r
Nosalty Logó

Olasz rizsgolyó, azaz arancini

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Olasz rizsgolyó, azaz arancini
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Golyók

Paradicsomragu

Összesen 461 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Golyók

Paradicsomragu

Összesen 5084 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Golyók

Paradicsomragu

Összesen 160 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.5 g

Zsír

  • Összesen
    12.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1291.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    234 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    255 mg
  • Nátrium
    721 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    109.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    101 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    79 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    158 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    445 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1772 micro
  • Lut-zea
    402 micro
Összesen 461 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    192.1 g

Zsír

  • Összesen
    142.3 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    767 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14206.2 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    226 mg
  • Kálcium
    2576 mg
  • Vas
    54 mg
  • Magnézium
    584 mg
  • Foszfor
    2800 mg
  • Nátrium
    7933 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    688.8 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    1208.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1107 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    145 mg
  • D vitamin:
    161 micro
  • K vitamin:
    868 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    55 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1738 micro
  • Kolin:
    586 mg
  • Retinol - A vitamin:
    681 micro
  • α-karotin
    413 micro
  • β-karotin
    4890 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    19496 micro
  • Lut-zea
    4426 micro
Összesen 5084 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    445.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    249 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    153 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    612 micro
  • Lut-zea
    139 micro
Összesen 160 kcal

Hozzávalók

Golyók

Paradicsomragu

Elkészítés

Golyók

  1. Olívaolajon lepirítjuk az apróra vágott prosciuttot, majd kiszedjük, ha elkészül.
  2. A visszamaradt zsiradékon először is elkészítjük arancini alapját, egy tökéletes rizottót.
  3. A finomra vágott vöröshagymát serpenyőben párolni kezdjük, hozzáadjuk a a zúzott fokhagymát és a paradicsompürét. Fűszerezzétek sóval, borssal. Finoman lepirítjuk, majd rádobjuk a rizottó rizst, és a hagymával együtt addig hevítjük, míg a rizsszemek kissé kifehérednek.
  4. Nyakon öntjük a fehérborral, és kicsit elkeverjük, majd miután a rizsszemek magukba szívták a folyadék nagy részét, jöhet rá egy merőkanálnyi a forró alapléből. Innentől jön a folyamatos kavargatás: az alaplevet több részletben adjuk a rizottóhoz, mindig akkor, mikor az előző adag nagy részét már magába szívta.
  5. Ha a rizottónk kezd krémes állagúvá válni, kóstoljuk meg, ha még túl kemények a rizsszemek, akkor egy utolsó adag alaplével főzzük kicsit tovább. A rizottó akkor jó, ha a szemeket al denté-re készítjük, azaz a közepük egy picit még kemény.
  6. Ha elkészült, alaposan kihűtjük (1-1,5 óra), majd hozzákeverjük a prosciutto-kockákat, aprított petrezselymet és reszelt parmezánt.
  7. A kész masszából nedves kézzel készítsünk golflabda méretű golyókat. Alakítsunk ki egy kis mélyedést bennük, és tegyünk bele egy szem mini mozzarellát, majd óvatosan formázzuk vissza a golyóbist egy szabályos golyóvá.
  8. Ha kigolyóztuk az össze rizottót. A golyókat panírozzuk be hagyományos módon: először forgassuk kukoricalisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába. Forró olajban süssük aranybarnára. Forrón, langyosan és hidegen is tálalható.

Paradicsomragu

  1. Egy gyorsforralóban az apróra vágott hagymákat olívaolajon megpároljuk.
  2. Mehet rá a konzerv paradicsom, majd alaposan fűszerezzük.
  3. Viszonylag hosszú ideig (20-25 perc) alacsony lángon főzzük, amíg lekvárszerűre sűrűsödik.
  4. Az elkészült szósszal tálaljuk az arancinit, plusz gazdagon reszelünk az egészre parmezánt.
  5. Jó étvágyat!
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 196
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 14381
  • Feltöltés dátuma: 2019. október 14.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Olasz rizsgolyó, azaz arancini
Gerzsenyi Flóra 420 recept

Az olaszok egyik kedvenc street foodja, az arancini. Jelentése: narancsocska. Nevét onnan kapta, hogy az aranysárgára sült golyók egymásra pakolva úgy néznek ki, mint egy kupac narancs. Eredetileg a megmaradt rizottó rizsből készítették a nyúlós sajttal töltött “rántott” rizsgolyókat, de szerintem megéri külön kifőzni egy kis rizottót hozzá, ugyanis ez a mediterrán különlegesség ropogós és nagyon laktató. Illetve remek maradékmentő kaja.

Hozzávalók

Golyók

Paradicsomragu

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...