Edami sajt

Edami sajt

Leírás

Edami – receptek, leírás, tippek

Az észak-hollandiai Edam kikötőjéből származó tehéntejből készült sajt az edami. Érlelési ideje 3-tól 6 hónapig terjedhet, és hosszától függően lehet a sajt kérge sárga vagy vöröses. Eredetileg kerek formájú, de ma már gyártanak hasáb és rúd alakú edamit is.

Az edami íze kevésbé karakteres, de az érlelési idő hosszabbodásával ez változhat. Sokoldalúan felhasználható sajtféle, szendvicsekhez, salátákhoz, csőben sült ételekhez ideális, de borkóstolón is találkozhatunk vele.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az edami?

Az edami sajt (hollandul: Edammer kaas) egy holland félkemény sajt, amely a nevét az észak-hollandiai Edam városáról kapta. Jellegzetessége a gömbölyű alakja és a piros vagy sárga viaszbevonata. Félkemény, 40 százalék körüli zsírtartalmú sajt.

Hogyan vásároljuk?

Bármikor tudunk venni piacon, sajtboltban, szuper- és hipermarketben is, általában tömbös és szeletelt változatban is. Az eredeti edami sajtot viaszréteg borítja, amely piros (fiatalabb) vagy fekete (érleltebb) lehet. Ha előre csomagolt szeleteket veszel, nézd meg a lejárati dátumot és a csomagolás állapotát (ne legyen sérült vagy felfújódott). A jó minőségű edami sajt100%-ban tehéntejből, oltóból és sóból készül. Kerüld azokat a változatokat, amelyek túl sok adalékanyagot (mesterséges tartósítószerek, felesleges keményítők) tartalmaznak.

Mire jó az edami?

Frissen fogyasztva szendvicsekben, salátákban, hidegtálakon tudjukfogyasztani. Olvasztott formában rakott ételekben, melegszendvicseken, pizzán sül készre. Fiatal edamihoz könnyed fehérbor (például Sauvignon Blanc), az érlelthez testesebb vörösbor (például Merlot, Pinot Noir) illik.

Az edaminak magas a fehérje tartalma, valamint kalciumban, foszforban, cinkben és szelénben sem szerénykedik. Érlelt változata probiotikumban is gazdag.

Mi készülhet az edamiból?

Készülhet csirke cordon bleu sült burgonyával, sajtkrémleves, pesztós-sajtos-sonkás csigák, karácsonyi kínálótál, sokhagymás-sajtos lepény, ropogós duplasajtos stangli, sajtos-hagymás karfiolkrémleves, bőséges kínálótál, sonkatekercstorta, bajor pizza, cukkinifelfújt és kétsajtos burek.

Még több edamis receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor tudunk venni piacon, sajtboltban, szuper- és hipermarketben is.

hogyan tároljam

Hűtőben jól becsomagolva vagy légmentesen záródó dobozban tároljuk.

100g Edami sajt

fehérjetartalom

24.99 g

zsírtartalom

89027.46 g

szénhidráttartalom

1.43 g

víztartalom

41 g

gramm edami sajt?

Top ásványi anyagok

Nátrium

973 mg

Kalcium

731 mg

Foszfor

536 mg

Magnézium

30 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.076 g

Kolin

15.4 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.389 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.281 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

24.99 g

Zsír

telített zsírsav

18.67 g

egyszeresen telített zsírsav

8.125 g

többszörösen telített zsírsav

0.665 g

koleszterin

89 g

ásványi anyagok

Kalcium

731 mg

Vas

0.44 mg

Magnézium

30 mg

Foszfor

536 mg

Nátrium

973 mg

Cink

3.75 mg

Réz

0.036 mg

Mangán

0.011 mg

Szelén

14.5 µg

szénhidrát

víz

41 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.037 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.389 mg

Niacin - B3 vitamin

0.082 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.281 mg

Folát

16 µg

Kolin

15.4 mg

Retinol

242 µg

Béta-karotin

11 µg

E vitamin

0.24 mg

D vitamin

20 µg

K vitamin

2.3 µg

B12 vitamin

1.54 µg

A vitamin

243 µg

B6 vitamin

0.076 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!