Olasz rizsgolyó, azaz arancini
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 6% Zsír
Golyók
-
2g olívaolaj19 kcal
-
36g rizottó rizs130 kcal
-
16g vöröshagyma6 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
2 kcal
-
23g fehérbor19 kcal
-
73g zöldség alaplé5 kcal
-
9g prosciutto23 kcal
-
18 kcal
-
4g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
18g mozzarella54 kcal
-
18g kukoricaliszt66 kcal
-
15g tojás19 kcal
-
18g zsemlemorzsa72 kcal
Paradicsomragu
-
1g olívaolaj13 kcal
-
36g koktélparadicsom7 kcal
-
8g vöröshagyma3 kcal
-
0g fokhagyma0 kcal
-
1g bazsalikom0 kcal
-
0g balzsamecet0 kcal
-
1g barna cukor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
461
kcal
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 6% Zsír
Golyók
-
24g olívaolaj212 kcal
-
400g rizottó rizs1432 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
26 kcal
-
250g fehérbor205 kcal
-
800g zöldség alaplé56 kcal
-
100g prosciutto250 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
200g mozzarella598 kcal
-
200g kukoricaliszt726 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
200g zsemlemorzsa790 kcal
Paradicsomragu
-
16g olívaolaj141 kcal
-
400g koktélparadicsom72 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
12g bazsalikom3 kcal
-
5g balzsamecet4 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
5084
kcal
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 6% Zsír
Golyók
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
12.5g rizottó rizs45 kcal
-
5.6g vöröshagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
1 kcal
-
7.8g fehérbor6 kcal
-
25.1g zöldség alaplé2 kcal
-
3.1g prosciutto8 kcal
-
1.6g parmezán sajt6 kcal
-
1.4g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6.3g mozzarella19 kcal
-
6.3g kukoricaliszt23 kcal
-
5.2g tojás7 kcal
-
6.3g zsemlemorzsa25 kcal
Paradicsomragu
-
0.5g olívaolaj4 kcal
-
12.5g koktélparadicsom2 kcal
-
2.8g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0.4g bazsalikom0 kcal
-
0.2g balzsamecet0 kcal
-
0.3g barna cukor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
160
kcal
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.5 g
Zsír
-
Összesen 12.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1291.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 234 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 255 mg
-
Nátrium 721 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 109.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 101 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 79 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 158 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 445 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1772 micro
-
Lut-zea 402 micro
Összesen
461
kcal
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 192.1 g
Zsír
-
Összesen 142.3 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 767 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14206.2 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 226 mg
-
Kálcium 2576 mg
-
Vas 54 mg
-
Magnézium 584 mg
-
Foszfor 2800 mg
-
Nátrium 7933 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 688.8 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 1208.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1107 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 145 mg
-
D vitamin: 161 micro
-
K vitamin: 868 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 55 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1738 micro
-
Kolin: 586 mg
-
Retinol - A vitamin: 681 micro
-
α-karotin 413 micro
-
β-karotin 4890 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 19496 micro
-
Lut-zea 4426 micro
Összesen
5084
kcal
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 445.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 249 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 37.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 153 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 612 micro
-
Lut-zea 139 micro
Összesen
160
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Golyók
-
3 ek olívaolaj
-
400 g rizottó rizs
-
2 közepes db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 ek sűrített paradicsom
-
2.5 dl fehérbor
-
8 dl zöldség alaplé
-
100 g prosciutto
-
5 dkg parmezán sajt
-
1 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Paradicsomragu
-
2 ek olívaolaj
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 marék bazsalikom
-
1 ek balzsamecet
-
1 ek barna cukor
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
Golyók
- Olívaolajon lepirítjuk az apróra vágott prosciuttot, majd kiszedjük, ha elkészül.
- A visszamaradt zsiradékon először is elkészítjük arancini alapját, egy tökéletes rizottót.
- A finomra vágott vöröshagymát serpenyőben párolni kezdjük, hozzáadjuk a a zúzott fokhagymát és a paradicsompürét. Fűszerezzétek sóval, borssal. Finoman lepirítjuk, majd rádobjuk a rizottó rizst, és a hagymával együtt addig hevítjük, míg a rizsszemek kissé kifehérednek.
- Nyakon öntjük a fehérborral, és kicsit elkeverjük, majd miután a rizsszemek magukba szívták a folyadék nagy részét, jöhet rá egy merőkanálnyi a forró alapléből. Innentől jön a folyamatos kavargatás: az alaplevet több részletben adjuk a rizottóhoz, mindig akkor, mikor az előző adag nagy részét már magába szívta.
- Ha a rizottónk kezd krémes állagúvá válni, kóstoljuk meg, ha még túl kemények a rizsszemek, akkor egy utolsó adag alaplével főzzük kicsit tovább. A rizottó akkor jó, ha a szemeket al denté-re készítjük, azaz a közepük egy picit még kemény.
- Ha elkészült, alaposan kihűtjük (1-1,5 óra), majd hozzákeverjük a prosciutto-kockákat, aprított petrezselymet és reszelt parmezánt.
- A kész masszából nedves kézzel készítsünk golflabda méretű golyókat. Alakítsunk ki egy kis mélyedést bennük, és tegyünk bele egy szem mini mozzarellát, majd óvatosan formázzuk vissza a golyóbist egy szabályos golyóvá.
- Ha kigolyóztuk az össze rizottót. A golyókat panírozzuk be hagyományos módon: először forgassuk kukoricalisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába. Forró olajban süssük aranybarnára. Forrón, langyosan és hidegen is tálalható.
Paradicsomragu
- Egy gyorsforralóban az apróra vágott hagymákat olívaolajon megpároljuk.
- Mehet rá a konzerv paradicsom, majd alaposan fűszerezzük.
- Viszonylag hosszú ideig (20-25 perc) alacsony lángon főzzük, amíg lekvárszerűre sűrűsödik.
- Az elkészült szósszal tálaljuk az arancinit, plusz gazdagon reszelünk az egészre parmezánt.
- Jó étvágyat!
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 196
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 23
- Össznézettség: 14294
- Feltöltés dátuma: 2019. október 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
Az olaszok egyik kedvenc street foodja, az arancini. Jelentése: narancsocska. Nevét onnan kapta, hogy az aranysárgára sült golyók egymásra pakolva úgy néznek ki, mint egy kupac narancs. Eredetileg a megmaradt rizottó rizsből készítették a nyúlós sajttal töltött “rántott” rizsgolyókat, de szerintem megéri külön kifőzni egy kis rizottót hozzá, ugyanis ez a mediterrán különlegesség ropogós és nagyon laktató. Illetve remek maradékmentő kaja.