Prosciutto

Prosciutto

Leírás

Prosciutto – receptek, leírás, tippek

A prosciutto sóval tartósított, levegőn szárított, érlelt olasz sonka. A legjobb minőségű a prosciutto di Parma, azaz pármai sonka, mely érésének minimum 10-12 hónap kell, de ennél sokkal tovább is érlelődhet. A pármai sonka a parmezánhoz hasonlóan eredetvédett, DOC termék.

A prosciutto felszolgálható előételként friss kenyérrel, sárgadinnyével vagy fügével, de számtalan főfogásnak is a szereplője. A szeletek hajszálvékony mivoltának oka, hogy a sonka csak így tudja kibontani teljes aromáját.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a prosciutto?

A prosciutto egy hagyományos olasz sonkafajta, amelyet általában levegőn szárítanak, és sózással tartósítanak. Nevét az olasz „prosciugare” szóból kapta, ami azt jelenti: „kiszárítani”. A legjobb minőségű prosciutto kizárólag hagyományos módszerekkel készül, mesterek gondos felügyelete alatt. A DOP jelöléssel ellátott sonkák szigorú szabályoknak felelnek meg, például az állatok táplálkozását is ellenőrzik.

Hogyan vásároljuk?

Prosciutto vásárlásakor keressük a DOP (Denominazione di Origine Protetta) vagy IGP (Indicazione Geografica Protetta) jelöléssel ellátott termékeket, mivel ezek garantálják a minőséget és a hagyományos gyártási módszereket. Ha előre csomagoltat vásárolunk, nézzük meg az összetevőket, a minőségi termékek csak sertéshúst és sót tartalmaznak, adalékanyagok nélkül. A prosciuttót hűtőben kell tárolni, a frissen szeletelt változatot 2-3 napon belül fogyasszuk el. A vákuumcsomagolt sonka tovább eltartható, de felbontás után gyorsan romlik.

Mire jó a prosciutto?

A prosciutto jó fehérjeforrás, ami segít az izmok fenntartásában. 100 gramm prosciutto körülbelül 25-30 gramm fehérjét tartalmaz. A prosciutto tartalmaz B-vitaminokat (különösen B1, B6 és B12) is, amelyek fontosak az energia-anyagcseréhez és az idegrendszer megfelelő működéséhez. Ezenkívül jelentős mennyiségű cinket, vasat és szelént is tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert. A prosciuttót antipastitálakon, pizzákon, salátákban és szendvicsekben is felhasználhatjuk.

Mi készülhet a prosciuttóból?

Készülhet belőle pulyka Wellington módra, olasz karfiolkrémleves ropogós prosciutto crudo sonkával és parmezán popcornnal, sonkás-sajtos croissant-felfújt, grillezett halloumis szendvics, Braciola alla Marinara, azaz olasz töltött marhahústekercsek pikáns paradicsomszószban, saltimbocca, azaz "Ugorj a számba", pizza Vesuvio, karamellizált hagymás és a világ legjobb sajtjaitól krémes tészta, fetás-prosciuttós görögdinnyesaláta, klasszikus Tortellini en Brodo, maradham, a szardíniai pizza, malloreddus, szárd gnocchi, olasz rizsgolyó, azaz arancini, paradicsomos-pestós falatkák és farfalle prosciuttoval és fekete olívabogyóval.

Még több prosciuttós receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor tudunk venni delikátboltban, szuper- és hipermarketekben, valamint speciális olaszboltokban.

hogyan tároljam

Gyári csomagolásban, hűtőben tároljuk. Felbontás után néhány napon belül fogyasszuk el.

100g Prosciutto

fehérjetartalom

32 g

zsírtartalom

35003 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm prosciutto?

Top ásványi anyagok

Nátrium

2036 mg

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

32 g

Zsír

telített zsírsav

3 g

koleszterin

35 g

ásványi anyagok

Nátrium

2036 mg

szénhidrát

vitaminok

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!