Toszkán bableves sütőtökkel és fodros kellel (Zuppa Frantoiana)
- 12% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
20g sárgarépa7 kcal
-
1 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
100g vörösbab337 kcal
-
50g sütőtök19 kcal
-
25g burgonya14 kcal
-
100g fodros kel0 kcal
-
250g zöldség alaplé18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
- 12% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
80g sárgarépa29 kcal
-
5 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
400g vörösbab1348 kcal
-
200g sütőtök76 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
400g fodros kel0 kcal
-
1000g zöldség alaplé70 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
- 12% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
3.5g sárgarépa1 kcal
-
1.7g halványító zeller0 kcal
-
2.2g vöröshagyma1 kcal
-
17.5g vörösbab59 kcal
-
8.7g sütőtök3 kcal
-
4.4g burgonya3 kcal
-
17.5g fodros kel0 kcal
-
43.7g zöldség alaplé3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
- 12% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.7 g
Zsír
-
Összesen 5.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1573.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 119 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 161 mg
-
Foszfor 443 mg
-
Nátrium 835 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 97.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 374 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 417 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 969 micro
-
β-karotin 3274 micro
-
β-crypt 1458 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
- 12% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 94.9 g
Zsír
-
Összesen 20.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6295.3 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 475 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 644 mg
-
Foszfor 1773 mg
-
Nátrium 3339 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 290.9 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 69 mg
VÍZ
-
Összesen 390.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1496 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 78 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 55 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1668 micro
-
Kolin: 285 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 3877 micro
-
β-karotin 13096 micro
-
β-crypt 5831 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 292 micro
- 12% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 275 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 146 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 17.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 169 micro
-
β-karotin 572 micro
-
β-crypt 255 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
Hozzávalók
-
1 l zöldség alaplé
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 ek olívaolaj
Elkészítés
- A babot előző este áztassuk be.
- Az apróra vágott sárgarépát, zellert, hagymát néhány evőkanál olívaolajjal és egy csipet sóval egy vastag aljú serpenyőben, lassú tűzön főzzük meg. Hagyjuk a zöldségeket "izzadni" nagyjából 10 percig, de figyeljünk rá, hogy ne kapjanak oda, csak lassan puhuljanak.
- Adjuk hozzá az előző este beáztatott babot, és annyi vizet vagy alaplevet, hogy ellepje a zöldségeket. Forraljuk fel, majd további 15 percig főzzük.
- Merjünk ki a megfőtt zöldségekből körülbelül két merőkanállal (ha sűrűbben szeretnénk a levest, akkor a felét is lehet), turmixoljuk sima masszává, és merjük vissza az edénybe.
- Készítsük elő a fodros kelt: mossuk meg, majd vágjuk ki egy éles késsel a levelek hosszú, középső szárát, mivel ezek nagyon kemények, nem fognak megpuhulni a főzéstől sem. A leveleket aprítsuk vagy tépjük kisebb darabokra.
- Ezután mehet a leveshez az apróbb kockákra vágott sütőtök, burgonya és a fodros kel, majd öntsük fel annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje (legfeljebb 1 liternyivel), és főzzük 30 percig fedő nélkül, lassú tűzön, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
- Fűszerezzük kedvünkre, ízlésünk szerint sóval és borssal.
- Tálaljuk fokhagymával bedörzsölt, olívaolajjal megkent vagy csepegtetett pirítóssal.
- Receptkönyvben: 216
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 35
- Össznézettség: 13525
- Feltöltés dátuma: 2021. október 29.
Receptkategóriák
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Ez a toszkán leves az őszi étkezések megtestesítője, amely kéz a kézben jár az olasz olívabetakarítással, amikor friss, új zöld extra szűz olívaolaj készül. Ezt az ízekben és alapanyagokban gazdag zöldséges bablevest a toszkán olívatermelők leveseként tartják számon. Az olívát az olaszok október végén és november elején szedik le, a gyümölcs ugyanis ekkorra lesz ízekkel teli, napérlelte. A termelők korán kezdik a munkát, a nap rövidsége miatt pedig nincs sok idő arra, hogy nagy ebédeket tartsanak a szüret közben, az olasz háziasszonyok ezért már kora reggel megfőzik a lélekmelengető minestrone levest. Az étel alapvetően húsmentes, bár vannak, akik szívesen tesznek bele egy kis pancettát (olasz szalonnaféle): külön serpenyőben kisütik, és a sütőtökkel, burgonyával és kelkáposztával együtt a leveshez adják. Ha a fodros kel helyett más leveles zöldet használnánk (például spenótot), vegyük figyelembe, hogy míg a fodros kelnek több idő kell, hogy megpuhuljon, a spenót hamarabb fő meg.