Kandírozott narancs- és citruskarikák
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
A kandírozott gyümölcshöz
Összesen
1031
kcal
- 0% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
A kandírozott gyümölcshöz
Összesen
12359
kcal
- 0% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.5 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 131.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 28 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 268.6 g
-
Cukor 257 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 403.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 76 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 79 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Összesen
1031
kcal
- 0% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.6 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1580.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 827 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 196 mg
-
Foszfor 338 mg
-
Nátrium 177 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3223.1 g
-
Cukor 3090 mg
-
Élelmi rost 56 mg
VÍZ
-
Összesen 4843.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 102 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 914 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 345 micro
-
Kolin: 131 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 86 micro
-
β-karotin 786 micro
-
β-crypt 953 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1000 micro
Összesen
12359
kcal
- 0% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.2 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 17.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 4 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.8 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Összesen
138
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A kandírozott gyümölcshöz
- A citrusokat alaposan megmossuk forró vízben, majd szárazra töröljük őket. Egy éles késsel levágjuk a végeiket, majd ujjnyi vastag karikákat vágunk belőlük.
- Előkészítünk három fazekat: mindegyikbe egy liter vizet és egy kilogramm cukrot öntünk, majd a szirupot közepes lángon, néha megkeverve forrásig főzzük.
- Sütőpapírfedőt készítünk, ami majd a szirup felszíne alatt tartja a citrusokat. Egy ív papírt először félbehajtunk hosszában, majd keresztben is. Ezután átlósan behajtjuk kétszer, hogy egy keskeny háromszögszerű alakot kapjunk. Ezt hozzámérjük a fazékhoz: akkora darabot kell levágnunk belőle a csúcsától, amekkora az edény sugara. Ha megvan, vágjunk le egy centis darabot a csúcsnál is. Kihajtogatva egy középen lyukas kört kell kapnunk, ami pont akorra lesz, mint a lábasunk.
- Ha már forr a szirup, a felkarikázott citrusokat (külön a narancsot, citromot, bergamottot) a három fazékba tesszük, majd ráhelyezzük a sütőpapírt és egy fakanállal lenyomjuk, hogy nagyrészt a felszín alatt legyenek a gyümölcsök.
- Alacsony lángon, nagyjából 2-3 óra alatt készre főzzük a szirupban a citrusokat: akkor készültek el, ha a belsejük átlátszó, üveges, a héjuk pedig puha.
- A kandírozott karikákat egy rácsra vagy sütőpapíros tálcára szedjük, majd hagyjuk lecsöpögni és egy napig száradni. Ezután felhasználhatjuk kedvünk szerint. Ha tárolnánk, azt tegyük hűtőben, légmentesen zárható dobozban. Nagyjából 2-3 hétig eláll.
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 48
- Össznézettség: 1253
- Feltöltés dátuma: 2023. december 15.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi gasztroajándék
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
373 recept
A kandírozás egy bonyolultnak tűnő, mégis végtelenül egyszerű konyhai eljárás, amellyel drágakőnek is beillő, zselés-fényes-mázas nyalánkságokat készíthetünk, például különböző citrusokból. Ezek később bevethetők sütemények, édességek díszítésénél.