Fodros kel

A fodros kel a legtöbb káposztaféléhez hasonlóan a Földközi-tenger környékéről származik. A mai fodros kel egyik rokonát már az ókori Görögországban is termesztették, ahonnan a rómaiak közvetítésén keresztül terjedt el más országokban is. Hazánkban a XVI. századtól maradtak fenn írásos feljegyzések a káposztafélékről, bár a fodros kel a legkevésbé elterjedt fajta a magyar konyhákban.
A fodros kel (angolul kale) viszont sok más országban trendi superfoodnak számít kedvező élettani hatásai miatt. Amerikában a modern tudatos táplálkozás egyik fő zöldségalapanyaga, főként értékes vitamin-, antioxidáns- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A fodros kel kétnyári növény, kis hőigényű, így gyakorlatilag a nálunk előforduló leghidegebb teleket is átvészeli. Különös alakú, nagy, jellegzetesen fodrozott, sötétzöld levelei miatt méltán nevezhetjük díszzöldségnek. Alakja változatos: oszlopszerű, vagy földre terülő. Nincs olyan egybefüggő feje, mint a legtöbb káposztafajtának.
Energia- és makrotápanyag-tartalma hasonló a kelkáposztáéhoz, a fodros kel szénhidráttartalma valamivel alacsonyabb, mint a kelkáposztáé, míg élelmirost-tartalma csöppet magasabb. A fodros kel kalciumtartalma viszont körülbelül hétszerese a kelkáposztáénak, C-vitamin-tartalma háromszorosa, míg A-vitamin-tartalma csaknem ötszöröse.
Nagyobb, különlegesebb zöldségeket is forgalmazó boltokban, webshopokban, piacokon, zöldségeseknél keressük. Lehetőleg akkor vegyük meg, ha nem a tengerentúlról, hanem hazai termelőktől érkezik!
Kiváló salátaalapanyag nyersen, de sokan egészséges zöld smoothie-ba is belerakják. Vágjuk le a szárról a leveleket, mossuk, szárítsuk meg őket, tépjük/vágjuk csíkokra, adjunk hozzá almát, diót, sajtot, például kecskesajtot, majd locsoljuk meg egyszerűen olívaolajjal, vagy készíthetünk citromos vinaigreitte-et is hozzá. Ha húsra vágyunk, mehet hozzá rosto csirke, de akár pirított baconkockák is.
Lehet belőle pesztót is készíteni, de tésztákhoz is kiváló párolva, pirítva, és levesekben is isteni, csak úgy, mint a kelkáposzta. A mi kedvencünk viszont, ha sütőben egészséges csipszet készítünk belőle: ez a kale-chips.
Főzzünk krémes, fodroskel-pestós spagettit, készítsünk langyos fodroskel-salátát, házi csipszet, sütőtökös rizottót vagy gnocchit, portugál kolbászos kelkáposztalevest, de lehet belőle gomolyás-batátás saláta, toszkán bableves vagy krémes fehérbableves is.
Még több fodros keles receptért görgess lejjebb!
Kora ősztől akár a tél elejéig is kapható a nagyobb (termelői) piacokon, de kereshetjük a különlegesebb zöldségeseknél is. Csomagolva, leveleire szedve a nagyobb élelmiszerboltokban lelhető fel, általában vegyes salátakeverékekben.
Szükség esetén a hűtőben egy hétig eltartható, de frissen a legjobb.
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok
Mindent megmentünk, átalakítunk: a zöldségmaradék salátába, a húsvéti sonka palacsintába kerül, a száraz kalács pedig édes bundát kap!
NosaltySzinte lehetetlen kiküszöbölni, hogy a húsvéti dínom-dánom után ne legyen maradék, amivel nem tudunk mit kezdeni. E heti fogásaink segítő fakanalat nyújtanak, hogy minden, ami húsvéti alapanyag, méltó módon születhessen újjá!
NosaltyMájus 8-a a Magyar Fagylalt Napja, amit méltó módon kell ünnepelni, éppen ezért több száz cukrászda adja féláron fagyiját országszerte.
NosaltyA sétálás az egyik legjobb mozgásforma, ha fogyni szeretnénk. Na de mennyi az annyi?
Mai Napi Tippünk elárulja, mi az, amit szinte mind elrontunk, amikor brokkolival sütünk-főzünk.
Az életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!