Mascarpone

A mascarpone tejszínes, puha, enyhe ízű, friss olasz sajtféle. Manapság többnyire tehéntejből, Olaszország egyes déli részein még bivalytej tejszínéből készítik. Magas zsírtartalma miatt sok krémes desszert alapanyaga.
A mascarpone eredetileg Lombardiából származik, krémes, friss sajt, melynek zsírtartalma a szárazanyag 50-55%-a. Puha tejszínes-tejfölös-túrós állagú, ami miatt általában olyan műanyag pohárban hozzák kereskedelmi forgalomba, mint például a vajkrémeket
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A mascarpone tehéntej tejszínéből, préselés nélkül készült sótlan, nyers, olasz friss sajt. Krémesen túrós állagú, fehér színű, nincs kimondottan sajtíze, inkább semleges, így nem saját ízéért fogyasztják: általában desszertekhez keverik, de sós irányba is elvihető. Világhírre az olasz krémdesszert, a tiramisu által tett szert, ebbe is mascarpone kerül a piskóta, kávé, kakaó, cukor és tojás mellé.
Bármikor megtaláljuk a hűtőpultokban a tejtermékek között, figyeljük a lejáratot, és ha kinyitjuk a dobozt, pár napon belül mind használjuk fel. Manapság már vegán mascarponét is vásárolhatunk.
A mascarpone kerülhet természetesen tiramisuba, ezt már legtöbben tudjuk, a klasszikus receptet azonban kiegészíthetjük gyümölcsökkel is: epres, meggyes, gesztenyés, citromos verzió is létezik, próbáljátok ki őket.
A mascarpone pohárkrémek, torták csodás krémes alapanyaga is lehet, magas zsírtartama miatt pedig fagylaltnak vagy jégkrémnek is kitűnő, hiszen a zsír alacsony hőfokon fagy, próbálgassuk különféle ízesítésekkel.
Nem csak édességekben használható, tehetjük például krémes tésztaszószokba, amelyeknél a tejszínt simán helyettesíthetjük mascarponéval, de többek közt ravioli töltelékében is pazar.
A rizottók egyik gyakorta használt alapanyaga szintén a mascarpone, hiszen az utolsó pillanatban a rizsbe keverve krémes, könnyű eredményt hoz, de hasonlóképpen a polentát is krémesíthetjük vele.
Próbáld ki akár maradékmentésképp is ezt a mézes-mascarponés sült paradicsomot, készíts mascarponés petrezselyem-krémlevest, de teheted barackos pohárkrémbe vagy narancsos mascarponetortába is. Olasz spenótos tésztában is isteni, de természetesen a tiramisut sem hagyhatjuk ki: lehet klasszikus, gesztenyés, málnás, matchás, poharas, de akár epres-pisztáciás, citromos vagy sütőtökös is!
...és azt tudtad, hogy házilag is készíthetsz mascarponét?
Még több mascarponés receptért görgess lejjebb!
Bármikor elérhető a legtöbb élelmiszerboltban, a hűtött tejtermékek között.
Gyári kiszerelésben vagy zárható dobozban, hűtőszekrényben. Ha kinyitjuk, pár napon belül fogyasszuk el.
fehérjetartalom
7 g
zsírtartalom
3 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
fehérje
7 g
Zsír
telített zsírsav
3 g
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok
A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!
Lakos BenedekA leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
NosaltyVilágszerte egyre nagyobb tábora van az olajmentes sütésnek és ételkészítésnek, az ehhez szükséges eszközt pedig igen olcsón kínálja most az Aldi.
NosaltyRengeteg pénzt spórolhatsz meg, ha bevásárolsz ebből a jó minőségű téliszalámiból.
Nemrég írtunk meg mi is, hogy a Dunántúl legendás csárdája bezár, és nem is kívánják semmilyen formában átadni az üzemeltetését másnak. Most viszont, úgy néz ki, mégis van remény arra, hogy újranyisson.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...
Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!