r
Nosalty Logó

Pastitsio, a görög rakott tészta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kristyán Fanni
Pastitsio, a görög rakott tészta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 13% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tésztaréteg

Húsréteg

Besamel mártás

Összesen 750 kcal
  • 13% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tésztaréteg

Húsréteg

Besamel mártás

Összesen 5993 kcal
  • 13% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tésztaréteg

Húsréteg

Besamel mártás

Összesen 162 kcal
  • 13% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43.3 g

Zsír

  • Összesen
    38.3 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    253 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1827.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    74 mg
  • Kálcium
    526 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    565 mg
  • Nátrium
    576 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    202.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    254 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    99 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    144 micro
  • Kolin:
    204 mg
  • Retinol - A vitamin:
    213 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    501 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    2523 micro
  • Lut-zea
    509 micro
Összesen 750 kcal
  • 13% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    346.3 g

Zsír

  • Összesen
    306.6 g
  • Telített zsírsav
    146 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    107 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    2027 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14617.3 g
  • Cink
    51 mg
  • Szelén
    589 mg
  • Kálcium
    4210 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    590 mg
  • Foszfor
    4516 mg
  • Nátrium
    4611 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    412.6 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    1617.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2035 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    41 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    144 mg
  • D vitamin:
    278 micro
  • K vitamin:
    795 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    78 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1151 micro
  • Kolin:
    1629 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1700 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    4007 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    20184 micro
  • Lut-zea
    4074 micro
Összesen 5993 kcal
  • 13% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    397.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    125 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    44 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    109 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    549 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 162 kcal

Hozzávalók

Tésztaréteg

Húsréteg

Besamel mártás

Elkészítés

Tésztaréteg

  1. A tésztát 2-3 percig főzzük sós vízben, majd leszűrjük.
  2. Hozzáadjuk a tojásokat, a fetát és a fűszernövényeket, majd alaposan összekeverjük.
  3. A sütőtálat kikenjük az olívaolajjal, majd elegyengetjük benne a tésztát.

Húsréteg

  1. Az olívaolajon lepirítjuk a hagymát a hozzáadott cukorral és a kakukkfűvel.
  2. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a sűrített paradicsomot.
  3. Elkezdjük pirítani a darált húst, majd hozzáadjuk a bort, és addig pároljuk, amíg az alkohol kifő belőle.
  4. Ezután hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, a fahéjat és a babérleveleket, majd 15 percig főzzük, és néha megkevergetjük.
  5. Amikor elkészült a szósz, eltávolítjuk a babérleveleket, majd félretesszük pihenni.
  6. Az elkészült besamelből 2-3 merőkanállal kanalazzunk a darált húshoz, hogy a réteg sütés után is szépen megálljon.
  7. Ezután rásimítjuk a tésztás rétegre.

Besamel mártás

  1. A vajat felolvasztjuk egy gyorsforralóban, hozzáadjuk a lisztet, és 2 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk.
  2. A tejet ezután több lépésben, kisebb adagokban, folyamatosan kevergetés mellett hozzáadagoljuk, és sűrűre főzzük.
  3. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
  4. A sűrű szószhoz hozzáadjuk a tojássárgájákat, és alaposan elkeverjük.
  5. A besamelt ezután a húsos rétegre öntjük, és megreszeljük a maradék sajttal.
  6. 180°C-os előmelegített sütőben 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
  7. A sütőből kivéve pihentetjük 2-3 órát, hogy kihűljön, így biztosan egyben marad a felszeléskor.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 34
  • Tegnapi nézettség: 153
  • 7 napos nézettség: 2680
  • Össznézettség: 4304
  • Feltöltés dátuma: 2024. szeptember 05.

Ajánló

A besamelből keverjünk 2-3 merőkanállal a húsos réteghez, hogy jobban összeálljon.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pastitsio, a görög rakott tészta
Kristyán Fanni 100 recept

Görögországban nemzeti ételnek számít ez a rakott tészta, szinte minden étterem menüjén megtalálható. A nagy hasonlóság miatt sokan görög lasagnénak nevezik, hiszen mindkettőt tészta, darált hús és besamel mártás alkotja. A görög változat különlegessége a ziti, vagyis a hosszúkás tésztafajta, ami nálunk sajnos nem található meg a boltok polcain. Ne aggódjuk, egyszerűen helyettesíthetjük makarónival!

Hozzávalók

Tésztaréteg

Húsréteg

Besamel mártás

Címlapról ajánljuk

További cikkek