Tészta

Olasz nevén pasta, manapság 300 változata ismert. Két fő fajtája: a pasta secca (durumlisztből, víz hozzáadásával, tojás nélkül készül és szárazan vásárolhatjuk meg) és a pasta fresca ( frissen készül: búzalisztből, tojásból és vízzel gyúrják). Néhány, a hazánkban legkedveltebb tésztaváltozatok közül: spagetti, linguine (lapos vékonymetélt), makaróni (hosszú, üreges csőtészta), buccatini (vastagabb makaróni), fettuccine (3-4 mm-es széles, lapos metélttészta), tagliatelle (fészek formájúra hajtogatott, lapos metélt), pappardelle (legszélesebb lapos metélt), lasagne, cannelloni (nagyon vastag cső, amelyet megtöltenek), penne (rövid csőtészta, ferdére vágott véggel), farfalle (pillangótészta), fusilli (orsótészta), rotelle (keréktészta), rigatoni (vastag, rövid, bordás csőtészta). Néhány jó tanács a tészta főzéséhez: 100 gramm tésztához egy liter vizet, 8 gramm sót használjunk; a tésztafőző fazék jó nagy legyen és magas; lobogó vízbe tegyük a tésztát, és mindvégig forrjon a víz; közben néhányszor keverjük is meg; a főzési idő a tészta méretétől függ, kóstolással döntsük el, hogy jó-e már; al dentére (kívül puhára, belül roppanósra) főzzük; szűrőben csepegtessük le, leöblíteni nem szabad.
Bármikor.
Szobahőmérsékleten, száraz helyen.
fehérjetartalom
13.04 g
zsírtartalom
1.012 g
szénhidráttartalom
74.67 g
víztartalom
9.9 g
Foszfor
189 mg
Magnézium
53 mg
Kalcium
21 mg
Nátrium
6 mg
B6 vitamin
0.142 g
Kolin
15.1 mg
Niacin - B3 vitamin
7.177 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.891 mg
fehérje
13.04 g
Zsír
telített zsírsav
0.277 g
egyszeresen telített zsírsav
0.171 g
többszörösen telített zsírsav
0.564 g
ásványi anyagok
Kalcium
21 mg
Vas
3.3 mg
Magnézium
53 mg
Foszfor
189 mg
Nátrium
6 mg
Cink
1.41 mg
Réz
0.289 mg
Mangán
0.917 mg
Szelén
63.2 µg
szénhidrát
rost
3.2 g
cukor
2.67 g
víz
9.9 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.891 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.4 mg
Niacin - B3 vitamin
7.177 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.431 mg
Folát
237 µg
Folsav
219 µg
Kolin
15.1 mg
Lutein+zeaxantin
18 µg
E vitamin
0.11 mg
K vitamin
0.1 µg
B6 vitamin
0.142 g
Egyelőre előszezon van, de nemsokára egekbe emelkedik az eper ára országszerte, különösen a fővárosban. Lássuk a 2025-ös eperszezon előrelátható árait!
NosaltyA tejtermékek emésztőrendszerre gyakorolt hatásáról hatalmas vitákat lehetne folytatni, de az biztos, hogy az egyik legnépszerűbb fermentált tejtermékünk kiemelten sokat tud segíteni a bélmozgás serkentésében. Kivéve, ha tejallergiásak vagy laktózérzékenyek vagyunk, akkor inkább ne fogyasszuk.
NosaltySzerencsére nem kell azzal kapcsolatosan aggódni, hogy ez máskor is előfordul.
NosaltyAz orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!
Sokan gaznak hiszik, pedig a kert egyik kincse. A földi borostyán nemcsak védi a talajt, de a rovaroknak is menedéket nyújt – ráadásul még a tányérra is kerülhet.
Az első spárgacsokrokból levest főzünk, bácskai módra készítünk májat, jó szaftosan, az étkezés végén pedig kapros-túrós lepénnyel ajándékozzuk meg magunkat a mai napon.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!