Spanakopita, a görög spenótos pite
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 20% Zsír
Összesen
431
kcal
- 8% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 20% Zsír
Összesen
3452
kcal
- 8% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 20% Zsír
Összesen
201
kcal
- 8% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 12.9 g
Zsír
-
Összesen 31.2 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1287.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 331 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 217 mg
-
Nátrium 677 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 86.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 279 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 218 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 111 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 70 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2500 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5358 micro
Összesen
431
kcal
- 8% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 103.4 g
Zsír
-
Összesen 250 g
-
Telített zsírsav 81 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 131 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 401 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10300.2 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 73 mg
-
Kálcium 2645 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 391 mg
-
Foszfor 1737 mg
-
Nátrium 5420 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 201.6 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 690.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2228 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 31 mg
-
C vitamin: 112 mg
-
D vitamin: 72 micro
-
K vitamin: 1747 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 885 micro
-
Kolin: 149 mg
-
Retinol - A vitamin: 563 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20002 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42866 micro
Összesen
3452
kcal
- 8% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 14.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 605.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 155 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 319 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 40.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 131 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 103 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1176 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2519 micro
Összesen
201
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Pár kanál olívaolajon üvegesre pároljuk a felkarikázott póréhagymát. Érdemes már ekkor megsózni-borsozni, és rászórni a fűszerkeveréket is.
- Hozzáadjuk a spenótot (lehet nyugodtan fagyasztott is), és puhára pároljuk, majd gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg elpárolog róla szinte minden folyadék.
- Hagyjuk a kész spenótos tölteléket kicsit hűlni, majd morzsoljuk hozzá a fetasajtot.
- A rétestészta felét pakoljuk egy tepsi aljára úgy, hogy minden réteget alaposan bekenünk olívaolajjal. Erre jöhet a töltelék, majd a rétestészta másik fele az olívaolajjal rétegezve.
- Az utolsó tésztaréteget olaj helyett vízzel csepegtetjük be, majd betűrjük az oldalain a túllógó tésztát, és bevágjuk szeletekre. Ez azért fontos, mert így sütés után könnyen tálalható, nem kell az elmozduló és törékeny tésztalapokkal szenvednünk.
- 185 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, fedjük le alufóliával.
- Hagyjuk 30 percet pihenni, hogy kicsit szilárduljon a töltelék, majd tálalhatjuk is.
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 97
- Tegnapi nézettség: 15
- 7 napos nézettség: 95
- Össznézettség: 13274
- Feltöltés dátuma: 2021. szeptember 23.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
vegetáriánus ünnepi receptek
további kategória:
mentes receptek
kategória:
tojásmentes receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
A számtalan sós, rétestésztás görög étel közül ez a spenótos pite az egyik legelterjedtebb. Az olívaolajjal rétegezett, ropogós tésztalapok ínycsiklandó spenótos-fetás-póréhagymás tölteléket rejtenek, ami pont az ízek letisztultsága miatt ellenállhatatlan. A spanakopita roppant népszerű böjt idején is, igaz, ekkor tejtermék nélkül készítik.