Kurkuma

Kurkuma

Leírás

Kurkuma – receptek, leírás, tippek

A kurkuma fűszer- és gyógynövény, amely Dél-Ázsiában honos, és a gyömbérfélék családjába tartozik. Gyógyászati célokra és fűszerként elsősorban a gyökerét használják, de Ázsiában a hajtásait, sőt a virágait is szívesen fogyasztják. Fűszerként a sárga színű gyökértörzséből készült örleményt használjuk. Sajátos aromája és sárga festőszíne miatt kedvelt. A curry (fűszerkeverék) és a Worchester-szósz fontos alkotóeleme.

A kurkuma Európában leginkább a méregmentes sárga festékanyaga miatt közkedvelt. Előszeretettel használják ételszínezékként. Kellemes ízt és színt biztosít a rizsnek, a húslevest pedig aranysárgára festi. Már Marco Polo feljegyzéseiben is szerepel, hogy a sáfrányt helyettesíthetjük kurkumával. Manapság egyre gyakrabban találkozhatunk vele vágott virágként, sőt, cserépben nevelve lakásunk dísze is válhat belőle.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a kurkuma?

A kurkuma (tudományos nevén Curcuma longa) egy fűszernövény, amely elsősorban Dél-Ázsiában honos, és az indiai konyha alapvető összetevője. A gyömbérfélék családjába tartozik, és gyökeréből készítik a jellegzetes, sárga színű kurkumaport, mely az általunk ismert curry fűszerkeverék fő összetevője is. A kurkumát gyakran használják fűszerezésre, színezésre és tartósításra is.

Hogyan vásároljuk?

Kurkumát friss gyökérként és őrölt formában is tudunk venni. Az őrölt kurkumát akár egy évig is tárolhatjuk légmentesen zárható, fénytől védett, száraz helyen. A frissen vásárolt kurkumagyökér papírtörlőbe csomagolva, zárható tasakban 2-3 hétig áll el hűtőben. Darabolva akár le is fagyaszthatjuk, így hónapokig friss marad, de veszít intenzív aromájából.

Mire jó a kurkuma?

A kurkuma számos krónikus betegség, például ízületi gyulladások és szív- és érrendszeri problémák enyhítésében is hasznos. Ezen kívül segít semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejteket. Javítja az emésztést, segíthet puffadás és gyomorfájdalmak esetén is. A kurkuma támogatja az immunrendszert, és potenciálisan segíthet a fertőzések elleni védekezésben. Vizsgálatok szerint előnyös lehet az Alzheimer-kór vagy más neurodegeneratív betegségek megelőzésében.

A kurkuma alkalmas megannyi étel, például levesek, szószok, rizses ételek fűszerezésére, de italokban is használják (pl. kurkumás latte). Az ayurvéda és a kínai orvoslás évezredek óta alkalmazza különféle betegségek kezelésére. Még a szépségápolásban is ismert, hiszen a kurkumás arcmaszkok segíthetnek a bőr tisztításában és a gyulladások csökkentésében.

Mi készülhet a kurkumából?

Készülhet csirke tikka masala naan kenyérrel és illatos rizzsel, sütőtökös-pekándiós sajttortakocka, gyors cukkinicurry, sütőtökös vöröslencsedhal, vegán palacsinta radicchioval töltve, hot Glowing Shots, a gyömbéres immunerősítő és többek közt sokzöldséges vegán curry (korma) is.

Még több kurkumás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Az év bármely időszakában tudunk kurkumát vásárolni.

hogyan tároljam

A friss kurkuma zárható tasakban 2-3 hétig eláll hűben. Az őrölt kurkumát légmentesen zárható edényben, fénytől védett helyen akár egy évig is fel lehet használni.

100g Kurkuma

fehérjetartalom

9.68 g

zsírtartalom

3.043 g

szénhidráttartalom

67.14 g

víztartalom

12.85 g

gramm kurkuma?

Top ásványi anyagok

Foszfor

299 mg

Magnézium

208 mg

Kalcium

168 mg

Vas

55 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.107 g

Kolin

49.2 mg

E vitamin

4.43 mg

Niacin - B3 vitamin

1.35 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

9.68 g

Zsír

telített zsírsav

1.838 g

egyszeresen telített zsírsav

0.449 g

többszörösen telített zsírsav

0.756 g

ásványi anyagok

Kalcium

168 mg

Vas

55 mg

Magnézium

208 mg

Foszfor

299 mg

Nátrium

27 mg

Cink

4.5 mg

Réz

1.3 mg

Mangán

19.8 mg

Szelén

6.2 µg

szénhidrát

rost

22.7 g

cukor

3.21 g

víz

12.85 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.058 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.15 mg

Niacin - B3 vitamin

1.35 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.542 mg

Folát

20 µg

Kolin

49.2 mg

E vitamin

4.43 mg

K vitamin

13.4 µg

C vitamin

0.7 mg

B6 vitamin

0.107 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...