Krémes fodroskel-pestós spagetti
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 13% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 27% Zsír
Pestó
-
100g fodros kel0 kcal
-
0g só0 kcal
-
75g spagetti tészta278 kcal
-
10g pisztácia57 kcal
-
19g olívaolaj166 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
29 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
581
kcal
- 13% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 27% Zsír
Pestó
-
400g fodros kel0 kcal
-
0g só0 kcal
-
300g spagetti tészta1113 kcal
-
40g pisztácia229 kcal
-
75g olívaolaj663 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
30g parmezán sajt118 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
2328
kcal
- 13% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 27% Zsír
Pestó
-
45.7g fodros kel0 kcal
-
0g só0 kcal
-
34.2g spagetti tészta127 kcal
-
4.6g pisztácia26 kcal
-
8.6g olívaolaj76 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
3.4g parmezán sajt13 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
265
kcal
- 13% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 9% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.7 g
Zsír
-
Összesen 32 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 566.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 118 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 243 mg
-
Nátrium 94 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 11.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 184 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 130 micro
Összesen
581
kcal
- 13% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 9% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 58.7 g
Zsír
-
Összesen 128.1 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 74 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 81 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2266 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 201 mg
-
Kálcium 473 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 217 mg
-
Foszfor 974 mg
-
Nátrium 378 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 237.2 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 45.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 259 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 53 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 734 micro
-
Kolin: 85 mg
-
Retinol - A vitamin: 248 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 128 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 518 micro
Összesen
2328
kcal
- 13% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 9% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 14.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 258.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 5.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 84 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
265
kcal
Hozzávalók
Pestó
Elkészítés
Pestó
- A kelleveleket egy nagy fazék forrásban lévő, sós vízben blansírozzuk (azaz pár percre forró, lobogó vízbe mártjuk, majd lehetőség szerint rövid időre jeges vízbe tesszük, visszahűtjük őket. Ettől a zöldségek ropogósak maradnak, színüket megőrzik) nagyjából 30 másodpercig, amíg a levelek megpuhulnak és élénkzöld színük nem lesz. Szedjük ki a leveleket a forró vízből, de a vizet tartsuk továbbra is forrásban, ebben főhet majd a tészta. A fodros kel leveleket merítsük jeges vízbe, majd hagyjuk kihűlni őket, a felesleges vizet pedig nyomkodjuk ki belőlük.
- A spagetti tésztát főzzük meg a forrásban lévő vízben, időnként megkeverve. „Al dente”-re, azaz félkeményre.
- A pisztáciát, az olívaolajat, a fokhagymát és alig 1 dl főzővizet turmixgépben vagy konyhai robotgépben turmixoljunk nagyon simára. Adjuk hozzá a kelt és a reszelt parmezánt. Turmixolás közben adhatunk még hozzá egy-egy evőkanál vizet és olívaolajat, hogy még selymesebb legyen. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Akkor van kész, ha egy gazdag, krémes pürét kapunk. Borítsuk ki a kész pesztót egy nagy tálba.
- A kifőtt tésztát fogó segítségével tegyük a pesztós tálba, és adjuk hozzá a vajat és egy kevés főzővizet. Ha szükséges, adjunk hozzá többet, majd alacsony lángon, alaposan keverjük össze, hogy a szósz mindenhol bevonja a tésztát.
- Tálaláskor reszeljünk a tetejére parmezánt, és szórjuk meg frissen őrölt borssal.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 62
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 46
- Össznézettség: 6115
- Feltöltés dátuma: 2021. február 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
189 recept
Szinte bármiből lehet pestót készíteni. Lényeg, hogy a fokhagyma, az olajos magvak és parmezán szentháromsága ne törjön meg. Nagy kedvenceim közé tartoznak az élénkzöld szószok és mártások, valamilyen tésztafélével társítva. Egy csokor csodás fodros kel ihletett meg, melyből egy újabb szuperzöld fogást készítettem. Íme a fodros kel-pestó, spagettivel!