Krémes fehérbab-leves fodros kellel
- 20% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
1 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
38g fodros kel0 kcal
-
250g fehérbab833 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
250g zöldség alaplé18 kcal
-
0g almaecet0 kcal
- 20% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
5 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
150g fodros kel0 kcal
-
1000g fehérbab3330 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
1000g zöldség alaplé70 kcal
-
0g almaecet0 kcal
- 20% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
3.8g vöröshagyma1 kcal
-
3.4g sárgarépa1 kcal
-
1.7g halványító zeller0 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
6.3g fodros kel0 kcal
-
41.9g fehérbab140 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
41.9g zöldség alaplé3 kcal
-
0g almaecet0 kcal
- 20% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 59 g
Zsír
-
Összesen 6.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2804.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 618 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 481 mg
-
Foszfor 770 mg
-
Nátrium 861 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 155.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 71.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 151 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 981 micro
-
Kolin: 169 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 619 micro
-
β-karotin 1499 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
- 20% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 235.9 g
Zsír
-
Összesen 24.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11216.5 g
-
Cink 37 mg
-
Szelén 130 mg
-
Kálcium 2471 mg
-
Vas 105 mg
-
Magnézium 1923 mg
-
Foszfor 3080 mg
-
Nátrium 3443 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 18 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 620.9 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 156 mg
VÍZ
-
Összesen 287.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 602 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 86 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3922 micro
-
Kolin: 677 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 5996 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 288 micro
- 20% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 470.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 104 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 129 mg
-
Nátrium 144 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 12.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 164 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 104 micro
-
β-karotin 251 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Hozzávalók
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 közepes db sárgarépa
-
1 közepes szár halványító zeller
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 ek olívaolaj
-
2 teáskanál fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
1 l zöldség alaplé
-
1 teáskanál almaecet
Elkészítés
- Kezdjük a leves alapjával: felkockázunk 1 közepes vöröshagymát, meghámozunk és felkockázunk 1 közepes sárgarépát, és felaprítunk 1 közepes zellerszárat.
- Aprítsunk fel 3 gerezd fokhagymát. Vágjuk ki a fodros kel szárát, majd vágjuk durvára a leveleket. Csöpögtessük és öblítsük le a 3 doboznyi konzerv fehérbabot (ha előző este beáztatott száraz fehérbabból főzzük, akkor csak öblítsük le).
- Melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat egy nagy fazékban közepes lángon, amíg csillogó nem lesz. Adjuk hozzá a hagymás-sárgarépás-zellerszáras keveréket, majd főzzük időnként megkeverve, amíg megpuhul, körülbelül 5 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, 2 teáskanál fűszerpaprikát, ízlés szerint sózzuk, és hintsük meg chili- vagy pirospaprika-pehellyel. Keverjük össze, és főzzük illatig, körülbelül 30 másodpercig.
- Adjuk hozzá a babot, és finoman, óvatosan keverjük össze. Öntsünk hozzá 1 liter zöldségalaplevet. Közepes lángon forraljuk fel. Csökkentsük a hőt, és főzzük további 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- A leves felét turmixgépbe merjük. Turmixoljuk össze: kezdjük alacsony sebességgel, majd fokozatosan növeljük a nagyobb sebességgel, amíg sima és krémes nem lesz, 30 másodperctől 1 percig. Öntsük vissza az edénybe, forraljuk fel. Adjuk hozzá a durvára vágott fodros kelt vagy kelkáposztát, és főzzük 3-5 percig, amíg puha és élénkzöld nem lesz.
- Levesszük a tűzről. Adjunk hozzá 1 teáskanál almaecetet, és keverjük össze. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint ízesítsük sóval.
- Receptkönyvben: 107
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 28
- Össznézettség: 7083
- Feltöltés dátuma: 2023. október 28.
Ajánló
Az egyik legjobb dolog ebben a fehérbabos, fodros keles levesben a krémes alap. Buja és bársonyosan sima textúrája van, amely hihetetlenül laktató, anélkül, hogy túl tömény és megterhelő lenne. Ráadásul nem kell egy csepp tejszín sem – vagy bármiféle tejtermék – hozzá, hogy szuperkrémes legyen. Itt a krémesség abból adódik, hogy a babot, az alaplevet és a párolt zöldségeket turmixoljuk, majd visszakeverjük az edénybe.
Receptkategóriák
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Amikor lehűl az idő, olyan levesre vágyom, amely felmelegít, és teljesen meghitt hangulatot varázsol. Tökéletes választás erre az időre ez a krémes fehérbabos leves. Megvan az a bársonyosan sima, ultrakrémes textúrája és kiadóssága, amire ilyenkor vágyunk, miközben nem megterhelő, és nagyon egészséges. Ráadásul, ha füstölt pirospaprikával készítjük, a enyhén füstös íze éppen olyan hatást ér el, mint egy füstölt hússal készült bableves, pedig valójában egy vegán ételt főzünk.