Klasszikus becsinált leves
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
175g csirkeaprólék257 kcal
-
100g sárgarépa36 kcal
-
68g fehérrépa43 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
45g karalábé9 kcal
-
75g zöldborsó61 kcal
-
16g gomba3 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
18 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
43g citrom7 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
13g rizs45 kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
700g csirkeaprólék1029 kcal
-
400g sárgarépa146 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
180g karalábé36 kcal
-
300g zöldborsó243 kcal
-
64g gomba14 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
71 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
50g rizs179 kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
26.3g csirkeaprólék39 kcal
-
15g sárgarépa5 kcal
-
10.2g fehérrépa6 kcal
-
6g zeller2 kcal
-
6.8g karalábé1 kcal
-
11.3g zöldborsó9 kcal
-
2.4g gomba1 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
6.4g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
3.8g tejföl7 kcal
-
6.4g citrom1 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
1.7g petrezselyem1 kcal
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.9g rizs7 kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 32.7 g
Zsír
-
Összesen 26 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 123 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 992.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 167 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 110 mg
-
Foszfor 465 mg
-
Nátrium 214 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 425.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1131 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 103 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 243 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 210 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 310 micro
-
α-karotin 3111 micro
-
β-karotin 8294 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 2718 micro
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 130.6 g
Zsír
-
Összesen 103.9 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 494 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3969.1 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 99 mg
-
Kálcium 669 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 439 mg
-
Foszfor 1862 mg
-
Nátrium 856 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 238.7 g
-
Cukor 65 mg
-
Élelmi rost 55 mg
VÍZ
-
Összesen 1700.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4524 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 411 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 970 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 51 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 842 micro
-
Kolin: 201 mg
-
Retinol - A vitamin: 1242 micro
-
α-karotin 12442 micro
-
β-karotin 33175 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 10873 micro
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 149.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 64 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 170 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 468 micro
-
β-karotin 1248 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 409 micro
-
Legnézettebb receptje
-
Hozzávalók
-
70 dkg csirkeaprólék
-
5 db sárgarépa
-
3 db fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
1 kis db karalábé
-
300 g zöldborsó
-
4 kis db gomba
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
1 db citrom
-
1 csipet kakukkfű
-
1 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A sárgarépát, fehérrépát, vöröshagymát, fokhagymát, karalábét, zellergumót és a gombát megmossuk, megpucoljuk. A répákat karikázzuk, a hagymát, zellert és a karalábét apró kockákra vágjuk, a gombát szeleteljük (a kisebb fejeket egyben lehet hagyni).
- Az olajat vagy a zsírt egy leveses fazékban felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Puhára dinszteljük, majd hozzáadjuk a csirkeaprólékot, amit szintén megforgatunk/megfuttatunk a hagymás zsiradékon.
- Ezután mehetnek hozzá a megtisztított, szeletelt zöldségek, forgassuk át őket is alaposan, sózzuk, borsozzuk, majd ha ragaszkodunk a lisztes sűrítéshez, szórjuk meg két evőkanál liszttel és keverjük át (én ezt a lépést kihagytam).
- Végül öntsük fel annyi hideg vízzel, ami ellepi a csirkeaprólékot és a zöldségeket, főzzük 45-50 percig alacsony hőfokon, elég ha finoman gyöngyöződik a levesünk, amíg főzzük.
- A főzés vége közeledtével adjuk hozzá a zöldborsót, az apró gombafejeket, a kakukkfüvet, illetve ha kipróbálnánk levesbetétként a rizst is, adjuk hozzá azt is, majd további pár percig főzzük őket is a leveshez.
- Utolsó lépésként jöhet a tejföl/tejszín és a citrom leve! Bátran kanalazzuk és facsarjuk a leveshez őket is, majd forraljuk össze (én csak a tálaláskor szoktam tetszőleges tejföllel, citrommal és friss petrezselyemmel tálalni).
- Receptkönyvben: 533
- Tegnapi nézettség: 134
- 7 napos nézettség: 1374
- Össznézettség: 221047
- Feltöltés dátuma: 2021. október 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A becsinált leves nálam a gyerekkort idézi meg: nagyanyám után, anyám is rendszeresen készítette el nekünk ezt a kiadós levest, amit a tejföl tesz krémessé, a citrom leve pedig izgalmasan savanyúvá. A leves eredete után kutatva állapítottam meg, hogy bár az elnevezése sokunknak viccesen hangzik, de hivatalosan a neve a francia fricassée (ejtsd: frikasszé) szóból ered neve, ami "befőzöttet" jelent, a gyakorlatban pedig a puhára vagy félpuhára párolást jelenti. A francia konyhai technika alapja, hogy a fehér húst (általában csirkét vagy halat) megpárolják, majd apróra vágott zöldséget adnak hozzá és világos rántással besűrítik. A receptúrába a sűrítést is beletettem (ha már a klasszikus receptet szeretettem volna megmutatni), de rutinos becsinált leves főzőként ezt a lépést most már gyakran elhagyom, hiszen a tejföltől/főzőtejszíntől is szép krémes állagot kapunk. Továbbá még egy extra is került a receptbe, ez pedig a rizs, mint levesbetét, amit bár az eredeti receptek nem jegyeznek, de "anyám után szabadon" most én is belefőztem. Ez az én klasszikus becsinált levesem anyám emlékére.