r
Nosalty Logó

Az eredeti legényfogó leves

0,0

0 ÉRTÉKELÉS2 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Az eredeti legényfogó leves
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

674
Kalória
48.1g
Fehérje
45.7g
Szénhidrátok
32.1g
Zsír
569.6g
Víz
348.8g
Koleszterin
10g
Rost
16.1g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 674 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2704 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 58 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.1 g

Zsír

  • Összesen
    32.1 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    349 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2592.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    73 mg
  • Kálcium
    198 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    754 mg
  • Nátrium
    1430 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    569.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2483 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    415 micro
  • Kolin:
    266 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1854 micro
  • α-karotin
    2516 micro
  • β-karotin
    6245 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    664 micro
  • Lut-zea
    912 micro
Összesen 674 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    192.4 g

Zsír

  • Összesen
    128.3 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10370.8 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    291 mg
  • Kálcium
    793 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    494 mg
  • Foszfor
    3017 mg
  • Nátrium
    5721 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    182.7 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

Víz

  • Összesen
    2278.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9931 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    35 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    360 mg
  • D vitamin:
    82 micro
  • K vitamin:
    178 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    94 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1660 micro
  • Kolin:
    1063 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7415 micro
  • α-karotin
    10064 micro
  • β-karotin
    24978 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    2656 micro
  • Lut-zea
    3646 micro
Összesen 2704 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    228.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    126 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    50.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    219 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    164 micro
  • α-karotin
    222 micro
  • β-karotin
    551 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    59 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 58 kcal

Elkészítés

  1. A csirkemellet vagy combot, a csirkemájat vágjuk kockákra. A zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalébé, krumpli) hámozzuk meg, majd karikázzuk fel. A hagymát és fokhagymát aprítsuk fel, a paprikát és paradicsomot kockázzuk.
  2. Egy nagyobb lábosban hevítsük fel a zsírt, és dinszteljük üvegesre a vöröshagymát. Adjuk hozzá a felkockázott csirkehúst, és pirítsuk addig, amíg mindenhol kifehéredik. Szórjuk meg pirospaprikával, és keverjük el alaposan.
  3. Adjuk hozzá a felaprított zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, paprika, paradicsom, zöldborsó, gomba, fokhagyma), alaposan forgassuk össze a sistergő, zsíradékos alappal, majd öntsd fel az alaplével. Ízesítsük sóval, borssal, adjuk hozzá a csirkemájat és tárkonyt, és közepes lángon főzzük nagyjából 25-30 percig, amíg a zöldségek és a máj is megpuhulnak.
  4. Közben egy kis tálban keverjük össze a tejfölt, tejszínt és a lisztet (én az utóbbi mindig kihagyom, enélkül is pont elég krémes és sűrű lesz a leves, a tejföl-tejszín keverék miatt lesz a leves igazán krémes és gazdag). A levesből merjünk ki egy keveset, és keverjük hozzá a tejfölös-tejszínes keverékhez, hogy ne csomósodjon. Öntsük vissza a levesbe, és alaposan keverjük el. Hagyjuk, hogy egy kicsit összeforrjon és besűrűsödjön.
  5. Végül szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemmel, facsarjuk bele a friss citrom levét. Forrón tálaljuk, esetleg friss kenyérrel vagy pirítóssal.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 40 perc

A legényfogó leves egy tartalmas, krémes tradícionális magyar raguleves, amelyet gyakran azért készítettek, hogy elnyerjék a legények szívét – így kapta a nevét is. Gazdag íze és laktató jellege miatt igazi "szerelem első kanálra" élményt nyújt. A legényfogó leves eredetileg borjúhússal készült, de a hétköznapokban csirkével vált ismertté és népszerűvé. A név ellenére a legényfogó leves ma már mindenki számára élvezhető étel, és a hagyományos recepteken kívül sok modern változat is létezik: különböző húsokkal – csirke, pulyka, marha, sertés – készülhet, és sokféle zöldséget, fűszert lehet hozzáadni, vagy éppen lisztes habarás nélkül is el lehet készíteni.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Parmezánalaplé

Alaplevet bizony nemcsak csontokból és zöldségekből főzhetünk, hanem például parmezánból is! Biztos mindenki számára ismerős a helyzet, amikor a parmezán széle annyira kemény, hogy ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!