Tortellini házilag, kétféle töltelékkel
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
0 ÉRTÉKELÉS•
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz
Hozzávalók
A tésztához
A húsos töltelékhez
-
100 g sertés rövidkaraj
-
100 g prosciutto
-
100 g mortadella
-
100 g parmezán sajt
-
1 db tojás
-
1 teáskanál szerecsendió
-
1 teáskanál só
A spenótos-ricottás töltelékhez
-
250 g ricotta
-
300 g spenót
-
50 g parmezán sajt
-
1 db tojás
-
1 teáskanál szerecsendió
-
2 teáskanál só
Az elkészítéshez
903
Kalória
56.5g
Fehérje
85.3g
Szénhidrátok
34.8g
Zsír
1203.5g
Víz
364.9g
Koleszterin
3.9g
Rost
975.4mg
Cukor
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
55g tojás69 kcal
A húsos töltelékhez
-
42 kcal
-
25g prosciutto63 kcal
-
25g mortadella78 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
2g só0 kcal
A spenótos-ricottás töltelékhez
-
63g ricotta94 kcal
-
75g spenót12 kcal
-
13g parmezán sajt49 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
3g só0 kcal
Az elkészítéshez
Összesen
903
kcal
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
220g tojás277 kcal
A húsos töltelékhez
-
100g sertés rövidkaraj166 kcal
-
100g prosciutto250 kcal
-
100g mortadella311 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
6g só0 kcal
A spenótos-ricottás töltelékhez
-
250g ricotta375 kcal
-
300g spenót50 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
12g só0 kcal
Az elkészítéshez
Összesen
3611
kcal
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához
-
6.9g finomliszt25 kcal
-
3.8g tojás5 kcal
A húsos töltelékhez
-
1.7g sertés rövidkaraj3 kcal
-
1.7g prosciutto4 kcal
-
1.7g mortadella5 kcal
-
1.7g parmezán sajt7 kcal
-
1g tojás1 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0.1g só0 kcal
A spenótos-ricottás töltelékhez
-
4.3g ricotta6 kcal
-
5.2g spenót1 kcal
-
0.9g parmezán sajt3 kcal
-
1g tojás1 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0.2g só0 kcal
Az elkészítéshez
Összesen
61
kcal
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 56.5 g
Zsír
-
Összesen 34.8 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 365 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7051.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 81 mg
-
Kálcium 721 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 121 mg
-
Foszfor 713 mg
-
Nátrium 5405 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 85.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 1203.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 523 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 88 micro
-
K vitamin: 263 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 171 micro
-
Kolin: 283 mg
-
Retinol - A vitamin: 265 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3083 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6970 micro
Összesen
903
kcal
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 226.2 g
Zsír
-
Összesen 139 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 47 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 1460 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 28207.3 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 325 mg
-
Kálcium 2882 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 485 mg
-
Foszfor 2852 mg
-
Nátrium 21621 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 341.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 16 mg
Víz
-
Összesen 4814 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2090 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 61 mg
-
D vitamin: 354 micro
-
K vitamin: 1052 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 683 micro
-
Kolin: 1133 mg
-
Retinol - A vitamin: 1061 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12334 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27880 micro
Összesen
3611
kcal
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 488.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 375 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
Víz
-
Összesen 83.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 214 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 483 micro
Összesen
61
kcal
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet egy deszkára öntjük, a közepén pedig kialakítunk egy mélyedést. Ebbe öntjük bele a tojásokat, majd egy villával elkezdjük őket felverni, óvatosan, hogy ne folyjon szét az egész. Fokozatosan elkezdjük belekeverni a lisztet, míg nokedlitészta-sűrűségű masszát nem kapunk. Ezután a kezünkkel folytatjuk a munkát: óvatosan belenyomjuk a maradék lisztet a tojásos keverékbe, majd mikor már összeállt a gombóc, dagasztani kezdjük.
- A tésztagombócot nagyjából 10 percig dagasztjuk, míg felülete szép fényes és feszes nem lesz. Ekkor frissentartó fóliába csomagoljuk és legalább 30 percig szobahőmérsékleten pihentetjük. Közben elkészítjük a töltelékeket.
A húsos töltelékhez
- A húst, felvágottakat, reszelt parmezánt, tojást és fűszereket egy késes aprítóba tesszük, majd magas fokozaton simára dolgozzuk. Amennyiben van húsdarálónk, azon dolgozzuk át az alapanyagokat, míg konzisztens masszát nem kapunk. Hűtőbe tesszük legalább 30 percig pihenni, hogy az ízek összeérjenek.
A spenótos-ricottás töltelékhez
- A friss spenótot megpároljuk (nem kell alá semmi, maximum egy kevés víz, ha nagyon le akarna ragadni), majd ha már teljesen összeesett, kissé kihűtjük, majd egy konyharuhába csavarjuk és teljesen kifacsarjuk belőle a plusz nedvességet.
- A ricottát, párolt spenótot, reszelt parmezánt, tojást és fűszereket egy késes aprítóben teljesen simára dolgozzuk, majd felhasználásig hűtőbe tesszük.
Az elkészítéshez
- A fenti töltelékmennyiség elég a 400 gramm lisztből gyúrt tésztához, így amennyiben mindkét fajtából főznénk, készítsünk több tésztát vagy felezzük el a töltelékmennyiséget.
- A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen hajszálvékonyra nyújtjuk: legyen olyan vékony, hogy szinte lássuk rajta keresztül az aláhelyezett tenyerünket.
- Tradicionálisan a húsos tortellini kisebb, a húsmentes nagyobb méretű: előbbihez 3.5x3.5 centiméter, utóbbihoz 7x7 centiméter nagyságú négyzeteket vágjunk a kinyújtott tésztából. Ehhez használjunk egy éles kést vagy pizzavágót.
- Minden tésztanégyzet közepére teszünk a töltelékből: ne töltsük túl, mert akkor nem lehet majd rendesen összezárni a tasakokat.
- A tortellini megformázása a következőképpen történik: a megtöltött négyzetet átlósan behajtjuk, majd összenyomkodjuk a széleket. Az így kapott háromszögalakú táska szárait a töltelék mellett összenyomjuk, majd a két szárnyat az ujjunk körül összenyomjuk.
- Amikor az összes tortellini elkészült, lobogó, bő, sós vízben 5 perc alatt kifőzzük a tésztát, majd tetszőleges szósszal tálaljuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 60 perc
- Főzés ideje: 15 perc
Az olaszok méltán híres töltött tésztáját ugyan megvehetjük a boltban, csomagolva, de amennyiben időnk engedi, életünkben legalább egyszer álljunk neki a házi verzió elkészítésének is. Az alábbi recept lépésről-lépésre segítséget nyújt majd, akár húsos vagy húsmentes tortellinit készítenénk.
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!