Római saláta
Leírás
Római saláta – receptek, leírás, tippek
A római saláta jó pár éve közkedvelt salátafajta hazánkban is, de kevésbé elterjedt, mint a fejes saláta vagy a jégsaláta. Leginkább az eredeti Cézár-saláta fő alapanyagaként ismert, de minden zöldsalátás fogáshoz kiváló választás.
A római saláta leveleit kifejlődésekor a csúcshoz közel szorosan összekötözik, így halványítják. Íze kissé kesernyés és erőteljesebb, mint a fejes salátáé. Elsősorban a belső, zsengébb leveleket használják fel frissen saláták készítéséhez, de akár párolva, köretként is fogyasztják. A leforrázott levelek íze hasonlatos a spárgáéhoz.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a római saláta?
A római vagy kötözősaláta a fészkesvirágzatúak rendjébe, azon belül a fészkesek családjába tartozó növény. Levelei zöldes-sárgás-fehéres színűek, jellegezetes, hosszúkás, tojásdad alakúak. Feje nyúltabb és zártabb, levelei pedig keményebbek, roppanósabbak, mint a fejes salátáé. Kevésbé hőigényes zöldségnövény, 14-20 fok között fejlődik a legjobban. A napfényben szegény téli hónapokban is könnyedén lehet termeszteni.
Hogyan vásároljuk?
A nagyobb élelmiszerboltokban, piacokon és zöldségeseknél egész évben beszerezhetjük, de nyáron a legfinomabb. Mindig a friss, zsenge, buja zöld-fehér levelű egyedeket válasszuk, sőt, manapság már mini változatot is vásárolhatunk.
Hogyan készítsük el a római salátát?
A római salátát alakja, mérete és íze miatt gyakorlatilag bármiben felhasználhatjuk, amibe fejes salátát vagy jégsalátát raknánk, sőt: intenzívebb, picit kesernyés íze és roppanós, bordázott levelei miatt sokak szerint finomabbnak mondható, mint a sokszor íztelen jégsaláta vagy a fonnyadásra hajlamos fejes saláta.
A római saláta kiválóan alkalmas arra, hogy extra szűz olívaolaj vagy mondjuk balzsamecet kerüljön rá, de készülhet belőle autentikus Cézár-saláta, remek húsok mellé vegyes zöldsalátába téve, és akár magában is rakhatjuk szendvicsbe, vagy mártogatósok, krémek mellé. Előnye, hogy mérete miatt, főleg, hogy mini változata is létezik, sokszor elég csak leveleire szedni.
Hőkezelni is lehet: párolva íze a spárgára emlékeztet, de ennél még jobb, ha a félbevágott, de torzsaként egybehagyott salátafejeket forró serpenyőben megpirongatjuk egy kevés olívaolajon, ezáltal keserűsége diós zamatokat kap. Remek kiegészítője egy könnyű, olasz vacsorának, sült húsnak vagy épp roston halnak.
Mi készülhet római salátából?
Isteni egy télies, energiabomba salátában, Cobb salátában, kecskesajtos-almás zöldsalátában, laktató pizzasalátában, szolgálhat salátaágyként pirított gombához, mehet nizzai tonhalsalátába, barackos-paradicsomos capresébe, füstölt lazacos szendvicsbe, orientális salátába. Kerülhet sertéskaraj mellé, gombából készült gyros mellé, zöldséges csirkesalátába, és persze autentikus Cézár-salátába.
Még több római salátás receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Egész évben kapható a nagyobb élelmiszerboltokban, zöldségeseknél, piacokon, sokszor mini változatban is.
hogyan tároljam
Hűtőben, jól zárható nejlonzacskóban akár két hétig is eláll.
100g Római saláta
fehérjetartalom
1.23 g
zsírtartalom
0.211 g
szénhidráttartalom
3.29 g
víztartalom
94.61 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
33 mg
Foszfor
30 mg
Magnézium
14 mg
Nátrium
8 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.074 g
Kolin
9.9 mg
Béta-karotin
5226 µg
C vitamin
4 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.23 g
Zsír
telített zsírsav
0.039 g
egyszeresen telített zsírsav
0.012 g
többszörösen telített zsírsav
0.16 g
ásványi anyagok
Kalcium
33 mg
Vas
0.97 mg
Magnézium
14 mg
Foszfor
30 mg
Nátrium
8 mg
Cink
0.23 mg
Réz
0.048 mg
Mangán
0.155 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
2.1 g
cukor
1.19 g
víz
94.61 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.072 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.067 mg
Niacin - B3 vitamin
0.313 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.142 mg
Folát
136 µg
Kolin
9.9 mg
Béta-karotin
5226 µg
Lutein+zeaxantin
2312 µg
E vitamin
0.13 mg
K vitamin
102.5 µg
A vitamin
436 µg
C vitamin
4 mg
B6 vitamin
0.074 g