Klasszikus zúzapörkölt tarhonyával
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 11% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
250g csirkezúza235 kcal
-
68g vöröshagyma25 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
164 kcal
-
4g libazsír34 kcal
-
3 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
25g paprika4 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
25g száraz vörösbor21 kcal
Összesen
495
kcal
- 11% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1000g csirkezúza940 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
100g kolozsvári szalonna655 kcal
-
15g libazsír135 kcal
-
11 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
100g száraz vörösbor82 kcal
Összesen
1971
kcal
- 11% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
58.8g csirkezúza55 kcal
-
15.9g vöröshagyma6 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
5.9g kolozsvári szalonna39 kcal
-
0.9g libazsír8 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
5.9g paradicsom1 kcal
-
5.9g paprika1 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
5.9g száraz vörösbor5 kcal
Összesen
117
kcal
- 11% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.1 g
Zsír
-
Összesen 26.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 626 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 796.6 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 65 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 427 mg
-
Nátrium 184 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 324.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 36 micro
-
β-karotin 417 micro
-
β-crypt 63 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 293 micro
Összesen
495
kcal
- 11% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 188.6 g
Zsír
-
Összesen 106.3 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 47 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 2505 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3186.4 g
-
Cink 29 mg
-
Szelén 260 mg
-
Kálcium 217 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 207 mg
-
Foszfor 1707 mg
-
Nátrium 737 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 1299.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 348 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 138 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 43 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 123 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 193 micro
-
α-karotin 142 micro
-
β-karotin 1669 micro
-
β-crypt 253 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 1172 micro
Összesen
1971
kcal
- 11% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.1 g
Zsír
-
Összesen 6.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 147 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 187.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 76.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 98 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 151 micro
-
Lut-zea 69 micro
Összesen
117
kcal
Hozzávalók
-
1 ek libazsír
-
1 ek fűszerpaprika
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
1 dl száraz vörösbor
Elkészítés
- A kolozsvári szalonnát felkockázzuk, majd a főzőedényünkbe téve, liba/kacsazsíron kisütjük zsírjára. A sült szalonnadarabokat kivesszük egy tányérra, félretesszük.
- Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk a zsíradékunkban. Közben a zúzát kisebb darabkákra vágjuk (vagy a vékony részénél vágjuk ketté őket), a paradicsomot és a paprikát felkockázzuk (vagy késes aprítóban összeturmixoljuk), a fokhagymát mozsárban finomra törjük.
- A hagymás zsírra szórunk 1 evőkanál őrölt paprikát, összekeverjük, majd mehet hozzá a zúza. Forgassuk össze alaposan, majd adjuk hozzá a paradicsomot, a paprikát, őrölt köményt, sót és borsot.
- Öntsük fel 2 dl vízzel (vagy fél deciliter száraz vörösborral), majd lefedve, alacsony hőfokon 2 óráig főzzük. Ha víz helyett bort használunk (én ezt javaslom), idő közben apránként locsolgassuk a borral, hogy az elpárolgott levet pótoljuk (összesen 2 deciliterrel).
- Ha vajpuhára főtt a zúza, és sűrű szaftot kaptunk, készen is vagyunk. Tálaljuk házi tarhonyával és kovászos uborkával.
- Receptkönyvben: 76
- Tegnapi nézettség: 37
- 7 napos nézettség: 298
- Össznézettség: 9978
- Feltöltés dátuma: 2023. február 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
189 recept
A baromfi zúza (csirke/kacsa/pulykazúza) még mindig egy kifejezetten olcsó alapanyagnak számít, amelyből fenséges pörköltet készíthetünk. Aki idegenkedik a belsőségektől, azok megnyugtatására mondom, hogy a zúza még a hentespultban sem emlékeztet a klasszikus és egyesek számára ijesztő hentesárukra, cserébe isteni pörköltet vagy levest főzhetünk belőle. Ebben a receptben alacsony hőfokon, nagyjából 2 óra alatt főztük vajpuhára, sűrű és krémes pörköltszafttal, majd tarhonyával és savanyított zöldségekkel tálaltuk.