Fodros kel

Fodros kel

Leírás

Fodros kel – receptek, leírás, tippek

A fodros kel a legtöbb káposztaféléhez hasonlóan a Földközi-tenger környékéről származik. A mai fodros kel egyik rokonát már az ókori Görögországban is termesztették, ahonnan a rómaiak közvetítésén keresztül terjedt el más országokban is. Hazánkban a XVI. századtól maradtak fenn írásos feljegyzések a káposztafélékről, bár a fodros kel a legkevésbé elterjedt fajta a magyar konyhákban.

A fodros kel (angolul kale) viszont sok más országban trendi superfoodnak számít kedvező élettani hatásai miatt. Amerikában a modern tudatos táplálkozás egyik fő zöldségalapanyaga, főként értékes vitamin-, antioxidáns- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a fodros kel?

A fodros kel kétnyári növény, kis hőigényű, így gyakorlatilag a nálunk előforduló leghidegebb teleket is átvészeli. Különös alakú, nagy, jellegzetesen fodrozott, sötétzöld levelei miatt méltán nevezhetjük díszzöldségnek. Alakja változatos: oszlopszerű, vagy földre terülő. Nincs olyan egybefüggő feje, mint a legtöbb káposztafajtának.

Energia- és makrotápanyag-tartalma hasonló a kelkáposztáéhoz, a fodros kel szénhidráttartalma valamivel alacsonyabb, mint a kelkáposztáé, míg élelmirost-tartalma csöppet magasabb. A fodros kel kalciumtartalma viszont körülbelül hétszerese a kelkáposztáénak, C-vitamin-tartalma háromszorosa, míg A-vitamin-tartalma csaknem ötszöröse.

Hogyan vásároljuk?

Nagyobb, különlegesebb zöldségeket is forgalmazó boltokban, webshopokban, piacokon, zöldségeseknél keressük. Lehetőleg akkor vegyük meg, ha nem a tengerentúlról, hanem hazai termelőktől érkezik!

Hogyan készítsük el a fodros kelt?

Kiváló salátaalapanyag nyersen, de sokan egészséges zöld smoothie-ba is belerakják. Vágjuk le a szárról a leveleket, mossuk, szárítsuk meg őket, tépjük/vágjuk csíkokra, adjunk hozzá almát, diót, sajtot, például kecskesajtot, majd locsoljuk meg egyszerűen olívaolajjal, vagy készíthetünk citromos vinaigreitte-et is hozzá. Ha húsra vágyunk, mehet hozzá rosto csirke, de akár pirított baconkockák is.

Lehet belőle pesztót is készíteni, de tésztákhoz is kiváló párolva, pirítva, és levesekben is isteni, csak úgy, mint a kelkáposzta. A mi kedvencünk viszont, ha sütőben egészséges csipszet készítünk belőle: ez a kale-chips.

Mi készülhet a fodros kelből?

Főzzünk krémes, fodroskel-pestós spagettit, készítsünk langyos fodroskel-salátát, házi csipszet, sütőtökös rizottót vagy gnocchit, portugál kolbászos kelkáposztalevest, de lehet belőle gomolyás-batátás saláta, toszkán bableves vagy krémes fehérbableves is.

Még több fodros keles receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Kora ősztől akár a tél elejéig is kapható a nagyobb (termelői) piacokon, de kereshetjük a különlegesebb zöldségeseknél is. Csomagolva, leveleire szedve a nagyobb élelmiszerboltokban lelhető fel, általában vegyes salátakeverékekben.

hogyan tároljam

Szükség esetén a hűtőben egy hétig eltartható, de frissen a legjobb.

100g Fodros kel

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm fodros kel?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

Címlapról ajánljuk