Klasszikus tárkonyos csirkeraguleves
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
150g csirkemellfilé180 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
48g fehérrépa31 kcal
-
32g zeller12 kcal
-
200g karalábé40 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
40g zöldborsó32 kcal
-
50g gomba11 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
40g főzőtejszín52 kcal
-
4g citromlé1 kcal
-
16g vaj115 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
400g alaplé28 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g tárkonyecet0 kcal
-
11g tojás14 kcal
Összesen
588
kcal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
750g csirkemellfilé900 kcal
-
400g sárgarépa146 kcal
-
240g fehérrépa153 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
1000g karalábé200 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
200g zöldborsó162 kcal
-
250g gomba53 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
2000g alaplé140 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g tárkonyecet0 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
2936
kcal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
13.6g csirkemellfilé16 kcal
-
7.3g sárgarépa3 kcal
-
4.4g fehérrépa3 kcal
-
2.9g zeller1 kcal
-
18.2g karalábé4 kcal
-
1.6g vöröshagyma1 kcal
-
3.6g zöldborsó3 kcal
-
4.5g gomba1 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
3.6g főzőtejszín5 kcal
-
0.4g citromlé0 kcal
-
1.5g vaj10 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
-
36.4g alaplé3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g tárkonyecet0 kcal
-
1g tojás1 kcal
Összesen
54
kcal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.3 g
Zsír
-
Összesen 23.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 194 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2479.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 162 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 123 mg
-
Foszfor 635 mg
-
Nátrium 1503 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.5 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 503.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 790 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 125 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 127 micro
-
Kolin: 211 mg
-
Retinol - A vitamin: 174 micro
-
α-karotin 2484 micro
-
β-karotin 6145 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1225 micro
Összesen
588
kcal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 226.6 g
Zsír
-
Összesen 117 g
-
Telített zsírsav 61 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 970 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12398.3 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 247 mg
-
Kálcium 810 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 616 mg
-
Foszfor 3175 mg
-
Nátrium 7515 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 222.3 g
-
Cukor 77 mg
-
Élelmi rost 66 mg
VÍZ
-
Összesen 2515.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3950 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 626 mg
-
D vitamin: 68 micro
-
K vitamin: 208 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 95 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 636 micro
-
Kolin: 1055 mg
-
Retinol - A vitamin: 872 micro
-
α-karotin 12420 micro
-
β-karotin 30727 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 6125 micro
Összesen
2936
kcal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 225.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 137 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 72 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 226 micro
-
β-karotin 559 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 111 micro
Összesen
54
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Előkészítjük a zöldségeket: megmossuk őket, a hagymát finomra aprítjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, karikákra vágjuk, a zellert és a karalábét pedig felkockázzuk. A gombafejeket félbe, majd vékony szeletekre vágjuk.
- A csirkehúst kis darabokra vágjuk.
- Egy serpenyőben, vajon megpirítjuk a vöröshagymát és az összes zöldségeket (a gomba és a borsó kivételével, őket a legvégén adjuk a leveshez). A pirítás után kivesszük őket a serpenyőből, majd átrakjuk őket a leveses fazekunkba. A serpenyőben maradt vajon megpirítjuk a kockázott csirkemelldarabokat is (ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vajat is).
- A húst is a levesesfazékba adjuk a zöldségekhez, majd felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, tárkonnyal fűszerezzük, és addig főzzük alacsony lángon, amíg a zöldségek éppen megpuhulnak (nagyjából 15-30 perc).
- Ha már éppen hogy puhák a zöldségek, adjuk hozzá a zöldborsót és a gombát is. A klasszikus verzióban ezután kerül bele az ereszték, ami főzőtejszínből, tojássárgájából, tejfölből és néhány evőkanál lisztből áll össze. Tegyük keverőtálba az alapanyagokat, merjünk rá néhány kanál forró levest, majd mindezt alaposan keverjük el, és így adagoljuk a leveshez. A modern konyhákban általában csak főzőtejszínnel krémesítjük: szerintem a 30%-os zsírtartalmú habtejszín teszi a legkrémesebbé. Ha állagát sűrűbbre szeretnénk, keverjünk simára 2 evőkanál étkezési keményítőt 1 merőkanál levessel, majd öntsük vissza a leveshez. Ha tejfölt használunk, egy kis tálban keverjük ki a liszttel, majd kanalazzunk bele 1 merőkanál levest, keverjük simára, és öntsük a leveshez.
- Legvégül adjuk hozzá a finomra vágott petrezselymet, facsarjunk hozzá friss citromlevet, vagy menjen rá pár csepp tárkonyecet, sőt, ízesíthetjük pár teáskanál mustárral is.
- Receptkönyvben: 615
- Tegnapi nézettség: 102
- 7 napos nézettség: 717
- Össznézettség: 47316
- Feltöltés dátuma: 2023. július 06.
Receptkategóriák
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi levesek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Hering András
189 recept
A klasszikus tárkonyos csirkeraguleves titkát az eresztéke adja (így nevezik az erdélyi gasztronómiában a levesekhez, főzelékekhez sűrítés céljából adott alapanyagokat), mely tejszínből, tojássárgájából, tejfölből és néhány evőkanál lisztből áll össze. Tegyük keverőtálba az alapanyagokat, merjünk rájuk néhány kanál forró levest, majd mindezt alaposan keverjük el, és így adagoljuk a leveshez. Ha tudunk, szerezzünk be az ízesítéshez tárkonyecetet és mustárt is, isteni pikantériát ad a ragulevesnek.