Feta sajt

A feta sajt egy fehér, sós, lágy, juhtejből készült görög sajtféle. Zsírtartalma 40-50 % közötti, fehérjében és kalciumban gazdag. Elnevezése (féta = szelet) a sajt kiszerelésére utal. Salátákra, grillezett zöldségekre morzsolva fogyasztjuk. A magyarok főleg a görög saláta hozzávalójaként ismerték meg.
Az autentikus, görög feta sajt pasztörizálatlan tejből készül, jellegzetes ízét pedig az állatok által lelegelt fűszernövények adják. A kecske- és juhtej aránya szabott, a fetában maximum 30 %-nyi kecsketej lehet. A Görögországon kívül készített, főképp tehéntejből készült sajtokat csak feta típusú sajtoknak hívhatjuk.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A tradicionális görög feta puha, jellegzetesen morzsálódó állagú sajt, mely eredetileg juhtejből készül, sós lében pácolva. Minél hosszabb ideig pácolódik a sajt, annál csípősebb és sósabb ízt kap, állaga pedig szilárdabbá lesz. Fehér színű, és apró lyukak borítják. A hagyományos, tehéntejből készült sajtokkal szemben kétszeres zsírtartalommal bír, ennek ellenére alacsonyabb a zsír- és kalóriatartalma, mint az érett sajtoknak, például a cheddarnak vagy parmezánnak, sőt, több kalciumot és B-vitamint is tartalmaz a lágy sajtoknál, mint például a ricotta vagy a cottage cheese.
Autentikus feta sajtot vehetünk specifikus sajtboltokban, delikátesz boltokban, de a ma népszerű, legtöbbünk által ismert feta típusú sajtokat szinte bármeliyk élelmiszerbolt hűtőpultjában fellelhetjük.
Fontos megemlíteni, hogy nem érdemes lefagyasztani a fetát, mivel ettől megváltozna a textúrája és az íze is, de „szárazon" se hagyjuk a dobozában, mert úgy nem sokáig maradna friss. A megoldás, hogy saját folyadékában tároljuk a fetát, vagy készítünk saját sós levet hozzá vízből és sóból. A maradék sós levet egyébként felhasználhatjuk főzéshez, például sült csirkéhez, szóval nem érdemes kiönteni.
Rengeteg ételben kiváló a feta sajt: kerülhet cukkinis-krumplis lepénybe, morzsolhatjuk cseresznyés gazpachóba, tehetjük spárgával rétestakaróba, pácolhatunk vele sült csirkét, tölthetjük spenóttal török lepénybe, tehetjük duplán görög dinnyés salátába vagy lazacos bagelbe, és persze fetakrémbe is. Mehet egy isteni gyrostál fetás mártogatósába, de sült fetás csicseritunkolósba vagy görög paradicsomos tésztára is kerülhet. A hagyományos görög salátáról pedig el ne felejtkezzünk!
Még több feta sajtos receptért görgess lejjebb!
Bármikor. Az élelmiszerboltok tejhűtőiben keressük.
Gyári csomagolásban, hűtőben. Felbontás után légmentesen lezárva, lehetőleg sós lében.
fehérjetartalom
14.21 g
zsírtartalom
89018.514 g
szénhidráttartalom
3.88 g
víztartalom
55.22 g
Nátrium
1139 mg
Kalcium
493 mg
Foszfor
337 mg
Magnézium
19 mg
B6 vitamin
0.424 g
Kolin
15.4 mg
Niacin - B3 vitamin
0.991 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.967 mg
fehérje
14.21 g
Zsír
telített zsírsav
13.3 g
egyszeresen telített zsírsav
4.623 g
többszörösen telített zsírsav
0.591 g
koleszterin
89 g
ásványi anyagok
Kalcium
493 mg
Vas
0.65 mg
Magnézium
19 mg
Foszfor
337 mg
Nátrium
1139 mg
Cink
2.88 mg
Réz
0.032 mg
Mangán
0.028 mg
Szelén
15 µg
szénhidrát
víz
55.22 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.154 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.844 mg
Niacin - B3 vitamin
0.991 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.967 mg
Folát
32 µg
Kolin
15.4 mg
Retinol
125 µg
Béta-karotin
3 µg
E vitamin
0.18 mg
D vitamin
16 µg
K vitamin
1.8 µg
B12 vitamin
1.69 µg
A vitamin
125 µg
B6 vitamin
0.424 g
Nosztalgikus-otthonosra vettük a mai menü formáját, készül emiatt klasszikus almaleves, lecsós szelet vegyes körettel és császármorzsa.
NosaltyHa valaha is elgondolkodtál azon, hogy milyen lehet a Vatikán hivatalos fagylaltja, akkor jó hírünk van: megkóstoltuk a Halleluja névre keresztelt különlegességet, és egyértelműen állíthatjuk, hogy megér minden falatot!
NosaltySokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Bár jöhetne a rántott hús-krumpli kombó, most egy kicsit csavarunk a vasárnapunkon.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!