Vöröskáposzta

Vöröskáposzta

Leírás

Vöröskáposzta – receptek, leírás, tippek

A vöröskáposzta vagy lilakáposzta (Brassica oleracea var. capitata f. rubra) a káposztafélék családjába tartozik, és egészséges, sokoldalúan felhasználható zöldségféle. Egyik legfőbb jellemzője élénk lilás-vöröses színe, amelyet az antocián nevű pigmenteknek köszönhet. Az antociánok nemcsak a színt adják, hanem erős antioxidáns hatással is rendelkeznek, így a vöröskáposzta hozzájárulhat a szervezet oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

A vöröskáposzta ízében és textúrájában hasonló a fejeskáposztához, azonban antioxidánsokban jóval gazdagabb. Sok C- és A-vitamint tartalmaz, emellett rostokban sem szerkénykedik. Főzéskor javasolt ecetet adni hozzá, így megőrzi vörös színét, különben kékké válik.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a vöröskáposzta?

A vöröskáposzta vagy lilakáposzta a káposztafélék családját gyarapító zöldségféle. Sokoldalúan felhasználható, ugyanis nyersen, savanyítva, főzve és párolva is fogyaszthatjuk. A vöröskáposzta színe érzékeny a pH-értékre: savas közegben (például ecet hozzáadásakor) élénkvörösre vált, míg lúgos környezetben (például sütőporral vagy szódabikarbónával érintkezve) inkább kékes-zöldes árnyalatot vesz fel. Ez a tulajdonság lehetővé teszi, hogy természetes pH-indikátorként használjuk, ami akár konyhai kísérletek, akár oktatási célok esetében is jó szolgálatot tesz.

Hogyan vásároljuk?

A piacon válogatva részesítsük előnyben az élénk, mélylila színű darabokat, illetve figyeljünk arra is, hogy a levelei szorosan illeszkedjenek egymáshoz. A jó minőségű káposzta méretéhez képest nehéznek tűnik. A puha, barnás foltú lilakáposzták már nem frissek. A vöröskáposztához egész évben hozzájutunk, de az őszi és téli szezonban kapjuk a legfrissebb és legízletesebb darabokat a piacon. Felvágatlanul 2-3 hétig is friss marad hűtőben, de érdemes frissentartó fóliában tárolni.

Mire jó a vöröskáposzta?

A vöröskáposzta segít az immunrendszer erősítésében és a sejtek védelmében. K-vitamin-tartalma fontos szerepet játszik a véralvadásban és a csontok egészségének megőrzésében. A benne kévő rostok pedig támogatják az emésztést, segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében és a jóllakottság érzésének fenntartásában. Az antociánok mellett más antioxidánsok is találhatók benne, amelyek hozzájárulhatnak a szívbetegségek, a gyulladások és bizonyos daganatos betegségek kockázatának csökkentéséhez.

A vöröskáposzta 100 grammja 31 kalóriát tartalmaz, szinte teljesen zsírmentes. A 100 grammból körülbelül 1,4 gramm a fehérje és 5,3 gramm a szénhidrát. 10-es glikémiás indexének köszönhetően diabéteszesek, diétázók is fogyaszthatják.

Mi készülhet a vöröskáposztából?

A vöröskáposzta nyersen is finom csemege, de sokféle ételt készíthetünk belőle, például vöröskáposzta-fasírtot, klasszikus párolt vöröskáposztát, vagy kukoricás vöröskáposzta-salátát joghurtöntettel, narancsos vöröskáposzta-salátát, esetleg vöröskáposztás rakott burgonyát, és természetesen ropogós kacsacombot és kacsamellet párolt vöröskáposztával és petrezselymes burgonyával. De párolhatjuk vörösborral vagy almával is!

Még több vöröskáposztás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Késő ősszel és télen van szezonja, ekkor a legzamatosabb, de egész évben hozzájuthatunk.

hogyan tároljam

Hűtőben, lefóliázva néhány hétig friss marad.

100g Vöröskáposzta

fehérjetartalom

1.43 g

zsírtartalom

0.113 g

szénhidráttartalom

7.37 g

víztartalom

90.39 g

gramm vöröskáposzta?

Top ásványi anyagok

Kalcium

45 mg

Foszfor

30 mg

Nátrium

27 mg

Magnézium

16 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.209 g

C vitamin

57 mg

Kolin

17.1 mg

Béta-karotin

670 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.43 g

Zsír

telített zsírsav

0.021 g

egyszeresen telített zsírsav

0.012 g

többszörösen telített zsírsav

0.08 g

ásványi anyagok

Kalcium

45 mg

Vas

0.8 mg

Magnézium

16 mg

Foszfor

30 mg

Nátrium

27 mg

Cink

0.22 mg

Réz

0.017 mg

Mangán

0.243 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

2.1 g

cukor

3.83 g

víz

90.39 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.064 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.069 mg

Niacin - B3 vitamin

0.418 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.147 mg

Folát

18 µg

Kolin

17.1 mg

Béta-karotin

670 µg

Likopin

20 µg

Lutein+zeaxantin

329 µg

E vitamin

0.11 mg

K vitamin

38.2 µg

A vitamin

56 µg

C vitamin

57 mg

B6 vitamin

0.209 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...