r
Nosalty Logó

Kandírozott narancs- és citruskarikák

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Lakos Benedek
Kandírozott narancs- és citruskarikák
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A kandírozott gyümölcshöz

Összesen 1031 kcal
  • 0% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A kandírozott gyümölcshöz

Összesen 12359 kcal
  • 0% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A kandírozott gyümölcshöz

Összesen 138 kcal
  • 0% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    131.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    268.6 g
  • Cukor
    257 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    403.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    76 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    79 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 1031 kcal
  • 0% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1580.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    827 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    196 mg
  • Foszfor
    338 mg
  • Nátrium
    177 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3223.1 g
  • Cukor
    3090 mg
  • Élelmi rost
    56 mg

VÍZ

  • Összesen
    4843.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    102 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    914 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    345 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    86 micro
  • β-karotin
    786 micro
  • β-crypt
    953 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1000 micro
Összesen 12359 kcal
  • 0% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.2 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    4 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.8 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 138 kcal

Hozzávalók

A kandírozott gyümölcshöz

Elkészítés

A kandírozott gyümölcshöz

  1. A citrusokat alaposan megmossuk forró vízben, majd szárazra töröljük őket. Egy éles késsel levágjuk a végeiket, majd ujjnyi vastag karikákat vágunk belőlük.
  2. Előkészítünk három fazekat: mindegyikbe egy liter vizet és egy kilogramm cukrot öntünk, majd a szirupot közepes lángon, néha megkeverve forrásig főzzük.
  3. Sütőpapírfedőt készítünk, ami majd a szirup felszíne alatt tartja a citrusokat. Egy ív papírt először félbehajtunk hosszában, majd keresztben is. Ezután átlósan behajtjuk kétszer, hogy egy keskeny háromszögszerű alakot kapjunk. Ezt hozzámérjük a fazékhoz: akkora darabot kell levágnunk belőle a csúcsától, amekkora az edény sugara. Ha megvan, vágjunk le egy centis darabot a csúcsnál is. Kihajtogatva egy középen lyukas kört kell kapnunk, ami pont akorra lesz, mint a lábasunk.
  4. Ha már forr a szirup, a felkarikázott citrusokat (külön a narancsot, citromot, bergamottot) a három fazékba tesszük, majd ráhelyezzük a sütőpapírt és egy fakanállal lenyomjuk, hogy nagyrészt a felszín alatt legyenek a gyümölcsök.
  5. Alacsony lángon, nagyjából 2-3 óra alatt készre főzzük a szirupban a citrusokat: akkor készültek el, ha a belsejük átlátszó, üveges, a héjuk pedig puha.
  6. A kandírozott karikákat egy rácsra vagy sütőpapíros tálcára szedjük, majd hagyjuk lecsöpögni és egy napig száradni. Ezután felhasználhatjuk kedvünk szerint. Ha tárolnánk, azt tegyük hűtőben, légmentesen zárható dobozban. Nagyjából 2-3 hétig eláll.
  • Receptkönyvben: 27
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 48
  • Össznézettség: 1253
  • Feltöltés dátuma: 2023. december 15.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi gasztroajándék
Kandírozott narancs- és citruskarikák
Lakos Benedek 373 recept

A kandírozás egy bonyolultnak tűnő, mégis végtelenül egyszerű konyhai eljárás, amellyel drágakőnek is beillő, zselés-fényes-mázas nyalánkságokat készíthetünk, például különböző citrusokból. Ezek később bevethetők sütemények, édességek díszítésénél.

Hozzávalók

A kandírozott gyümölcshöz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...