Spagetti karamellizált hagymával, fodros kellel és gorgonzolával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Bodon Judit dietetikus
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 12% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
80g spagetti tészta297 kcal
-
50g fodros kel0 kcal
-
50g lilahagyma18 kcal
-
50g gorgonzola177 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
50g zöldség alaplé4 kcal
-
5g nádcukor19 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
10g balzsamecet9 kcal
Összesen
595
kcal
- 12% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
80g spagetti tészta297 kcal
-
50g fodros kel0 kcal
-
50g lilahagyma18 kcal
-
50g gorgonzola177 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
50g zöldség alaplé4 kcal
-
5g nádcukor19 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
10g balzsamecet9 kcal
Összesen
595
kcal
- 12% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
26.4g spagetti tészta98 kcal
-
16.5g fodros kel0 kcal
-
16.5g lilahagyma6 kcal
-
16.5g gorgonzola58 kcal
-
2.6g olívaolaj23 kcal
-
16.5g zöldség alaplé1 kcal
-
1.7g nádcukor6 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.3g balzsamecet3 kcal
Összesen
195
kcal
- 12% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.5 g
Zsír
-
Összesen 23.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1782.3 g
-
Cink 134 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 298 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 360 mg
-
Nátrium 868 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.6 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 56.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 198 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Összesen
595
kcal
- 12% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.5 g
Zsír
-
Összesen 23.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1782.3 g
-
Cink 134 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 298 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 360 mg
-
Nátrium 868 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.6 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 56.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 198 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Összesen
595
kcal
- 12% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 588.2 g
-
Cink 44 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 98 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 286 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 18.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Összesen
195
kcal
Hozzávalók
-
80 g spagetti tészta
-
50 g fodros kel
-
1 kis db lilahagyma
-
50 g gorgonzola
-
1 ek olívaolaj
-
50 ml zöldség alaplé
-
1 teáskanál nádcukor
-
chilipehely ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 ek balzsamecet
Elkészítés
- Egy nagy serpenyőben melegítsük meg az olajat. Adjuk hozzá a vékony félkarikákra vágott lila hagymát, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk.
- Pároljuk a hagymát kb. 10 percig, majd adjuk hozzá a cukrot, a chilipelyhet, a balzsamecetet (az eredeti receptben vörösborecet van, de itthon az épp nem volt - nem tudom, hogy azzal is ilyen isteni lett-e volna. :)) és az alaplevet. Főzzük további 10 percig.
- Menet közben egy fazékban forraljunk vizet, sózzuk, majd főzzük ki benne a spagettit. Az utolsó, kb. 4 percre adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott fodrost kelt. (Tudom, ez nekem is furcsán hangzott elsőre, de teljesen bevált.)
- Ha megfőtt a tészta, szűrjük le, a főzővizéből mentsünk el 1 dl-t, majd ezzel - és természetesen a fodros kellel - együtt tegyük a hagymás-ecetes mixtúrához a serpenyőbe, és forgassuk át. Adjuk gyorsan hozzá a kezünkkel törve a gorgonzola felét, keverjük át, hogy kicsit összeolvadjon, krémesítsen.
- Frissen, a maradék sajtot rátörve tálaljuk.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 188
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 7637
- Feltöltés dátuma: 2018. július 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Bodon Judit dietetikus
31 recept
Már régóta szerettem volna kipróbálni a messziföldről híres fodros kelt. Zöldségeseknél itthon sosem láttam, de aztán az egyik hipermarketben szembejött velem, csomagolt formában. Két receptet próbáltam ki vele, ez volt az egyik - és őszintén szólva még engem is meglepett, hogy mennyire isteni lett, csak szuperlatívuszokban tudok róla nyilatkozni. Mondjuk nyilván nem csak a fodros kel miatt, hanem sokat számított az édes hagyma, a karakteres balzsamecet és gorgonzola harmóniája is. Most a receptírás közben jött az ötlet, hogy még egy kis pirított tört dióval is megszórhattam volna. (Eredeti recept itt.)