Mozzarella

A mozzarella olasz formázott és gyúrt, friss sajt, ami nagyon gyorsan megromlik. Tejsavóban, megfelelő hűtés mellett, néhány napig eltartható. A gyártók manapság sólével töltött műanyag zacskóba csomagolják a mozzarellát, ezáltal biztosítva hosszabb szavatosságot.
Az eredeti, campaniai mozzarella fekete vízibivaly tejéből készül, azonban a nagy kereslet miatt ma már tehéntejből is gyártják. Salátákhoz, tésztákhoz és pizzához használják elsősorban.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A mozzarella egy olasz eredetű sajt, amelyet leggyakrabban bivaly- vagy tehéntejből készítenek. Az egyik legismertebb és legkedveltebb sajt a világon, különösen a mediterrán konyhában. A mozzarellát egy speciális folyamattal állítják elő, amely magában foglalja a tejsavbaktériumokkal történő oltást, melyet követően a savót elválasztják a túrótól. A túrót forró vízben gyúrják és nyújtják, hogy elérjék a jellegzetes rugalmas állagot. Ezután gombócokat formáznak belőle, amelyeket sós lében tárolnak.
A mozzarellából tudunk venni friss és keményebb változtatot. Előbbi folyadékban csomagolva kapható, puha és rugalmas állagú, ezért jó választás például saláták elkészítéséhez. A kemény mozzarella reszelésre alkalmas, pizzára vagy sütéshez használható. Ezek gyakran kevésbé nedvesek. Ha autentikus ízt szeretnénk, keressük a Mozzarella di Bufala Campana eredetvédett termékeket. Ezek általában bivalytejből készülnek, és különösen gazdag ízvilággal rendelkeznek. A tehéntejből készült fior di latte változat is remek választás. Delikátboltokban, olasz élelmiszerboltokban, de szuper- és hipermarketek soraiban is megtaláljuk. Hűtőben tárolva egy-két napon belül fogyasszuk el.
A mozzarella kiváló fehérjeforrás, amely segít az izomépítésben és a regenerációban. Magas kalciumtartalma erősíti a csontokat és a fogakat, a benne lévő foszfor támogatja az energia-anyagcserét és a csontok egészségét. A mozzarella riboflavin- (B2-vitamin) és B12-vitamin-tartalma pedig támogatja az idegrendszert és a vérképzést.
Készülhet belőle pizzás gofri sajttal, gnocchi sütőben besütve, rántott mozzarellagolyók fűszeres paradicsomszósszal, villámgyors hamis grissini paradicsomsalátával, olasz rakott kel, a tökéletes hawaii csirke, autentikus calzone, lencsepizza, olaszos rakott burgonya, házi medvehagymapesztós fusilli, pasta al forno, az olasz rakott tészta, olaszos szendvics gabagoollal, avagy Tony Soprano kedvenc szendvicse, Italian Chopped Sandwich és
klasszikus margherita pizza is.
Még több mozzarellából receptért görgess lejjebb!
Az év bármely időszakában vehetünk piacon, szuper- és hipermarketekben, kisebb boltokban is. Eredeti bivalymozzarellát különlegesebb delikáteszekben keressünk.
Hűtőben tárolva egy-két napon belül fogyasszuk el.
fehérjetartalom
22.17 g
zsírtartalom
79021.238 g
szénhidráttartalom
2.4 g
víztartalom
50.01 g
Kalcium
505 mg
Nátrium
486 mg
Foszfor
354 mg
Magnézium
20 mg
B6 vitamin
0.037 g
Kolin
15.4 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.283 mg
E vitamin
0.19 mg
fehérje
22.17 g
Zsír
telített zsírsav
13.9 g
egyszeresen telített zsírsav
6.573 g
többszörösen telített zsírsav
0.765 g
koleszterin
79 g
ásványi anyagok
Kalcium
505 mg
Vas
0.44 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
354 mg
Nátrium
486 mg
Cink
2.92 mg
Réz
0.011 mg
Mangán
0.03 mg
Szelén
17 µg
szénhidrát
víz
50.01 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.03 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.283 mg
Niacin - B3 vitamin
0.104 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.141 mg
Folát
7 µg
Kolin
15.4 mg
Retinol
174 µg
Béta-karotin
57 µg
E vitamin
0.19 mg
D vitamin
16 µg
K vitamin
2.3 µg
B12 vitamin
2.28 µg
A vitamin
179 µg
B6 vitamin
0.037 g
Szombaton igazi mexikói hangulatot varázsolunk a konyhába, készítsük el eme recepteket!
NosaltyMost kiderül, hogy lesz-e bármi változás vagy korlátozás az árrésstop miatt az Aldinál.
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
NosaltyNem, nem a sütési metódussal van feltétlen a gond, hanem már a húselőkészítéssel. Felejtsd el a nyers csirkemell apró csíkokra vágását, ha félsz, hogy kiszárad a hús, hagyd nagyobb darabban!
Ha szeretnél olcsó, mégis minőségi késeket a konyhádba, akkor érdemes lecsapnod erre az akcióra!
A levesünkbe tej nem kerül, a főételünkbe hús, a sütinkbe pedig liszt, de nagyon finom lesz minden, higgyetek nekünk!
A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel. Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel. Hogy miért vadász a címe? Mert így ...
Gyorsan és könnyen elkészíthető húsvéti fogás ez a tojáskrém, ami pont olyan krémes és légiesen könnyed, mint ahogy gyerekkorunkból emlékszünk rá! A majonézes torma és a tejföl ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!