Csirke felsőcomb

A csirke felsőcomb a csirke alsócombjához ízülettel kapcsolódó felső lábrész. Kicsontozva jól tölthető, de sütni és párolni is kitűnő. Lebőrözve, megfosztva az inaktól és ízületektől rántani és sütni jó választás. Csirkepörköltbe és csirkehúslevesbe egyaránt felhasználhatjuk.
A csirke felsőcomb a magyar konyhában előszeretettel használt alapanyag. A comb alsó részénél kicsit szaftosabb, húsosabb és ízletesebb. Sötétebb húsú rész, mint például a mell, mert több zsírt tartalmaz, éppen ezért nehezebben szárad ki, így kiváló választás grillezéshez és sütéshez.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A csirke felsőcomb sokoldalú alapanyag, amelyet érdemes kipróbálni különböző receptekben. Nevéből adódóan az állat combjának felső részét hívjuk csirke felsőcombnak. Ezen húsrészen gyakran marad bőr, ami ropogóssá válik, ha sütjük vagy grillezzük. A bőr különleges aromát ad, de növeli a zsír- és kalóriatartalmat is, ezért ha valaki kalóriaszegény étrendet követ, érdemes a bőrt eltávolítani.
A csirke felsőcomb általában olcsóbb, mint a mellrész, így gazdaságos választás lehet. Könnyen beszerezhető a legtöbb élelmiszerboltban, és gyakran kapható csontos és csont nélküli változatban is. Természetesen a hentesnél illetve a piacokon is megtaláljuk a jobb esetben háztáji gazdaságból származó húsrészt.
A csirke felsőcomb gazdag fehérjében, amely fontos az izomépítés és a test általános működésének szempontjából. Magasabb a zsírtartalma, mint a mellrésznek, de még mindig viszonylag alacsony kalóriatartalmú, ha bőr nélkül fogyasztják. Utóbbinak 100 grammja 150-170 kcal körül mozog, míg bőrrel együtt már 210-230 kcal is lehet.
Sokféleképp elkészíthetjük, mivel szaftos és ízletes: népszerű a grillezett csirke felsőcomb, és kiválóan alkalmas sokféle fűszerezésre és marinálásra. Sütőben sülve omlós és ízletes. Lehet egészben vagy darabolva is sütni, bőrrel vagy bőr nélkül. A párolt felsőcomb hasonlóan jóízű, különösen, ha zöldségekkel és fűszerekkel készítjük. A csirke felsőcomb ráadásul alapja lehet különböző pörkölteknek, raguknak, leveseknek.
Sokféleképp tálalhatjuk a csirke felsőcombot, például készülhet belőle KFC jellegű sült csirkecomb, tepsis csirkecombok vele sült hagymával, almával és sütőtökkel, tepsis csirkecomb krumplival, lilakáposztás-boros csirkecomb és spárgás csirkecombok misós vajban. Gyümölccsel párosítva is remek fogás születhet a csirke felsőmbból, úgy mint a sárgabarackos-rozmaringos csirkecomb és a vajas-citromos csirkecombok. Különleges ebédként szolgáljunk fel jerk csirkecombot babos rizzsel, ha igazi gourmet fogással készülnénk, akkor a kolbásszal töltött csirkecomb tarhonyarizottóval lesz a legbiztosabb választás. Ha pedig gyorsan egyszerűt kell alkotni a gyerkekeknek, akkor a mustáros csirkecombokat serpenyőben imádni fogják.
Még több csirke felsőcombos receptért görgess lejjebb!
Bármikor, hentesnél, szupermarketekben, piacokon frissen és vákuumozva is.
Hűtőben, hosszabb ideig mélyhűtőben.
fehérjetartalom
16.52 g
zsírtartalom
98014.931 g
szénhidráttartalom
0.25 g
víztartalom
66.47 g
Foszfor
157 mg
Nátrium
81 mg
Magnézium
18 mg
Kalcium
7 mg
B6 vitamin
0.347 g
Kolin
45.7 mg
Niacin - B3 vitamin
4.625 mg
E vitamin
0.21 mg
fehérje
16.52 g
Zsír
telített zsírsav
4.524 g
egyszeresen telített zsírsav
6.94 g
többszörösen telített zsírsav
3.467 g
koleszterin
98 g
ásványi anyagok
Kalcium
7 mg
Vas
0.68 mg
Magnézium
18 mg
Foszfor
157 mg
Nátrium
81 mg
Cink
1.29 mg
Réz
0.054 mg
Mangán
0.013 mg
Szelén
18.9 µg
szénhidrát
víz
66.47 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.073 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.145 mg
Niacin - B3 vitamin
4.625 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.19 mg
Folát
3 µg
Kolin
45.7 mg
Retinol
23 µg
Lutein+zeaxantin
108 µg
E vitamin
0.21 mg
D vitamin
3 µg
K vitamin
2.1 µg
B12 vitamin
0.62 µg
A vitamin
23 µg
B6 vitamin
0.347 g
Lássuk, hogyan élnek és étkeznek a francia nők, akik valahogy sosem híznak meg. Vajon mi a magyarázat?
NosaltyKülönleges, tavaszias fogásokat készítünk húsvét előtt, természetesen húsmentesen, hiszen nagypéntek van.
NosaltyA cég több hazai beszállítót is megkeresett azzal a kéréssel, hogy mérsékeljék az általuk szállított termékek átadási árait.
NosaltyÁtlagos hétköznapi reggeleken csak pár tojást kell megfőznünk, azonban amikor eljön a húsvét, gyakran ipari mennyiségek kerülnek az asztalra. Nézzük, mi változik ilyen estben a tojásfőzésnél.
A cég több hazai beszállítót is megkeresett azzal a kéréssel, hogy mérsékeljék az általuk szállított termékek átadási árait.
Húsvétkor minden a sonka körül forog, akár napokig is képesek vagyunk enni egy-egy nagyobb darab füstölt húst. Ahhoz azonban, hogy ez biztonságosan menjen végbe, vessünk egy pillantást a húsvéti sonka tárolási módszereire.
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!
Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!