Egyszerű-egészséges sárgaborsó főzelék rántás nélkül
- 22% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
125g felesborsó455 kcal
-
7g ghee50 kcal
-
0g aszatgyanta0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 22% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
500g felesborsó1820 kcal
-
28g ghee201 kcal
-
0g aszatgyanta0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 22% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
94.7g felesborsó345 kcal
-
5.3g ghee38 kcal
-
0g aszatgyanta0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 22% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 9% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29 g
Zsír
-
Összesen 10.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 590.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 419 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 12 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 197 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 122 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 22% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 9% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 115.8 g
Zsír
-
Összesen 42.2 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2362 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 237 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 316 mg
-
Foszfor 1677 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 308.2 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 111 mg
VÍZ
-
Összesen 48 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 227 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 81 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 76 micro
-
Kolin: 790 mg
-
Retinol - A vitamin: 188 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 489 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 22% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 9% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.9 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 447.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 318 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 9.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 150 mg
-
Retinol - A vitamin: 36 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 93 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
-
2 ek ghee
-
1 csipet aszatgyanta
-
1 teáskanál kurkuma
-
4 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A száraz sárgaborsót mossuk meg alaposan a főzés előtti napon, és áztassuk be bő vízbe 1 éjszakára. Az elkészítésnél, másnap öntsük le róla a vizet, és mossuk át.
- Helyezzünk egy edényt a tűzre, majd tegyük bele a ghít. A felmelegedett ghíbe tegyük bele a babérlevelet és az aszafoetidát, és pirítsuk egy picit - figyeljünk, éppen csak az illata érződjön, nehogy odaégessük. (vagy hagymát pároljunk üvegesre), majd tegyük hozzá a kurkumát, forgassuk össze.
- öntsük hozzá a lecsepegtetett sárgaborsót, így is pirítsuk picit. Öntsük fel vízzel, tegyünk hozzá sót és borsot ízlés szerint.
- Félrehúzott fedővel főzzük puhára a sárgaborsót - ez több mint 1 óra lesz. Rendszeresen keverjük meg és figyeljünk, hogy ha szükséges tegyünk még hozzá vizet. (A végén botmixerrel szoktam pürésíteni, hogy krémes legyen az állaga.)
- Receptkönyvben: 62
- Tegnapi nézettség: 60
- 7 napos nézettség: 350
- Össznézettség: 129616
- Feltöltés dátuma: 2016. május 19.
Ajánló
Készíthetsz hozzá vegetáriánus fasírtot - ha valami gabonafélét is teszel bele, akkor teljes értékű fehérjéhez juttatod a szervezeted a főzelékből és a fasírtból is - gluténmentes zöldségfasírt recept nemsokára a blogon. :) De csinálhatsz hozzá bundázott zöldséget (pakora).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A hüvelyeseket nagyon kedvelem, mert nem csak finomak, laktatóak, de vegetáriánusoknak az egyik fő fehérjeforrást alkotják. A sárgaborsó-főzelékről általában a legtöbben arra a rántással készült ételre gondolnak, amit az iskolai menzán kaptunk. A sárgaborsó-főzelékbe teljesen fölösleges a rántás, mert a hüvelyesek nagyon jól besűrűsödnek maguktól is. Így az étel nem csak egészségesebb, de sokkal egyszerűbb is lesz és szerintem ízletesebb is. :) Én egy kicsit másképpen fűszerezem, mert a kurkuma nagyon jól segíti a hüvelyesek emésztését, így minden hüvelyesből készült ételbe teszek.