r
Nosalty Logó

Caldo Verde - a portugál kolbászos kelkáposztaleves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
Caldo Verde - a portugál kolbászos kelkáposztaleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 507 kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2032 kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 46 kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    26.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2178.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    275 mg
  • Nátrium
    1663 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    378.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    101 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    150 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    192 micro
  • Kolin:
    97 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1202 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    172 micro
Összesen 507 kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    60.1 g

Zsír

  • Összesen
    107.8 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    126 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8712.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    442 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    447 mg
  • Foszfor
    1098 mg
  • Nátrium
    6651 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    197.9 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    1514.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    400 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    404 mg
  • D vitamin:
    122 micro
  • K vitamin:
    600 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    768 micro
  • Kolin:
    390 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4809 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    688 micro
Összesen 2032 kcal
  • 3% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    153 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    110 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 46 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsünk fel 2 evőkanál olajat egy nagy lábasban közepes lángon. Öntsük bele a finomra aprított hagymát, fokhagymát, és gyakran kevergetve dinszteljük üvegesre, körülbelül 10 perc alatt.
  2. Dobjuk bele a kockákra vágott burgonyát, majd gyakran átforgatva, körülbelül 7 percig főzzük a hagymával.
  3. Ezután öntsük fel 1,5 liter zöldségalaplével (vagy 1 liter zöldségalaplével és fél liter vízzel), majd magas lángon forraljuk fel. Forrás után csökkentsük a hőt közepesen alacsonyra, fedjük le, és addig főzzük, amíg a burgonya puhára nem fő, nagyjából 20-25 percig.
  4. Amíg fő a burgonya, vágjuk fűszálvékony csíkokra a kelkáposztát (vagy a fodros kelt). A legegyszerűbb módja ennek, ha elsőként a kelkáposztalevelek közepét, vastagabb szárát vágjuk ki egy éles késsel, majd a leveleket egymásra fektetve nagyon vékonyra (szinte fűszál vékonyságúra) szeleteljük. Ha a szálak túl hosszúak lesznek, nyugodtan vágjuk ketté őket, nehogy evés közben gondot okozzanak.
  5. Ha megfőtt a burgonya, a levest botmixerrel pürésítjük le, vagy adagonként aprítógépben turmixoljuk össze. Az sem baj, ha nem teljesen sima péppé mixeljük, maradhat darabosabb is.
  6. Ezután tegyük vissza a tűzhelyre, vegyük a hőt alatta alacsony fokozatúra, majd keverjük hozzá a zöldeket (kelkáposztát vagy fodros kelt), és fedő nélkül főzzük össze 10-15 percig, amíg megpuhulnak a kellevelek.
  7. Az utolsó összerotyogtatás alatt egy serpenyőben pirítsuk ropogósra a chorizo- vagy főzőkolbász-karikákat 5 evőkanál olívaolajon, nagyjából 3-5 perc alatt. Tegyük őket egy nedvszívó papírtöltőre, a kolbászzsíros olajat pedig hagyjuk kihűlni.
  8. A legvégén adjunk hozzá a leveshez 1 evőkanál almaecetet (opcionális), ízesítsük sóval, borssal.
  9. Tálaláskor merjük a levest tálkába vagy mélytányérra, helyezzük a tetejére a sült kolbászkarikákat, majd csepegtessük rá a kolbászzsíros olajunkat, vagy friss, jó minőségű olívaolajjal locsoljuk meg. Tálalhatjuk friss kenyérrel is.
  • Receptkönyvben: 137
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 56
  • Össznézettség: 9816
  • Feltöltés dátuma: 2022. január 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Caldo Verde - a portugál kolbászos kelkáposztaleves
Hering András 182 recept

A Caldo Verde Portugália hivatalos nem hivatalos levese. Ez azt jelenti, hogy nemcsak Portugáliában, hanem az egész régióban, például az Azori-szigeteken is főzik. Egy igazi megnyugtató, a portugál telekhez illő, lélekmelegítő ételről van szó, amely az ország történelmi karakterét is tükrözi: egyszerű, őszinte, és a földhöz kötődik. A Minho régióból származó levest hagyományosan vízzel készítik, a hagymát és a burgonyát pedig nyersen főzik, miközben a zöldség- vagy csirkealaplé külön fazékban forr. Az alaplé hozzáadása és a burgonya hagymával és fokhagymával való külön párolása több réteg ízt ad a levesnek. Ezenkívül ahelyett, hogy olívaolajat csorgatnának a tetejére, a chouriço (portugál kolbász) serpenyőben lepirított olívaolajos zsírját használják, amely füstösséget és egy kis színt kölcsönöz a kelkáposztalevesnek. Apropó, kelkáposzta: a leveleket mindig a lehető legvékonyabbra vágjuk, ez adja a leves jellegzetes és klasszikus megjelenését.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...