kurkumával. Manapság egyre gyakrabban találkozhatunk vele vágott virágként, sőt, cserépben nevelve lakásunk dísze is válhat belőle.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A kurkuma (tudományos nevén Curcuma longa) egy fűszernövény, amely elsősorban Dél-Ázsiában honos, és az indiai konyha alapvető összetevője. A gyömbérfélék családjába tartozik, és gyökeréből készítik a jellegzetes, sárga színű kurkumaport, mely az általunk ismert curry fűszerkeverék fő összetevője is. A kurkumát gyakran használják fűszerezésre, színezésre és tartósításra is.
Kurkumát friss gyökérként és őrölt formában is tudunk venni. Az őrölt kurkumát akár egy évig is tárolhatjuk légmentesen zárható, fénytől védett, száraz helyen. A frissen vásárolt kurkumagyökér papírtörlőbe csomagolva, zárható tasakban 2-3 hétig áll el hűtőben. Darabolva akár le is fagyaszthatjuk, így hónapokig friss marad, de veszít intenzív aromájából.
A kurkuma számos krónikus betegség, például ízületi gyulladások és szív- és érrendszeri problémák enyhítésében is hasznos. Ezen kívül segít semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejteket. Javítja az emésztést, segíthet puffadás és gyomorfájdalmak esetén is. A kurkuma támogatja az immunrendszert, és potenciálisan segíthet a fertőzések elleni védekezésben. Vizsgálatok szerint előnyös lehet az Alzheimer-kór vagy más neurodegeneratív betegségek megelőzésében.
A kurkuma alkalmas megannyi étel, például levesek, szószok, rizses ételek fűszerezésére, de italokban is használják (pl. kurkumás latte). Az ayurvéda és a kínai orvoslás évezredek óta alkalmazza különféle betegségek kezelésére. Még a szépségápolásban is ismert, hiszen a kurkumás arcmaszkok segíthetnek a bőr tisztításában és a gyulladások csökkentésében.
Készülhet csirke tikka masala naan kenyérrel és illatos rizzsel, sütőtökös-pekándiós sajttortakocka, gyors cukkinicurry, sütőtökös vöröslencsedhal, vegán palacsinta radicchioval töltve, hot Glowing Shots, a gyömbéres immunerősítő és többek közt sokzöldséges vegán curry (korma) is.
Még több kurkumás receptért görgess lejjebb!
Az év bármely időszakában tudunk kurkumát vásárolni.
A friss kurkuma zárható tasakban 2-3 hétig eláll hűben. Az őrölt kurkumát légmentesen zárható edényben, fénytől védett helyen akár egy évig is fel lehet használni.
fehérjetartalom
9.68 g
zsírtartalom
3.043 g
szénhidráttartalom
67.14 g
víztartalom
12.85 g
Foszfor
299 mg
Magnézium
208 mg
Kalcium
168 mg
Vas
55 mg
B6 vitamin
0.107 g
Kolin
49.2 mg
E vitamin
4.43 mg
Niacin - B3 vitamin
1.35 mg
fehérje
9.68 g
Zsír
telített zsírsav
1.838 g
egyszeresen telített zsírsav
0.449 g
többszörösen telített zsírsav
0.756 g
ásványi anyagok
Kalcium
168 mg
Vas
55 mg
Magnézium
208 mg
Foszfor
299 mg
Nátrium
27 mg
Cink
4.5 mg
Réz
1.3 mg
Mangán
19.8 mg
Szelén
6.2 µg
szénhidrát
rost
22.7 g
cukor
3.21 g
víz
12.85 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.058 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.15 mg
Niacin - B3 vitamin
1.35 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.542 mg
Folát
20 µg
Kolin
49.2 mg
E vitamin
4.43 mg
K vitamin
13.4 µg
C vitamin
0.7 mg
B6 vitamin
0.107 g
Itt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaVannak, akik szeretnek meginni egy pohár bort főzés közben, különösen, ha valamilyen összejövetelre készülnek – de nem ez az egyetlen módja az alkohol felhasználásának a konyhában.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
Puffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
Nyáron a strandokon nem csak a lángos az abszolút sztár, hanem a gofri is! Hatalmas tejszínhabbal és csokiöntettel a tetején, de most csak az alap gofri receptjét mutatjuk meg Nektek, amit ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!