r
Nosalty Logó

Gyros tál görög salátával és fetás mártogatóssal

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Simon Gábor
Gyros tál görög salátával és fetás mártogatóssal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Gyros hús

Görög saláta

Fetás mártogatós

Pitatészta

Összesen 1713 kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Gyros hús

Görög saláta

Fetás mártogatós

Pitatészta

Összesen 3428 kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Gyros hús

Görög saláta

Fetás mártogatós

Pitatészta

Összesen 137 kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    69.9 g

Zsír

  • Összesen
    93.1 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    280 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5271.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    101 mg
  • Kálcium
    501 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    159 mg
  • Foszfor
    812 mg
  • Nátrium
    3679 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    152.8 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    742.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    452 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    84 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    196 micro
  • Kolin:
    156 mg
  • Retinol - A vitamin:
    195 micro
  • α-karotin
    173 micro
  • β-karotin
    882 micro
  • β-crypt
    53 micro
  • Likopin
    3860 micro
  • Lut-zea
    748 micro
Összesen 1713 kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    139.8 g

Zsír

  • Összesen
    186.2 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    72 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    559 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10543.7 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    202 mg
  • Kálcium
    1002 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    318 mg
  • Foszfor
    1623 mg
  • Nátrium
    7357 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    305.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1484.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    904 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    169 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    122 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    392 micro
  • Kolin:
    312 mg
  • Retinol - A vitamin:
    391 micro
  • α-karotin
    346 micro
  • β-karotin
    1765 micro
  • β-crypt
    106 micro
  • Likopin
    7719 micro
  • Lut-zea
    1496 micro
Összesen 3428 kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    420.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    293 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    308 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 137 kcal

Hozzávalók

Gyros hús

Görög saláta

Fetás mártogatós

Pitatészta

Elkészítés

Gyros hús

  1. A csirkecombfiléket tisztítsuk meg, a bőrt húzzuk le. A fűszerekkel, olajjal és citromlével alaposan dolgozzuk össze, majd tegyük a hűtőbe pihenni legalább 3-4 órára.
  2. A filéket tűzzük fel egy hústűre, amit süssünk meg sütőben 220°C-on kb. 30 perc alatt, amíg szép piros és ropogós lesz. Elkészíthetjük grill alatt is, de akár serpenyőben is.
  3. Az elkészült húst vágjuk fel vékony csíkokra.

Görög saláta

  1. A salátát érdemes a legvégén elkészíteni, amikor már minden más is elkészült a gyros tálhoz.
  2. A kígyóuborkát és a lilahagymát vágjuk fel nagyobb kockákra, a koktélparadicsomot vágjuk félbe. Öntsük egy tálba őket, szórjuk bele az olívabogyót is. Ízesítsük sóval és borssal, locsoljuk meg olívaolajjal és citromlével. Friss bazsalikommal, oregánóval is bátran ízesíthetjük.

Fetás mártogatós

  1. Tegyük a fetát egy tálkába, borsozzuk meg, reszeljük bele egy citrom héját. Törjük át villával, ezután adjuk hozzá a görög joghurtot is.
  2. Kavarjuk össze a mártogatóst, enyhén sózzuk meg, ha igényli, mivel a feta nagyon sós tud lenni.
  3. Tegyük a hűtőbe tálalásig.

Pitatészta

  1. Fogjunk egy keverőtálat, öntsük bele a langyos vízet, a görög joghurtot, az olívaolajat. Szórjuk bele az élesztőt, a kakukkfüvet, a sót és a finomlisztet.
  2. Alaposan dagasszuk ki a tésztát, ezután hagyjuk egy órát pihenni.
  3. Szedjük szét egyforma méretű gombócokra, és nyújtsuk ki őket nagyjából fél cm vastagságúakra.
  4. A serpenyőt hevítsük fel, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, majd tegyük rá a tésztát. Fedő alatt süssük meg mindkét oldalát, amíg szép piros hólyagosak lesznek. Az elkészült pitákat takarjuk le nedves ronggyal, vagy tegyük be zacskóba pihenni.
  5. Tálaláskor vágjuk félbe vagy negyedbe őket, majd kenjük meg az olvasztott vajjal, és szórjuk meg apróra vágott bazsalikommal vagy petrezselyemmel.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 213
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 65
  • Össznézettség: 11076
  • Feltöltés dátuma: 2023. május 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyros tál görög salátával és fetás mártogatóssal
Simon Gábor 62 recept

Rendkívül elterjedt és közkedvelt fogás a gyros tál, amit mi is nagyon szeretünk. A mediterrán friss zöldfűszerektől illatozó sült hús és saláta, a frissítő citromhéjas fetás mártogatós, a ropogós sült krumpli és a puha házi pita egyszerűen zseniálisak együtt.

Hozzávalók

Gyros hús

Görög saláta

Fetás mártogatós

Pitatészta

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...