Libazsír

Libazsír

Leírás

A libazsír halványsárga színű, sűrűn folyó, enyhén ikrás állagú, kifejezetten egyedi ízű és illatú termék. A hízott liba feldolgozásakor a darabolás során keletkező, bőr alatti és hasüregi, zsírban gazdag szövetekből zsírolvasztással állítják elő. Magas füstpontja miatt nehezen ég meg (190 °C). 30% telített zsírsavat, 58% egyszeresen telítetlen zsírsavat és 12% többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. 100g körülbelül 11mg koleszterint tartalmaz. A libazsírt leggyakrabban kenyérre kenve, illetve főtt vagy sült burgonyával fogyasztják. Néhány ételféleség elkészítéséhez is felhasználható az egyéb zsiradékokhoz hasonló módon. Jellegzetes ízének köszönhetően szívesen fogyasztják, elsődlegesen az őszi és téli időszakban. Jelenleg egész évben gyártják és forgalmazzák, de keresettségére a szezonális jelleg még mindig jellemző. Nátha, köhögés, ill. torokgyulladás kezdeti stádiumában, régebben is jól bevált módszer volt, a libazsír mellkaspakolásként történő alkalmazása.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőben.

100g Libazsír

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

100095.4 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0.2 g

gramm libazsír?

Top ásványi anyagok

Szelén

0.2 µg

Top vitaminok

E vitamin

2.7 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

telített zsírsav

27.7 g

egyszeresen telített zsírsav

56.7 g

többszörösen telített zsírsav

11 g

koleszterin

100 g

ásványi anyagok

Szelén

0.2 µg

szénhidrát

víz

0.2 g

vitaminok

E vitamin

2.7 mg

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...