r
Nosalty Logó

Kelkáposzta leves - nem Frankfurti

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
P.
Kelkáposzta leves - nem Frankfurti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 198 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1182 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 31 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    393.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    132 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    548.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    415 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    82 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    3541 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    175 micro
Összesen 198 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27 g

Zsír

  • Összesen
    64.4 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    167 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2359 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    610 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    333 mg
  • Foszfor
    790 mg
  • Nátrium
    599 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    141.6 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    3291.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2490 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    271 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    494 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    586 micro
  • Kolin:
    173 mg
  • Retinol - A vitamin:
    411 micro
  • α-karotin
    7427 micro
  • β-karotin
    21248 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    1051 micro
Összesen 1182 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    61.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    21 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    85.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    193 micro
  • β-karotin
    553 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 31 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldségeket felkockázzuk, csíkozzuk, akármizzük.
  2. Olajon megpirítjuk a hagymát, későbba fokhagymát egy-két percig, majd erre szórjuk a fűszereket, és szintén egy-két percig pirítjuk. NE tovább, mert a majoranna keserű lesz.
  3. Szórjuk bele az összes zöldséget, a kelkáposzta kivételével,öntsünk alá egy decinyi vizet, majd fedő alatt kevergetve pirítsuk-pároljuk 15 percig.
  4. Szórjuk bele a laskára vágott káposztát, és annyi vízzel öntsük fel, ami épphogy ellepi. Fedő alatt főzzük készre, ízlés szerint sósszuk, borsozzuk.
  5. Utolsó lépésként a tejszínt vagycreme fraiche-t keverjük el egy kis forrró levessel egy tálban, és így öntsük a fazékba, hogy a forró lé ne kapja össze. Ekkor szaggassuk bele a galuskákat.
  6. Tálalhatjuk akárhogyan, én még megtorpedóztam egy kis pirított lenmaggal a végén.
  • Receptkönyvben: 159
  • Tegnapi nézettség: 86
  • 7 napos nézettség: 431
  • Össznézettség: 117510
  • Feltöltés dátuma: 2010. január 27.

Ajánló

pH besorolás: erősen lúgosít. Erről bővebben itt olvashatsz.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mióta lúgosítással próbálkozom, állandó fejtörést okoz a fözés. Rá kellett jönnöm, hogy nem csak finomat, hanem a szervezetre valóban jótékony hatású ételt nem sokat főztem ezelőtt. Igyekszem ezen változtatni. (Persze megbotlások lesznek néha... :-) Nos, ezen irányvonal nem szükségszerűen jelenti azt, hogy az ételeknek ízetlennek kell lennie. Így született meg ez a leves, tekintve, hogy szeretem a kelkáposztát, és rendkívül hasznos is. Ès nem,  nem frankfurti. Két okból: ha lenne benne virsli, akkor elvesztené nagyban lúgosító voltát. A másik, hogy a frankfurti levest igazából a virsli miatt hívták így. Az eredetvédettséget élvező frankfurti virslit füsttel tartósítják, és főzés helyett csak melegítést igényel. Hát ettől lenne a leves frankfurti. Innen a név, és nem onnan, hogy olyan sokan eszik ezt itt, Frankfurtban. Mi több, ezt a levest itt nem is ismerik, így az a nézet sem valós, miszerint "tipikusan német eredetü". Van nekik valami hasonló, de sem elkészítése, sem ízesítése nem áll rokonságban az otthonival. Szóval, egyszerűen kérem szépen, ez itt csak egy kelkáposztaleves, amit Ildikó szuper sajtgaluskájával készítettem el, és ekkor  készült a manócipő is.  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...