Áfonyadzsem

Áfonyadzsem

Leírás

Az áfonya cserjéje Észak-Amerikában őshonos, de a hazai erdőkben is fellelhető. Fajtái, a fekete- és a vörös áfonya is magas vitamin és antioxidáns tartalmuk miatt a szupergyümölcsök közé tartoznak. Az áfonyából nagyon ízletes lekvár és dzsem készíthető. A dzsem abban különbözik a lekvártól, hogy gyümölcsdarabokat is tartalmaz, így kevésbé egységes textúrájú, mint hígabb, homogénebb társa. Fanyar, karakteres íze miatt nem csak a tömény, édes süteményekkel, de a vadhúsból készült ételekkel is jól harmonizál. Az áfonyadzsemet a népi gyógyászatban is alkalmazzák, közismerten megállítja a hasmenést és jótékony hatással van a látásra. Ma már bármely nagyobb szupermarketben kapható, ára kicsit magasabb, mint a többi, nem bogyós gyümölcsből készült dzsemé, de sűrűbb állaga és intenzívebb íze miatt kevesebbet is kell használnunk belőle

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Felbontás előtt sötét helyen, felbontás után hűtőben.

100g Áfonyadzsem

fehérjetartalom

0.37 g

zsírtartalom

0.048 g

szénhidráttartalom

68.86 g

víztartalom

30.47 g

gramm Áfonyadzsem?

Top ásványi anyagok

Nátrium

32 mg

Kalcium

20 mg

Foszfor

19 mg

Magnézium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.02 g

Kolin

10.2 mg

C vitamin

8.8 mg

E vitamin

0.12 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.37 g

Zsír

telített zsírsav

0.01 g

egyszeresen telített zsírsav

0.038 g

ásványi anyagok

Kalcium

20 mg

Vas

0.49 mg

Magnézium

4 mg

Foszfor

19 mg

Nátrium

32 mg

Cink

0.06 mg

Réz

0.1 mg

Mangán

0.04 mg

Szelén

2 µg

szénhidrát

rost

1.1 g

cukor

48.5 g

víz

30.47 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.016 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.076 mg

Niacin - B3 vitamin

0.036 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.02 mg

Folát

11 µg

Kolin

10.2 mg

E vitamin

0.12 mg

C vitamin

8.8 mg

B6 vitamin

0.02 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...