Hortobágyi húsos gombóc
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Dávid
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 10% Zsír
A töltelékhez és a szafthoz
-
4g libazsír34 kcal
-
156g csirke felsőcomb294 kcal
-
68g vöröshagyma25 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
3 kcal
-
50g víz0 kcal
-
25g zöldpaprika4 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
50g tejföl99 kcal
A tésztához
-
125g burgonya72 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
4g libazsír34 kcal
-
1g só0 kcal
A morzsához
-
4g libazsír34 kcal
-
50g panko198 kcal
-
25g sült hagyma141 kcal
Összesen
1173
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 10% Zsír
A töltelékhez és a szafthoz
-
15g libazsír135 kcal
-
625g csirke felsőcomb1174 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
11 kcal
-
200g víz0 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
200g tejföl396 kcal
A tésztához
-
500g burgonya289 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
15g libazsír135 kcal
-
4g só0 kcal
A morzsához
-
15g libazsír135 kcal
-
200g panko790 kcal
-
100g sült hagyma563 kcal
Összesen
4678
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 10% Zsír
A töltelékhez és a szafthoz
-
0.6g libazsír5 kcal
-
24g csirke felsőcomb45 kcal
-
10.4g vöröshagyma4 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika0 kcal
-
7.7g víz0 kcal
-
3.8g zöldpaprika1 kcal
-
3.8g paradicsom1 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
7.7g tejföl15 kcal
A tésztához
-
19.2g burgonya11 kcal
-
9.6g finomliszt35 kcal
-
0.6g libazsír5 kcal
-
0.2g só0 kcal
A morzsához
-
0.6g libazsír5 kcal
-
7.7g panko30 kcal
-
3.8g sült hagyma22 kcal
Összesen
179
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 41 g
Zsír
-
Összesen 57.3 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 171 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2117.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 62 mg
-
Kálcium 197 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 483 mg
-
Nátrium 1266 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 120.9 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 358.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 131 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 109 micro
-
Kolin: 103 mg
-
Retinol - A vitamin: 91 micro
-
α-karotin 36 micro
-
β-karotin 431 micro
-
β-crypt 64 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 458 micro
Összesen
1173
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 164.1 g
Zsír
-
Összesen 229.4 g
-
Telített zsírsav 83 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 74 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 684 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8470 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 247 mg
-
Kálcium 788 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 397 mg
-
Foszfor 1932 mg
-
Nátrium 5063 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 483.5 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 1433.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 525 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 175 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 47 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 435 micro
-
Kolin: 411 mg
-
Retinol - A vitamin: 364 micro
-
α-karotin 142 micro
-
β-karotin 1723 micro
-
β-crypt 255 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 1832 micro
Összesen
4678
kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 8.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 325.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 194 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 99 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
179
kcal
-
Nosalty kipróbálta
-
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
A töltelékhez és a szafthoz
-
1 ek libazsír
-
5 db csirke felsőcomb
-
3 közepes db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 ek fűszerpaprika
-
2 dl víz
-
1 közepes db zöldpaprika
-
1 közepes db paradicsom
-
1 csipet köménymag
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
200 g tejföl
A tésztához
-
500 g burgonya
-
250 g finomliszt
-
1 ek libazsír
-
1 kávéskanál só
A morzsához
-
1 ek libazsír
-
20 dkg panko
-
100 g sült hagyma
Elkészítés
A töltelékhez és a szafthoz
- A töltelék egy klasszikus csirkepörkölt. Biztos rengeteg embernek van hozzá saját receptje, de ezért leírom, én hogy csináltam.
- Először is a libazsírt egy edényben felolvasztjuk, majd a combokat mindkét oldalukon átpirítjuk benne. Ha szép aranybarnák, kivesszük és félretesszük.
- Az edénybe, a combok helyére megy az apróra vágott hagyma és hogy gyorsabban összeessen, egy csipet só. Közepes lángon addig sütögetjük, amíg üveges nem lesz. Ekkor lehúzzuk, belereszeljük (vagy nyomjuk) a fokhagymát, és hozzáadjuk a pirospaprikát.
- Jól elkeverjük benne, felöntjük kevés vízzel, és visszahúzzuk a tűzre. Most mehet bele az apróra vágott paradicsom és paprika, az őrölt kömény, valamint só és bors. Addig főzzük, amíg szépen be nem sűrűsödik, és a zöldségek összeesnek.
- Ezen a ponton mennek vissza a combok és megint kevés víz. Ezután addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul és könnyen elválik a csonttól. Közben ha elforr a víz, pótoljuk.
- Ha elkészült, kiszedjük a combokat, leszedjük a bőrét, lefejtjük a húst és aprítógépbe tesszük. Kanalazunk hozzá keveset a szaftból, de csak annyit, hogy az összeaprított húsos massza krémes legyen tőle.
- A maradék szafthoz hozzáadjuk a tejfölt, és botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrű lenne, nyugodtan adjuk hozzá kevés vizet vagy alaplevet.
A tésztához
- A burgonyákat héjastul, sós vízben megfőzzük, majd megpucoljuk és áttörjük.
- Hozzákanalazzuk a zsírt és pontosan fele annyi lisztet, mint amennyi az áttört krumpli volt. Mehet hozzá egy teáskanál só is.
- Az egészet tésztává gyúrjuk, majd lisztezett felületen 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és 4-5 centis kockákra vágjuk (attól függően, hogy mekkora gombócokat szeretnénk).
- Minden egyes tésztakockába beleteszünk egy adag tölteléket, és behajtjuk a négy sarkát, majd két kézzel gombócokat formázunk belőle.
- Lobogva forró, enyhén sós vízbe dobjuk a gombócokat, és miután feljött a víz tetejére, 2-3 percig főzzük, szűrőkanállal kivesszük, és a morzsában megforgatjuk.
A morzsához
- A zsírt felolvasztjuk, és aranybarnára pirítjuk benne a morzsát. Ha kész, hozzákeverjük a pirított hagymát.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 515
- Tegnapi nézettség: 14
- 7 napos nézettség: 80
- Össznézettség: 44012
- Feltöltés dátuma: 2017. október 16.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
tojásmentes receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Dávid
350 recept
Mi történik, ha a hortobágyi töltelékét nem palacsintába, hanem krumplis tésztába töltjük, olyanba, mint a szilvás gombócé? Az, hogy egy olyan étel lesz belőle, ami egyből első számú kedvencé válik. Nálunk legalábbis így lett.