Caldo Verde - a portugál kolbászos kelkáposztaleves
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
14g olívaolaj124 kcal
-
250g kelkáposzta54 kcal
-
125g fodros kel0 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
250g burgonya144 kcal
-
375g zöldség alaplé26 kcal
-
1g almaecet0 kcal
-
50g chorizo148 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
56g olívaolaj495 kcal
-
1000g kelkáposzta216 kcal
-
500g fodros kel0 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
1000g burgonya578 kcal
-
1500g zöldség alaplé105 kcal
-
5g almaecet1 kcal
-
200g chorizo592 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
1.3g olívaolaj11 kcal
-
22.9g kelkáposzta5 kcal
-
11.5g fodros kel0 kcal
-
2.1g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
22.9g burgonya13 kcal
-
34.4g zöldség alaplé2 kcal
-
0.1g almaecet0 kcal
-
4.6g chorizo14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 15 g
Zsír
-
Összesen 26.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2178.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 111 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 112 mg
-
Foszfor 275 mg
-
Nátrium 1663 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.5 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 378.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 100 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 101 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 150 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 192 micro
-
Kolin: 97 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1202 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 172 micro
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 60.1 g
Zsír
-
Összesen 107.8 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 126 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8712.7 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 442 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 447 mg
-
Foszfor 1098 mg
-
Nátrium 6651 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 197.9 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 1514.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 400 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 404 mg
-
D vitamin: 122 micro
-
K vitamin: 600 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 768 micro
-
Kolin: 390 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4809 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 688 micro
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.4 g
Zsír
-
Összesen 2.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 199.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 25 mg
-
Nátrium 153 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 34.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 110 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Hozzávalók
-
1.5 l zöldség alaplé
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Melegítsünk fel 2 evőkanál olajat egy nagy lábasban közepes lángon. Öntsük bele a finomra aprított hagymát, fokhagymát, és gyakran kevergetve dinszteljük üvegesre, körülbelül 10 perc alatt.
- Dobjuk bele a kockákra vágott burgonyát, majd gyakran átforgatva, körülbelül 7 percig főzzük a hagymával.
- Ezután öntsük fel 1,5 liter zöldségalaplével (vagy 1 liter zöldségalaplével és fél liter vízzel), majd magas lángon forraljuk fel. Forrás után csökkentsük a hőt közepesen alacsonyra, fedjük le, és addig főzzük, amíg a burgonya puhára nem fő, nagyjából 20-25 percig.
- Amíg fő a burgonya, vágjuk fűszálvékony csíkokra a kelkáposztát (vagy a fodros kelt). A legegyszerűbb módja ennek, ha elsőként a kelkáposztalevelek közepét, vastagabb szárát vágjuk ki egy éles késsel, majd a leveleket egymásra fektetve nagyon vékonyra (szinte fűszál vékonyságúra) szeleteljük. Ha a szálak túl hosszúak lesznek, nyugodtan vágjuk ketté őket, nehogy evés közben gondot okozzanak.
- Ha megfőtt a burgonya, a levest botmixerrel pürésítjük le, vagy adagonként aprítógépben turmixoljuk össze. Az sem baj, ha nem teljesen sima péppé mixeljük, maradhat darabosabb is.
- Ezután tegyük vissza a tűzhelyre, vegyük a hőt alatta alacsony fokozatúra, majd keverjük hozzá a zöldeket (kelkáposztát vagy fodros kelt), és fedő nélkül főzzük össze 10-15 percig, amíg megpuhulnak a kellevelek.
- Az utolsó összerotyogtatás alatt egy serpenyőben pirítsuk ropogósra a chorizo- vagy főzőkolbász-karikákat 5 evőkanál olívaolajon, nagyjából 3-5 perc alatt. Tegyük őket egy nedvszívó papírtöltőre, a kolbászzsíros olajat pedig hagyjuk kihűlni.
- A legvégén adjunk hozzá a leveshez 1 evőkanál almaecetet (opcionális), ízesítsük sóval, borssal.
- Tálaláskor merjük a levest tálkába vagy mélytányérra, helyezzük a tetejére a sült kolbászkarikákat, majd csepegtessük rá a kolbászzsíros olajunkat, vagy friss, jó minőségű olívaolajjal locsoljuk meg. Tálalhatjuk friss kenyérrel is.
- Receptkönyvben: 137
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 56
- Össznézettség: 9816
- Feltöltés dátuma: 2022. január 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
A Caldo Verde Portugália hivatalos nem hivatalos levese. Ez azt jelenti, hogy nemcsak Portugáliában, hanem az egész régióban, például az Azori-szigeteken is főzik. Egy igazi megnyugtató, a portugál telekhez illő, lélekmelegítő ételről van szó, amely az ország történelmi karakterét is tükrözi: egyszerű, őszinte, és a földhöz kötődik. A Minho régióból származó levest hagyományosan vízzel készítik, a hagymát és a burgonyát pedig nyersen főzik, miközben a zöldség- vagy csirkealaplé külön fazékban forr. Az alaplé hozzáadása és a burgonya hagymával és fokhagymával való külön párolása több réteg ízt ad a levesnek. Ezenkívül ahelyett, hogy olívaolajat csorgatnának a tetejére, a chouriço (portugál kolbász) serpenyőben lepirított olívaolajos zsírját használják, amely füstösséget és egy kis színt kölcsönöz a kelkáposztalevesnek. Apropó, kelkáposzta: a leveleket mindig a lehető legvékonyabbra vágjuk, ez adja a leves jellegzetes és klasszikus megjelenését.