Vadas mártás sertéshússal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
117g sertéslapocka275 kcal
-
10g sertészsír90 kcal
-
67g sárgarépa24 kcal
-
75g fehérrépa48 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
55g tejföl109 kcal
-
3g finomliszt12 kcal
-
83g víz0 kcal
-
83g tészta309 kcal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
700g sertéslapocka1652 kcal
-
60g sertészsír541 kcal
-
400g sárgarépa146 kcal
-
450g fehérrépa287 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
330g tejföl653 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
500g víz0 kcal
-
500g tészta1855 kcal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
22.9g sertéslapocka54 kcal
-
2g sertészsír18 kcal
-
13.1g sárgarépa5 kcal
-
14.7g fehérrépa9 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0.1g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
10.8g tejföl21 kcal
-
0.7g finomliszt2 kcal
-
16.4g víz0 kcal
-
16.4g tészta61 kcal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 34.1 g
Zsír
-
Összesen 43.3 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 125 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 971.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 87 mg
-
Kálcium 139 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 485 mg
-
Nátrium 149 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86.6 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 322.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 566 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 92 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 264 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 2063 micro
-
β-karotin 4930 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 170 micro
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 204.4 g
Zsír
-
Összesen 259.6 g
-
Telített zsírsav 102 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 100 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 749 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5827.3 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 521 mg
-
Kálcium 835 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 595 mg
-
Foszfor 2911 mg
-
Nátrium 895 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 519.6 g
-
Cukor 68 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 1934 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3396 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 101 mg
-
D vitamin: 551 micro
-
K vitamin: 139 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 11 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 70 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1585 micro
-
Kolin: 631 mg
-
Retinol - A vitamin: 413 micro
-
α-karotin 12378 micro
-
β-karotin 29578 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 1022 micro
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 8.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 190.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 63.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 111 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 405 micro
-
β-karotin 968 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
-
Nosalty kipróbálta
-
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
-
5 közepes db sárgarépa
-
5 közepes db fehérrépa
-
1 közepes db vöröshagyma
-
7 db babérlevél
-
1 kávéskanál bors
-
1.5 teáskanál majoranna
-
3 teáskanál ételízesítő
-
1 kk citromlé
-
só ízlés szerint
-
1 teáskanál cukor
-
1 púpozott ek finomliszt
-
5 dl víz
Elkészítés
- A zsírt egy nagy lábasba tesszük, erre ráreszeljük a megtisztított, megmosott répákat, hagymát. Én nem szeretem turmixolva, a négy oldalú reszelő citrom reszelőjén szoktam lereszelni ezeket - NYERSEN. Ez kicsit fárasztóbb, de megéri. Így egészen más íze lesz! Innentől kezdve nagyon egyszerű minden!:)
- Bekapcsoljuk alatta a gázt, s kevergetve összedinszteljük őket, körülbelül 20 percig.
- Ezután rádobjuk a megtisztított, megmosott, felkockázott húst, s az összes felsorolt hozzávalót (a tejföl, liszt kivételével, s a mustárnak is csak a felét), összekeverjük, felöntjük vízzel.
- Megvárjuk, míg újra forrni kezd, ekkor takarékra vesszük a lángot, s lefedve 90-105 percig főzzük. Közben megkavarjuk időnként, ha szükségét látjuk, kevés vizet önthetünk hozzá, s kóstoljuk meg, elég sós-e.
- Ha eltelt az idő, a hús is tökéletesen puha, készíthetjük a tejfölös, mustáros habarásunkat.
- Egy kisebb tálba szórjuk a lisztet, s apránként adagolva hozzá a tejfölt, csomómentesre keverjük vele, a felénél hozzáadjuk még a mustár másik felét, amellyel tovább keverjük csomómentesre a lisztet.
- Ezt beleöntjük a lábasba, jól összekeverjük, pár percig kevergetve összeforraljuk - ettől sűrűsödik meg -, majd lekapcsoljuk a gázt, lefedve pihentetjük kicsit.
- Bármilyen tésztával - aki a zsemlegombócot szereti, azzal - lehet fogyasztani. Én már készítettem nokedlivel is, mennyei volt úgy is. Attól is függ, mennyi időnk van.
- Elkészítettem: 100 alkalommal
- Receptkönyvben: 2359
- Tegnapi nézettség: 291
- 7 napos nézettség: 2690
- Össznézettség: 2043183
- Feltöltés dátuma: 2015. november 13.
Ajánló
Én ilyen jellegű ételekhez jobban szeretem a sertéslapockát, mint a sertéscombot, mert ez sokkal szaftosabb, omlósabb lesz. Igen, ez zsírosabb lehet.....gondolhatja bárki, s igaza is van. De! Én teljesen le szoktam fejteni a zsíros részt a húsról - zsírosan semmilyen húst nem szeretünk, a tarját, oldalast kivéve -, az inas részt nem kell, az lesz a legfinomabb része, s tulajdonképpen emiatt - az inas részek miatt - szükséges hosszabb idő ahhoz, hogy megpuhuljon. Én a lefejtett részeket nem dobom ki! Egyszerre 2-3 kg lapockát szoktam vásárolni, az egészet feldarabolom - attól függően, mit szeretnék majd belőle készíteni később -, "lezsírozom", hogy szín húst kapjak, s a szín húst adagonként lefagyasztom. Természetesem marad rajtuk hús is, sajnálom kidobni, ekkor frissiben szoktam valamit készíteni belőlük, de erről majd egy másik receptemben. :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Bizony, nem mindenki szereti a vadhúsokat... De nem is teheti meg, hogy megvegye... Sokan örülnének, ha csak mártásos tésztát ehetnének... Személy szerint, a családomat is ideértve, nem szeretjük a vadhúst, s a zsemlegombócot sem... Ettől azért még EMBEREK vagyunk... Szerethetjük a vadast... Csak máshogy, ami semmivel sem rosszabb, mint a vadhússal készült, sőt... mi így imádjuk - mert ez a kedvenceink egyike -, ahogyan készítem......így, amit a receptem ír :) ....... aki csak az őzgerincből készült vadast "nézi valamibe", s csak így eszi, ne szólja le az "egyszerűbb" változatot......gondoljon arra, hogy számára is eljöhet még az az idő, hogy "beérné" például az én receptemből készített étellel is.......ezek kikívánkoztak belőlem, egy Facebook oldalon kiemelt vadashoz intézett hozzászólás kapcsán.....