Kelkáposzta leves - nem Frankfurti
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
24 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
27g zeller10 kcal
-
67g burgonya39 kcal
-
117g kelkáposzta25 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g majoranna1 kcal
-
0 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
333g víz0 kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
400g burgonya231 kcal
-
700g kelkáposzta151 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2g majoranna5 kcal
-
0 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2000g víz0 kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
4.4g vöröshagyma2 kcal
-
0.4g napraforgó olaj4 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
6.2g sárgarépa2 kcal
-
4.2g zeller2 kcal
-
10.4g burgonya6 kcal
-
18.2g kelkáposzta4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.1g majoranna0 kcal
-
0 kcal
-
3.9g habtejszín11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
52g víz0 kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 393.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 132 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.6 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 548.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 415 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 82 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 3541 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 175 micro
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27 g
Zsír
-
Összesen 64.4 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 167 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2359 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 610 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 333 mg
-
Foszfor 790 mg
-
Nátrium 599 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 141.6 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 3291.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2490 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 271 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 494 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 586 micro
-
Kolin: 173 mg
-
Retinol - A vitamin: 411 micro
-
α-karotin 7427 micro
-
β-karotin 21248 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 1051 micro
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.7 g
Zsír
-
Összesen 1.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 61.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 21 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 85.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 193 micro
-
β-karotin 553 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Hozzávalók
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 ek napraforgó olaj
-
2 gerezd fokhagyma
-
3 db sárgarépa
-
1 kis db zeller
-
70 dkg kelkáposzta
-
2 db babérlevél
-
2 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 l víz
Elkészítés
- A zöldségeket felkockázzuk, csíkozzuk, akármizzük.
- Olajon megpirítjuk a hagymát, későbba fokhagymát egy-két percig, majd erre szórjuk a fűszereket, és szintén egy-két percig pirítjuk. NE tovább, mert a majoranna keserű lesz.
- Szórjuk bele az összes zöldséget, a kelkáposzta kivételével,öntsünk alá egy decinyi vizet, majd fedő alatt kevergetve pirítsuk-pároljuk 15 percig.
- Szórjuk bele a laskára vágott káposztát, és annyi vízzel öntsük fel, ami épphogy ellepi. Fedő alatt főzzük készre, ízlés szerint sósszuk, borsozzuk.
- Utolsó lépésként a tejszínt vagycreme fraiche-t keverjük el egy kis forrró levessel egy tálban, és így öntsük a fazékba, hogy a forró lé ne kapja össze. Ekkor szaggassuk bele a galuskákat.
- Tálalhatjuk akárhogyan, én még megtorpedóztam egy kis pirított lenmaggal a végén.
- Receptkönyvben: 159
- Tegnapi nézettség: 86
- 7 napos nézettség: 431
- Össznézettség: 117510
- Feltöltés dátuma: 2010. január 27.
Ajánló
pH besorolás: erősen lúgosít. Erről bővebben itt olvashatsz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Mióta lúgosítással próbálkozom, állandó fejtörést okoz a fözés. Rá kellett jönnöm, hogy nem csak finomat, hanem a szervezetre valóban jótékony hatású ételt nem sokat főztem ezelőtt. Igyekszem ezen változtatni. (Persze megbotlások lesznek néha... :-) Nos, ezen irányvonal nem szükségszerűen jelenti azt, hogy az ételeknek ízetlennek kell lennie. Így született meg ez a leves, tekintve, hogy szeretem a kelkáposztát, és rendkívül hasznos is. Ès nem, nem frankfurti. Két okból: ha lenne benne virsli, akkor elvesztené nagyban lúgosító voltát. A másik, hogy a frankfurti levest igazából a virsli miatt hívták így. Az eredetvédettséget élvező frankfurti virslit füsttel tartósítják, és főzés helyett csak melegítést igényel. Hát ettől lenne a leves frankfurti. Innen a név, és nem onnan, hogy olyan sokan eszik ezt itt, Frankfurtban. Mi több, ezt a levest itt nem is ismerik, így az a nézet sem valós, miszerint "tipikusan német eredetü". Van nekik valami hasonló, de sem elkészítése, sem ízesítése nem áll rokonságban az otthonival. Szóval, egyszerűen kérem szépen, ez itt csak egy kelkáposztaleves, amit Ildikó szuper sajtgaluskájával készítettem el, és ekkor készült a manócipő is.