Olasz rakott padlizsán (parmigiana di melanzane) fokhagymás kenyérrel és egyszerű kevert salátával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Pikács Árpád
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
rakott padlizsán
-
200g padlizsán48 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
9g olívaolaj77 kcal
-
8 kcal
-
8g bazsalikom2 kcal
-
19g kenyér51 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
fokhagymás kenyér
-
8g fokhagyma10 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
50g bagett137 kcal
-
11g olívaolaj23 kcal
kevert saláta
-
6g olívaolaj55 kcal
-
6g fehérborecet1 kcal
-
6g méz19 kcal
-
6g mustár4 kcal
-
6g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
64g római saláta10 kcal
-
6g lilahagyma2 kcal
-
38g uborka6 kcal
-
313g koktélparadicsom56 kcal
Összesen
745
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
rakott padlizsán
-
1600g padlizsán380 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
70g olívaolaj619 kcal
-
400g konzerv paradicsom64 kcal
-
60g bazsalikom14 kcal
-
150g kenyér411 kcal
-
200g parmezán sajt784 kcal
fokhagymás kenyér
-
60g fokhagyma80 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
400g bagett1096 kcal
-
85g olívaolaj188 kcal
kevert saláta
-
50g olívaolaj442 kcal
-
50g fehérborecet10 kcal
-
50g méz152 kcal
-
50g mustár30 kcal
-
50g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
510g római saláta81 kcal
-
45g lilahagyma16 kcal
-
300g uborka44 kcal
-
2500g koktélparadicsom450 kcal
Összesen
5958
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
rakott padlizsán
-
23.3g padlizsán6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.5g finomliszt5 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
5.8g konzerv paradicsom1 kcal
-
0.9g bazsalikom0 kcal
-
2.2g kenyér6 kcal
-
2.9g parmezán sajt11 kcal
fokhagymás kenyér
-
0.9g fokhagyma1 kcal
-
1.5g vaj10 kcal
-
0.7g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5.8g bagett16 kcal
-
1.2g olívaolaj3 kcal
kevert saláta
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
0.7g fehérborecet0 kcal
-
0.7g méz2 kcal
-
0.7g mustár0 kcal
-
0.7g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
7.4g római saláta1 kcal
-
0.7g lilahagyma0 kcal
-
4.4g uborka1 kcal
-
36.4g koktélparadicsom7 kcal
Összesen
85
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.8 g
Zsír
-
Összesen 38.9 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1884.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 517 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 135 mg
-
Foszfor 461 mg
-
Nátrium 726 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.2 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 683.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 588 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 68 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 239 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 256 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 320 micro
-
β-karotin 5271 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 9413 micro
-
Lut-zea 2667 micro
Összesen
745
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 198.4 g
Zsír
-
Összesen 311.5 g
-
Telített zsírsav 106 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 148 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 351 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 15073.2 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 274 mg
-
Kálcium 4134 mg
-
Vas 48 mg
-
Magnézium 1077 mg
-
Foszfor 3691 mg
-
Nátrium 5805 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 641.6 g
-
Cukor 217 mg
-
Élelmi rost 126 mg
VÍZ
-
Összesen 5470.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4706 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 46 mg
-
C vitamin: 546 mg
-
D vitamin: 38 micro
-
K vitamin: 1913 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 64 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2048 micro
-
Kolin: 569 mg
-
Retinol - A vitamin: 1073 micro
-
α-karotin 2558 micro
-
β-karotin 42167 micro
-
β-crypt 118 micro
-
Likopin 75305 micro
-
Lut-zea 21333 micro
Összesen
5958
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 219.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 84 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 79.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 37 micro
-
β-karotin 613 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1095 micro
-
Lut-zea 310 micro
Összesen
85
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
rakott padlizsán
-
4 db padlizsán
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
100 g finomliszt
-
400 g konzerv paradicsom
-
1 csokor bazsalikom
-
150 g kenyér
-
200 g parmezán sajt
fokhagymás kenyér
kevert saláta
-
50 g olívaolaj
-
50 g fehérborecet
-
50 g méz
-
50 g mustár
-
50 g víz
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 db római saláta
-
0.5 db lilahagyma
-
250 dkg koktélparadicsom
Elkészítés
rakott padlizsán
- A padlizsánt megmossuk és 1-1,5 centi vastag karikákra vágjuk. A padlizsánszeletek mindkét oldalát sakkmintásan beirdaljuk, majd alaposan lesózzuk-borsozzuk és állni hagyjuk. Ez azért fontos, mert így távozik a felesleges nedvesség belőlük, illetve nem fog megkeseredni a sütőben.
- A besózott, majd lecsepegtetett padlizsánkarikákat vékonyan megforgatjuk lisztben (ezt is érdemes sózni-borsozni), majd olívaolajon aranybarnára sütjük mindkét oldalukat.
- Az aprított paradicsomot rádobjuk a padlizsánsütésből hátramaradt olajra, és összerottyantjuk némi bazsalikommal, sóval, borssal. Érdemes és pár kanállal hozzáadni a konfitált fokhagyma olajából is.
- A kenyeret (ha van szikkadt, nyugodtan használjuk azt) késes aprítóban rusztikusra daráljuk, majd ugyanígy járunk el a parmezánnal is.
- Végül jöhet a rétegezés: egy nagy (vagy több kisebb) sütőedény alját megkenjük paradicsomszósszal, majd megszórjuk kenyérmorzsával, és belefektetünk egy réteg padlizsánt. A tetejüket megkenjük paradicsomszósszal, tépünk rá bazsalikomot, majd meghintjük kenyérmorzsával és parmezánnal. A rétegezést megismételjük még egyszer, a legtetejét pedig egy extra réteg parmezánnal szórjuk meg, és egy kevés olívaolajat is csorgathatunk rá.
- Előmelegített sütőben, 160 fokon nagyjából 30-40 perc alatt készre sütjük.
- Amikor elkészült, hagyjuk picit pihenni, hogy szebben vágható legyen, majd kínáljuk a fokhagymás kenyérrel és a kevert salátával.
fokhagymás kenyér
- A fokhagymát megpucoljuk, a gerezdeket egy kis lábasba tesszük, és felöntjük annyi olívaolajjal, amennyi ellepi. Alacsony lángon az olívaolajban puhára konfitáljuk - ez nagyjából 30-40 percet vesz igénybe.
- A fokhagymát ezután összekeverjük a puha vajjal, az aprított petrezselyemmel, és sózzuk-borsozzuk is.
- A ciabattákat négyfelé vágjuk és vastagon megkenjük a fokhagymás vajjal. Sütőben kb. 10-15 perc alatt aranybarnára grillezzük, majd a padlizsán mellé tálaljuk.
kevert saláta
- Először elkészítjük a salátaöntetet: azonos mennyiségű olajat, ecetet, mézet, mustár és vizet egy befőttes üvegbe öntünk. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd alaposan összerázzuk. Az így elkészült öntet valószínűleg több lesz, mint amire szükségünk van, de hűtőben remekül eláll.
- A salátához a salátaleveleket darabokra tépkedjük, a hagymát szeleteljük, az uborkát karikázzuk (a magházát is kivághatjuk ízlés szerint), a koktélparadicsomokat pedig megfelezzük.
- A zöldségeket egy nagy tálba tesszük, meglocsoljuk az öntettel, majd alaposan összeforgatjuk az egészet.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 3132
- Feltöltés dátuma: 2024. június 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Pikács Árpád
14 recept
Árpi ezúttal egy szuper, szaftos rakott padlizsánt készített, ami minden bizonnyal az egyik legtutibb vega fogás, amit kóstoltunk. Köretként pedig ropogós fokhagymás ciabatta és könnyed kevert saláta is készült mellé, így igazán laktató és kiadós étel, amivel egy nagyobb család is jól lakik.