r
Nosalty Logó

Az eredeti legényfogó leves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Az eredeti legényfogó leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 674 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2704 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 58 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.1 g

Zsír

  • Összesen
    32.1 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    349 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2592.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    73 mg
  • Kálcium
    198 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    754 mg
  • Nátrium
    1430 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    569.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2483 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    415 micro
  • Kolin:
    266 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1854 micro
  • α-karotin
    2516 micro
  • β-karotin
    6245 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    664 micro
  • Lut-zea
    912 micro
Összesen 674 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    192.4 g

Zsír

  • Összesen
    128.3 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10370.8 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    291 mg
  • Kálcium
    793 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    494 mg
  • Foszfor
    3017 mg
  • Nátrium
    5721 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    182.7 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    2278.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9931 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    35 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    360 mg
  • D vitamin:
    82 micro
  • K vitamin:
    178 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    94 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1660 micro
  • Kolin:
    1063 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7415 micro
  • α-karotin
    10064 micro
  • β-karotin
    24978 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    2656 micro
  • Lut-zea
    3646 micro
Összesen 2704 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    228.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    126 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    219 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    164 micro
  • α-karotin
    222 micro
  • β-karotin
    551 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    59 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 58 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csirkemellet vagy combot, a csirkemájat vágjuk kockákra. A zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalébé, krumpli) hámozzuk meg, majd karikázzuk fel. A hagymát és fokhagymát aprítsuk fel, a paprikát és paradicsomot kockázzuk.
  2. Egy nagyobb lábosban hevítsük fel a zsírt, és dinszteljük üvegesre a vöröshagymát. Adjuk hozzá a felkockázott csirkehúst, és pirítsuk addig, amíg mindenhol kifehéredik. Szórjuk meg pirospaprikával, és keverjük el alaposan.
  3. Adjuk hozzá a felaprított zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, paprika, paradicsom, zöldborsó, gomba, fokhagyma), alaposan forgassuk össze a sistergő, zsíradékos alappal, majd öntsd fel az alaplével. Ízesítsük sóval, borssal, adjuk hozzá a csirkemájat és tárkonyt, és közepes lángon főzzük nagyjából 25-30 percig, amíg a zöldségek és a máj is megpuhulnak.
  4. Közben egy kis tálban keverjük össze a tejfölt, tejszínt és a lisztet (én az utóbbi mindig kihagyom, enélkül is pont elég krémes és sűrű lesz a leves, a tejföl-tejszín keverék miatt lesz a leves igazán krémes és gazdag). A levesből merjünk ki egy keveset, és keverjük hozzá a tejfölös-tejszínes keverékhez, hogy ne csomósodjon. Öntsük vissza a levesbe, és alaposan keverjük el. Hagyjuk, hogy egy kicsit összeforrjon és besűrűsödjön.
  5. Végül szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemmel, facsarjuk bele a friss citrom levét. Forrón tálaljuk, esetleg friss kenyérrel vagy pirítóssal.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 0
  • Feltöltés dátuma: 2024. október 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az eredeti legényfogó leves
Hering András 175 recept

A legényfogó leves egy tartalmas, krémes tradícionális magyar raguleves, amelyet gyakran azért készítettek, hogy elnyerjék a legények szívét – így kapta a nevét is. Gazdag íze és laktató jellege miatt igazi "szerelem első kanálra" élményt nyújt. A legényfogó leves eredetileg borjúhússal készült, de a hétköznapokban csirkével vált ismertté és népszerűvé. A név ellenére a legényfogó leves ma már mindenki számára élvezhető étel, és a hagyományos recepteken kívül sok modern változat is létezik: különböző húsokkal – csirke, pulyka, marha, sertés – készülhet, és sokféle zöldséget, fűszert lehet hozzáadni, vagy éppen lisztes habarás nélkül is el lehet készíteni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk